Борисов изказа съболезнования на близките на загиналите пилоти

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на юни

Премиерът Бойко Борисов започна изявлението си от Измир със съболезнования към близките на загиналите военни пилоти. Той заяви, че е притеснен от инцидентите във ВВС.

Десетилетия наред много български политици са говорили за азерски газ, но не са казвали как ще го докарат. С проекта ТАНАП ние казваме как този газ ще достига до България, обяви Борисов и обясни, че в бъдеще 16 млрд. куб. м азерски газ ще влизат в Европа. Премиерът каза, че утре енергийният министър Теменужка Петкова ще е на среща с европейските си колеги в Белград, където ще обсъждат газовите връзки.

„Партньорството ни е много важно, политическият диалог допринася за развитието на двустранните ни отношения”, заяви Йълдъръм. Той поздрави Борисов за успеха на българското европредседателството. Благодари му за срещата ЕС-Турция във Варна.

Йълдъръм обяви, че е много щастлив да посрещне Борисов в своя избирателен район – Измир.

Трансрегионалните коридори са много важни. Вече е факт високоскоростната жп линия. Ще има и връзка с България и Европа, посредством Турция, заяви турският премиер. Той обяви, че в областта на енергетиката България е стратегически партньор на Турция. Йълдъръм поясни, че чрез ТАНАП 10 млрд. куб. м. азерски газ годишно ще получава Европа.

Борисов пожела успех на изборите на Йълдъръм обяви и че страната ни ще има почетен консул в Измир.

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. Това стана ясно по време на разговор на българския министър-председател Бойко Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм. Срещата се проведе в Измир в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП, съобщиха от МС.

След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение «Недялско» ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока- от Турция към България.

Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, каза турския министър-председател. Борисов и Йълдъръм подчертаха и отношенията на толерантност и уважение между българи и мюсюлмани между двете държави. Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата “мир”, подчерта Бойко Борисов. Като пример за тези отношения двамата посочиха реставрацията на църквата «Св. Стефан» в Истанбул. Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. «Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си.

Турският премиер Бинали Йълдъръм поднесе съболезнования за катастрофата с българските военни пилоти край Пловдив.

В българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, са включени вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов, който ще остане на откриването трансанадолския газопровод ТАНАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика