Борисов заговори за схема с контрабанда, минаваща през Пловдивско към София

За схема с контрабанда, минаваща през Пловдивско – по-конкретно с. Труд – към София, заговори днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той нарече аферата „Пътят на копринката“ (Бел.ред. Името намеква за пловдивският секретар на Румен Радев Николай Копринков).

„Чудовищна контрабанда и всичко отива в торбички и пликчета“, обяви Борисов.

Думите му вероятно изненадаха мнозина, тъй като в родните медии не се споменава нищо за никакви проблеми с контрабандата след смяната на шефовете на НАП и „Митниците“ от страна на служебния кабинет.

Не така стои обаче въпросът в гръцката преса, която от месеци сигнализира за наличие на проблем.

Голям случай на контрабанда на течни горива от България е разследван от полицията на пункта Комотини, обявиха гръцките медии в края на септември. Открит е камион, транспортиращ огромно количество бензин, който да бъде пласиран на гръцкия пазар.

В момента на задържането камионът се движел по маршрута Комотини-Ксанти. В него пътували двама чужденци, които според официалните документи превозвали зърно. В него обаче били скрити пластмасови резервоари, съдържащи общо 30 тона бензин, за които не са платени нужните данъци и мита.

Загубите за гръцката страна се изчисляват на 30 000 евро. Камионът и ремаркето са конфискувани. Извършителите са арестувани.

Преди месеци гръцките медии алармираха за друг случай, който не беше отразен широко у нас. Арестуван беше български шофьор на цистерна, който е транспортирал незаконно химически разтворители в Гърция, които се използват за производство на фалшиви горива. Този конкретен бизнес е голям и зад него се крие голяма верига от нелегален трафик на гориво, отбелязват гръцките журналисти.

Междувременно у нас се появяват съобщения за голямо количество нелегални цигари марка Regina, които се продават тайно в Южна България. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика