Борисов за договора с Македония: Това ще ни направи по-силни

"Всички ще видите колко положителна реакция ще има Европейският съюз след подписването на този договор. Без някой да ни напътства и посредничи и двете ни държави стигнаха до извода, че мирът и разбирателството са най-важни. Това ще ни направи силни. Решихме да гледаме напред и аз съм убеден, че след 10 г. резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференцията след подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

"С колегата Зоран Заев сме от две различни политически семейства. Заедно работихме много за подписването на договора. Аз бих задал въпроса какво постигнахме досега без договор", попита Борисов в отговор на журналистически въпрос.

"Договорът нямаше да се подпише, ако не беше куражът на колегата Заев", изтъкна премиерът.

Според Борисов договорът е послание за мир, дружба и просперитет, но и послание за многото възможности, които се откриват пред младите хора в двете държави.

"Критици винаги ще има. Критики имаше и в България. Много от моите опоненти казаха, че можем да бъдем и по-твърди, когато някой е решил да се присъедини към НАТО и ЕС. Ще видите каква е разликата. Като дойде петък, половин България се изнася на морето, в Гърция и Турция. Съвременният човек иска да пътува. Младите са достатъчно умни, като обиколят Балканите, да видят къде, какво и как се случва", обърна се Борисов към македонските медии.

"И утре, на честването на Илинденско-Преображенското въстание, ще бъдем заедно", посочи Борисов. Той се извини на гражданите на Скопие за засилените мерки за сигурност, които е трябвало да изтърпят заради посещението на българската делегация.

"Газовата връзка можеше да я направим и без договора", каза още българският премиер.

"Македония е част от Европа и днес показваме как от добри приятели ставаме още по-добри приятели", добави македонският премиер Зоран Заев.

Аз знам, че моят колега Бойко Борисов има искрено намерение да помогне на Македония в процеса на интеграция в НАТО и ЕС. Радвам се, че именно България ще бъде председател на Съвета на ЕС през следващата година, подчерта Заев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика