Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

Борисов за митничарските схеми: Или ще надделеем, или само можем да си приказваме (СТЕНОГРАМА)

Снимка: Пламен Стоименов/ Архив

„Няма да ги оставим на мира” – с тези думи премиерът Бойко Борисов обобщи в началото на днешното правителствено заседание мерките, които правителството и правоохранителните органи предприемат по отношение на борбата с контрабандата. Конкретен повод за коментара му са вчерашните арести на ГКПП „Кулата”.

„По темата контрабанда, по тези схеми или ще надделем или само можем да си приказваме. Доста неща са направили колегите, полагаме огромни усилия. Всички министерства, които са въвлечени в тази дейност засега са много активни. С цялата си мощ държавата трябва да ги застъпи всичките тези места, в които макар и рядко, но се случва”, категоричен беше министър-председателят.

Борисов подчерта и друг приоритет пред кабинета – да се промени отношението на администрацията към хората, да се осъзнае, че обслужваният гражданин, а не служителят е по-важният.

 

Пълният текст на публикуваната от МС част от стенограмата на днешното заседание:

БОЙКО БОРИСОВ: Добър ден!
Извинявайте, че малко се забавихме. Занимахме се пак с КПП-тата. Продължават със схемите; мине не мине месец – арести. Отделно – двойно претоварени ТИР-ове, след това чупят пътищата, а виждате какви пари се събират на ден.
Няма да ги оставим на мира! Куп мерки сме набелязали с Емил Караниколов, с Министерството на финансите, на вътрешните работи, с Института по метрология, Агенцията по метрология, данъчните. Вече има нова наредба. Законът трябва на 15-ти да е качен на сайта. Нов софтуер, който да гарантира да не се манипулират показанията. От всички КПП-та изнасяме видеонаблюдението в контрабандния център; там, където се саботира, доподменяме за още по-голяма регистрация с камери, GPS системи… Така че, по темата контрабанда, по тези схеми или ще надделеем, или само можем да си приказваме на тази тема.
Доста неща са направили колегите, полагаме огромни усилия. Всички министерства, които са въвлечени в тази дейност засега са много активни. С цялата си мощ държавата трябва да ги застъпи всичките тези места, в които макар и рядко, но се случва.
Днес вече мога да ви кажа, че в двата месеца на служебното правителство, когато министър беше Ананиев, приходите бяха със стотина милиона надолу. Днес вече агенциите, Министерството на финансите докладват, че отново сме свили контрабандата и това са докладите, които идват от независимите проверяващи системи.
В петък всички министри, които са въвлечени и имат отношение по кадастрите – в 10,30 часа на среща с кметовете. Фандъкова, ако трябва районни кметове да дойдат, Агенцията по кадастъра… Оказва се, че на много места на сто процента всичко вече е направено във вид, че да не допуска опашка и да се улесняват максимално гражданите, а на други места – много малко мерки са взети.
Фандъкова, кажи за София.
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: Благодаря Ви.
Ние имахме среща с министър Нанков преди два дни заедно с всички районни кметове в София. Всички те изразиха готовност да работят за изнесените центрове. Остана да уточним само детайли по отношение на плащането на такси. Искам да Ви информирам, че те са готови да поемат всички функции за няколко услуги, които министър Нанков определи. Въпросът е обаче, за да улесним още хората, таксите да не се плащат в банки, а директно на място да се превеждат парите, така както си се плащат за нашите услуги. И разбира се, част от тези такси задължително трябва да останат за покриване на разходите на районните кметове. Така че, ако имаме такова разбиране, директно районните администрации могат да поемат тези функции и да облекчим хората.
БОЙКО БОРИСОВ: За петък – в 10,30 часа беше срещата, се подгответе с конкретни, Нанков, предложения по всяка една тема и това незабавно да се случи. Поели сме ангажимент и „Обединените патриоти”, и ние, гражданинът да бъде изведен в първостепенна грижа.
На Захариева съм възложил всички консулски служби да се приведат във вид, в който… Те затова са създадени консулските служби – да оказват съдействие на нашите сънародници, които имат нужда на място, в чуждата държава да им помогнат, а не да ги превръщат в заложници, да седят на с часове на опашки и да хабят нерви. Не служителят в консулската служба, а гражданинът, който е отишъл там, е нашият приоритет. И този начин на мислене ще се промени.
Работим активно с Радев по Столичния, Пловдивския КАТ. Доста неща са направили от събота досега. Надявам се до другата сряда вече да сме готови с каквото е необходимо и за капиталов ремонт, и за нови уреди за измерване на газовете, и за спирачните системи, и за битовото обслужване, и на самите служители, и на клиентите, които отиват там. До другата сряда ще сме готови.
Между другото, Валери, само да ти кажа – няма кандидати вече за катаджии и митничари, не може да попълним бройките. Сиреч, колкото повече в борбата с контрабандата сме успешни, толкова най-търсени преди години професии, които се уреждаха с връзки, сега не могат да съберат кандидати. Ето, Радев да каже за КАТ колко са.
ВАЛЕНТИН РАДЕВ: С камерите и с новите автомобили намаляха вече желаещите значително.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.