Борисов за новия участък на "Хемус" Ябланица – Боаза: Не трябва да има забележки (ВИДЕО)

„Като дойдох за първи път тук, беше ливада и планина. После - изядоха скалата, камък след камък и за година и половина, шест месеца по-рано, това вече е едно изключително съоръжение, за което българските строители имат много какво да разказват“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалното откриване на новия участък от 9,3 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и Боаза.

Изграждането на трасето стартира в края на март 2018 г. и завърши близо 6 месеца предсрочно. Инвестицията е за 66 млн. лв. с ДДС като средствата са от държавния бюджет.

"Всичко се реже камък след камък като филия с масло", обясни Борисов. Пускаме го 6 месеца по-рано, двойни мантинели има, каза той. Премиерът сам шофира джипа си и вози министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Петя Аврамова обясни, че в участъка разрешената скорост ще е 140 км/ч. Колата спря на разширение за отбивка "Зона за отдих" и Борисов се зарадва на цветенцата там. На мястото е и финансовият министър Владислав Горанов. "Горанов, харесва ли ти", обърна се премиерът към него, след което получи одобрението на министъра. На "Хемус" е още и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Сега изглежда лесно, красиво, със зони за отдих. А първо беше кал, чакъл, насипи“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов при огледа на новия участък между Ябланица и Боаза. Премиерът отбеляза, че усилено се работи и по други участъци от трасето на „Хемус“.

"Ако това беше в Гърция, щяха да вземат по 5 евро. Само в България, това ми е голям грях - научих да се кара без пари. Навсякъде другаде е платено", коментира Борисов.

На въпрос как оценява изграденото трасе Борисов посочи, "че забележки не трябва да има и посочи, че става дума за изключително съоръжение с двойни мантинели, не само като инженерно съоръжение. Това са карстови земи и водите, които се събират от магистралата, се пречистват, за да не слиза надолу замърсена. Направили сме подлези за всички селскостопански терени, има два надлеза и продължаваме с пълна сила", каза премиерът.

"За мое най-голямо съжаление нямаше проект за "Хемус". Никой никога не е мислил да я прави. Било е само до Правец и толкова. Сега едновременно строим, финансираме, проектираме и това е. Сега взехме и решение за Ботевград - Враца-Монтана-Видин и паралелно с това Велико Търново-Русе. Никога не е мислено да се развива инфраструктурата в България", каза още той.

Ние не купуваме само Ф-16 и не вдигаме само заплатите на отбраната, а едновременно строим и проектираме, благодарение на правителството и на коалиционните партньори. Ако сме така стабилни, при този ръст на икономиката и приходи, в рамките на 3-4 години ще свършим магистралата“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

На въпрос за заплахата на Ердоган да пусне бежанците Борисов заяви, че отношенията ни с Турция са добросъседски. И много пъти когато Европа е била против него, само аз съм отивал там. Вчера беше влязъл един човек от турската граница и те си го прибраха, каза премиерът.

Докато сме с Каракачанов няма страшно, каза Борисов. "Взели сме всички мерки, има възможност и армията да подпомага гранична полиция", допълни военният министър. "Не трябва да се създава психоза у обществото. Държавата си върши работата. Ще се реагира до 24 часа. В този момент няма движение и придвижване", отсече Каракачанов.

Най-важно споразумението с Турция и ЕС да го поддържа такова, каквото сме го разписали, каза премиерът. Най-важна е дипломацията. Колкото сме по-пестеливи на думите, цар и господар на езика си, ние с Турция имаме перфектни отношения, посочи още премиерът.

Той благодари на 28-годишния инженер Калин Борисов, който е млад човек, че е спал две години на строежа на "Хемус" и уточни, че не му е роднина. "Тука се запознах с него", допълни той.

Каракачанов покани министър-председателя да присъства на клетвата на курсантите от Военното училище във Велико Търново. Ако не съм дал пари там, няма да ходя, пошегува се премиерът. Но Каракачанов го успокои, че са дадени пари и че са подменени униформите на курсантите.

След 2 месеца ако сме живи и здрави ще видите какво е направено, и това излиза между Плевен - Ловеч, каза Борисов. Натискаме до догодина до това време. И тази отсечка я забавихме, а можеше да стане август месец, но искахме да я изпипаме, каза Борисов.

 

Коментари

Задължително поле