Борисов: Заповедта на Кацаров, продиктувана от уплашения Радев, поставя българите под огромна заплаха (ВИДЕО)

ГЕРБ обмислят да сезират Еврокомисията

Заповедта на Кацаров, продиктувана от уплашения Радев, постави българите под огромна заплаха. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията. Той разкритикува "паническите" действия на служебния здравен министър и предупреди, че въведените разпоредби днес противоречат на тези на Европейската комисия.

"Слушах го много внимателно Кацаров и хаоса, в който ни постави", каза Борисов. Основното притеснение на ГЕРБ е, че министърът позволява с документ само първа поставена доза ваксина да се признава за влизане на затворени помещения за местата, предвидени в заповедта от 19 октомври. 

"Днес те извършиха престъпление. Учениците сутрин ще учат дистанционно, а вечерта ще ходят на дискотека. Първа доза поставена, но 14 дни ти си уязвим. Те подлъгват българите, че все едно нищо не става, само и само да минат президентските избори", коментира Борисов. 

"Имам информация, че Радев им е звънял по нощите да ги плаши", обяви още бившият премиер, коментирайки, че експерти не искат да се подпишат под становищата на МЗ.

"ЕК казва, че напълно ваксинираните хора, които имат цифров зелен сертификат не трябва да подлежат на рестрикции и карантина при пътувания, след преминаването на 14 дни. Това се отнася и за преболедувалите, които са се възстановили и са получили поне една доза ваксина", припомни лидерът на ГЕРБ.

"Българските граждани, които ще получат този ковид сертификат, който е незавършен, ще са незащитени. Това е изключително опасно за тях. Те могат да се разболеят с тежки последици за здравето си", предупреди бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че според приетите в ЕС регламенти човек се счита за напълно имунизиран 14 дни след поставена втора доза ваксина.

"Неспазването на този регламент е нарушение на европейското право. ние обмисляме да сезираме институциите в ЕС за това, че България си играе с европейския регламент и застрашава живота и здравето на гражданите си", обяви Ангелов.

Бойко Борисов припомни изказвания на Кацаров от преди да бъде назначен за служебен министър, против въвеждането на зелените сертификати:

"На 18 февруари 2021 г. Кацаровя каза, че половината от населението на България вече се е срещало с Covid-19 и вече има имунитет, както и, че до лятото болшинството от българите ще имат имунитет до лятото. Каза още, че такъв мор в България не е имало, а виждаме колко хора умират сега. 

Зеленият сертификат, е много проблематичен от гледна точка на правата хората, казва още Кацаров. А пред Дарик радио заяви, че сертификатът е класически пример за непряка дискриминация".

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/1054721905281391/?notif_id=1634806999719607&notif_t=live_video_explicit&ref=notif
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика