Борисов: Държа изтребителите да са нови, за да не са летците пушечно месо, а да могат да се сборят

Аз държа изтребителите да са нови, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец.

„Не гледам оферти, не участвам. Това, което знам, го гледах снощи по новините. Единственото, за което съм дал указания, е да се направи публично, отворено, пред медиите, за да могат хората да знаят за пълната прозрачност на този конкурс, защото това са милиарди. От това, което видях, най-добрите самолети, които поне сме чували ние, са участвали – F-16, F-18, „Грипен“, „Eurofiighter“ и не знам още други какви. Ние държим самолетите да бъдат нови, не само да могат да охраняват небето на България, но и в този размирен свят недай Боже, ако стане война, да могат да се бият с другите изтребители“, коментира Борисов.

Според него, когато видиш с какво разполагат останалите държави, потенциално с които може да възникне конфликт в региона, трябва да се избере такъв изтребител, който като излети, да има реални шансове за бой, а не само да обикаля във въздуха и да прави „Еър полисинг“. „Оттам нататък съм помолил Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево също да участват, да гледат. В края на краищата първо те са най-добрите експерти, защото летят на тези самолети, знаят с какво ще се бият или ако стане война, какво ще правят, и не на последно място, те ще летят на тях. Аз държа да са нови, за да може, когато му свалят найлона от седалките, да знаят, че ще карат нещо сигурно, добро и няма да са пушечно месо, а ще могат да се сборят във въздуха“, каза още Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България