Борисов: За 2 години разплатихме 6,2 млрд. лева, без да ги усетите с джоба си

Снимка: Веселина Ангелова

В момента има нулев бежански натиск на българската граница. Това заяви в събота във Велико Търново председателят на ГЕРБ Бойко Борисов като изтъкна, че правителството на ГЕРБ се е справило с този проблем.

„След като минаха изборите изведнъж тази тема изчезна. В момента имаме нулева миграция, нула натиск. Освен това България е единствената държава, която е получила целево 320 милиона лева за укрепване на границата. Благодаря на президентът Румен Радев за неговата почтеност като при посещението си в Германия обяви, че България е стабилна, че е със забележителен икономически ръст и добро усвояване на еврофондовете”, подчерта експремиерът.

Борисов допълни, че в програмата на ГЕРБ е заложено увеличаване на охраната по границата, като там ще бъдат разположени жандармерия, гранична полиция и армия, и ще се влиза в България само през официалните КПП-та.

„Всички спазваме международните спогодби и конвенции, но само когато дойде на официалния КПП. Което имахме като проблемни места, вече е отстранено“, каза още Бойко Борисов.

004

Лидерът на ГЕРБ коментира, че средствата за двойното увеличение на заплатите на учителите са факт. Борисов подчерта, че тази година в бюджета са предвидени 230 млн. лева за увеличение на възнагражденията на педагозите, но допълни, че за да скочат двойно, са необходими около 350 млн. лева на година. Той е категоричен, че само от борбата с контрабандата допълнително в държавния бюджет са влезли 4,7 млрд. лв. за две години.

„За месец януари правителството е отчело близо милиард излишък в бюджета. На база на сметките върху това, което правихме две години и три-четири месеца, това може да стане. По мои изчисления можем да съберем от контрабандистите близо милиард. Ако не се разбутат системите, тези средства ще се генерират“, каза Бойко Борисов.

Той добави, че досега увеличението на учителските заплати е било невъзможно заради задълженията на правителството.

„През 2015 година 3,7 млрд. лева отидоха за КТБ, без да ги усети народа. Това са двойните заплати за още три години, на учителите. През 2016 година заплатихме на Москва и Вашингтон 2-3 млрд. лева живи пари на данъкоплатеца, за тези огромни необезпечени проекти „Марица 1″ и за “Марица 3“, защото преди нас правителства са угаждали или на Вашингтон, или на Москва. Това са заплатите за още три години напред. За радост през 2017 г. нямаме да плащаме, но излиза, че за тези две години сме разплатили 6,2 млрд. лева, без да ги усетите от джоба си. Трябва ли да правим същите грешки? Чух отново заявки за „Бургас – Александруполис“, за „Белене“, изтъкна Борисов.

Той припомни, че в момента се разследва бившият заместник- министър на външните работи Христо Ангеличин, заради това, че закупил след пряко договаряне телефонни централи за посолствата за 500 000 лева, а никой не поискал сметка на Драгомир Стойнев, като бивш министър на икономиката и енергетиката, защо е подписал договор за 10 млрд. лева след пряко договаряне.

„Усещате ли хибридната война срещу нас", попита риторично лидерът на ГЕРБ.

Той отново подчерта, че въпреки разплатените близо 6,3 млрд. лева, които не е усетил българският гражданин, ГЕРБ е приключила двугодишното си управление с „рекорден“ икономически растеж от 3,8%. „След три години, ако ГЕРБ е в управлението, мога да гарантирам, че ще стигнем БВП в размер на 120 млрд. лева, а през 2014 г. го заварихме на 82 млрд.лева.

Досегашният премиер говори и за приоритетите в образованието. „Важна е принудата за ходене на училище. Ако някой не иска да учи, да му се спират социалните помощи. И мен навремето майка ми като учителка ме караше да чета, въпреки че ми се играеше футбол на поляната. Затова думичката „принуда” не е лоша. Освен това са нужни още около 100-120 милиона лева за училищата, които нямат физкултурни салони. Нека децата ни да са умни и здрави”, коментира Борисов.

Той не пропусна и приоритетът на ГЕРБ за бъде осигурено полицейско присъствие във всяко населено място. „В момента се обучават 800 души, които ще бъдат изпратени по границата и в малките населени места, за да отговарят за сигурността. За нуждите на МВР ще бъдат осигурени нови автомобили, които са икономични и са със 7-годишна гаранция. До сега МВР харчеше по 9-10 милиона лева за ремонт на автомобили”, подчерта Борисов.

„Ако не докараме автомагистрала „Хемус” до тук, след няколко години ще има огромна разлика между Северна България и Юга. Вижте сега как е край Пловдив – като по Цариградско шосе, инвестирахме 1 млрд. лева в магистрала, и има повече от 140 завода”, изтъкна експремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика