Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Емил Нешев, ПСС: Предстои транспортиране на тялото на загиналата в Рила жена

Пожарникари и доброволци потушиха голям пожар край Трявна

Борисов има интерес да хвърли оставката на правителството

Първият тур на президентските избори в България създадоха нова политическа ситуация в страната. На терена се появиха нови перспективни играчи, а някои стари показаха нови възможности. Реформаторският блок вече не съществува в познатия ни досега формат. Изходът от балотажа се превърна в залог за втория кабинет на Борисов. Ако се приемат дори частично някои от поставените въпроси на референдума, това може да промени партийната ни система като цяло. Това е само на пръв поглед. А резултатите от втория тур вещаят още по-големи промени.

И тук идва големият въпрос – можем ли да станем свидетели на обрат на 13 ноември и в крайна сметка Цачева да заеме мястото на „Дондуков“ 2? Отговорът – малко вероятно.

В хода на кампанията се забеляза една много ясна тенденция на скъсяване на разликата между първите двама. Тя се задълбочи дотам, че в крайна сметка соченият за фаворит на първи тур отстъпи на Радев. Не виждаме никакви основания този тренд да се обърне в оставащите дни до балотажа. Нещо повече, Цачева е кандидатът, подкрепен от по-голямата партия, и тъй като именно на първия тур до голяма степен основният електорален ресурс идва от партийна подкрепа, изненадата за нейното второ място е още по-голяма. Това несъмнено говори за едно – Радев успява да привлече сериозна периферия. А на балотажа, без съмнение, се търси именно това. На втория тур партийните ядра вече нямат толкова голямо значение. За победа ще са нужни по всяка вероятност над милион и половина гласа. За тази цел един кандидат е нужно да привлича гласове извън традиционната подкрепа на партията, която го е издигнала. А очевидно за Цачева това е проблем.

На второ място идва и подкрепата от различни партии и кандидати за достигналите до балотажа. Към този момент единият лагер от Реформаторския блок подкрепи Цачева, а Радан Кънев се въздържа. Тук трябва да имаме предвид, че именно ДСБ е жизнената в организационно и електорално отношение част от реформаторите. Най-вероятно просто немалка част от „сините“ гласоподаватели просто ще се въздържат да гласуват на 13 ноември.

Веселин Марешки даде подкрепа за адмирал Манушев с половин уста. Патриотите вероятно също клонят по-скоро към Цачева. Въпросът е обаче доколко изброените имат контрол върху симпатизантите си и могат ли да ги насочват в една или друга посока. Само ДПС са доказвали многократно, че го могат, но те дадоха рамо на Румен Радев. Подкрепата на движението за кандидата на БСП вероятно ще консолидира анти-ДПС вот към Цачева, но надали само това ще бъде достатъчно.

На трето място, не трябва да подценяваме и т.нар. комформистки вот – избиратели, които следват победителя. Сравнително крехката преднина от 3% на първия тур за Радев обаче му осигури именно това.

Не трябва да имаме никакви съмнения, че ако в крайна сметка Радев удържи победа на балотажа, Борисов ще подаде оставка веднага. Министър-председателят отлично си дава сметка, че след загуба на президентските избори всеки ден начело на изпълнителната власт ще му носи само негативи. Опозицията всеки ден ще му напомня за обещанието му за оставка. ГЕРБ ще се намира в отбранителна позиция и дори да успее да удържа мнозинството в Народното събрание до редовните парламентарни избори, то тогава загубата му ще бъде сигурна.

Борисов днес е в много по-добра ситуация в сравнение с тази, в която се намираше през пролетта на 2013 г., когато БСП и ДПС успяха да формират кабинет начело с Орешарски. Тогава ГЕРБ беше изпаднал в политическа изолация. Никой тогава не искаше диалог с тях. Събраха се несъбираеми субекти (БСП, ДПС с подкрепата на „Атака“) само за да свалят ГЕРБ от власт.

А как би изглеждала картината при един предсрочен парламентарен вот в началото на 2017 г.?

Ситуацията отново ще е поляризирана. На този етап трябва до голяма степен да изключваме формирането на голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. На предсрочните избори ще има сблъсък между два политически блока. От едната страна ще имаме дясно-патриотичен (ГЕРБ и патриотите), а от другата страна – БСП и ДПС. По средата ще застане новата партия на Веселин Марешки. Шансове за попадане в следващото Народно събрание вероятно има и новият проект на Радан Кънев.

В сравнението в електоралната тежест на двата основни политически блока преимущество имат ГЕРБ и патриотите. В другия лагер пък далеч не е толкова ясно дали БСП и ДПС отново ще искат да единодействат на всяка цена. Нещо повече, няма съмнение, че евентуална нова партия на Веселин Марешки би била по-склонна да работи с дясно-патриотичния блок, отколкото с БСП и ДПС. За Радан Кънев важи същото, колкото и да не му се иска.

Или с други думи, ситуацията за ГЕРБ е несравнимо по-добра с тази от 2013 г.

Всичко написано дотук обаче е в хипотезата, че избирателната система ще остане пропорционална. Референдумът на Слави Трифонов тепърва ще стане занимание на депутатите. При условие че искането за мажоритарна избирателна система събере необходимото мнозинство, сметките ще бъдат напълно различни. Без съмнение мажоритарната избирателна система дава предимство на големите партии. В една такава ситуация можем да осъмнем след предсрочния парламентарен вот с абсолютно мнозинство на ГЕРБ и непропорционално ниско представителство на останалите. Само ДПС ще запази относителната си тежест в новото Народно събрание поради регионалната концентрация на своя електорат.

Сметките обаче не включват един много съществен фактор – евентуалното активно включване на Слави Трифонов в този мач. Телевизионният водещ натрупа сериозен политически капитал с инициирания от него референдум. Подкрепата за всеки един от въпросите е еднозначна. Ако Народното събрание не се съобрази с волята на хората по поставените въпроси, Трифонов ще остане в изключително силна позиция. Те (елитът) срещу нас (народът). Цел, която шоуменът си беше поставил от самото начало – да бъде от печелившата страна – на хората. Едни бързи избори обаче могат да изненадат Слави Трифонов и той да няма време да структурира новия си политически проект.

В този ред на мисли, дори и Цачева да спечели балотажа, Борисов пак може да хвърли оставка. Интересът му е очевиден.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Толкова много борисови -г-о-в-н-а- започват да изплуват, че за него оставката е единственото спасение.

  1. CAMO TAKA HO…“comment“ e KPETEH KATO Велемир…Мръсните комуняги OT ВМРО. БСП, ДПС, АБВ, АТАКA са виновни за мизерията на българския народ. Te ca простаци, алчни, агресивни, неграмотни, некомпетентни, некадърни, безотговорни, мързеливи, крадливи, нечистоплътни телесно и душевно. Съсипаха и окрадоха държавата и народа. Да гният в ада дано!!!!!

 2. Герб никога повече на власт! Вредна за народа и държавата!

  1. А има ли въобще някой полезен от всичките катили?

 3. Така е относно политическия интерес… Но има и финансов. А лакомото дупе….

 4. Този анализ не е много точен . Наблюдавайте и ще видите че няма да стане така както го анализира този .

 5. След толкова години вече трябва да е уморен и да си почива,да си гледа здравето и пенсията.

 6. ВЪВ ФЕКАЛИИТЕ КОИТО ВЕЛИМИР И ПОДОбНИ НЕМУ КРЕАТУРИ СЪЭДАВАТ ,ЕДВА ЛИ БЪДЕЩЕТО НА БСП И ДПС ИЗГЛЕЖДА РОЗОВО .ПО СКОРО ЦВЕТЪТ КЛОНИ КЪМ МИРИЗЛИВО КАФЕНИКАВО..ТОВА ЩЕ ГО ОБЯСНИ ВЕЛИМИР Н НЕПОДРАЖАЕМИЯТ СИ СТИЛ…..

 7. Анализа е крайно слаб и погрешен, не може да има гербаджийско-патриотичен блок. Ние националистите мразим ГЕРБ! Ако Волен и Каракачанов се прегърнат с ГЕРБ- край на политическата им кариера завинаги!!!

  1. че кой, освен тръмп, го интересува политическата кариера? икономическата е важната…

 8. Как няма да хвърли оставка,когато там му е спасението?Осрал се е отвсякъде.

 9. Според мен слаб и повърхностен коментар.
  Давам пример с моето семейство- гласувахме с „Да“ на референдума, но в никакъв случай не бихме гласували за Слави Трифонов.
  Брат ми гласува за Марешки заради по-евтиния бензин, но не го харесва като политик, особено след днешната му изцепка, че са му искали 5 млн. долара и ще го направят президент. Пълен въздухар!

 10. И как точно евтиния бензин е свързан с президентството?

 11. Очевидно не познавате динамиката в РБ, ДСБ са в най-лоша кондиция от местните избори насам, останаха трети е РБ с най-малко съветници и почти без кметове. В момента ДСБ е най-слаба в организационно отношение и разцепването на Радан ще разцепи и собствената му партия!

 12. След оставка, следва затвор. Само за отваряне на границата на България и предаване на българските интереси на чужди страни го грози смъртно наказание. Колко умно направиха, че премахнаха смъртната присъда:) Няма нищо случайно на този свят, те са знаели какви ще ги вършат и са решили да се подсигурят още от самото начало:) Не говорим за “траншейната игла“ , продължаващо рушене на икономиката, селското стопанство и поддържане на нисък стандарт на живот в България..

 13. Нека хвърли оставката, но прави ли си сметка, че е много вероятно трети кабинет Боко Борисов да няма?! Не съм сигурен,че от БСП ще се хванат на въдицата да съставят те кабинет. Много по-вероятно е да има кабинет на Националното спасение. Така че нищо чудно балона на мегаломанията на Пожарникаря да се спука този път окончателно.

 14. Държавата ни всеки път, когато тръгне в правилната посока и идват чуждите агенти да я спират. Обикновено са с цвят червен. Особено като им спреш контрабанда и акцизни далавери за 3-4 милиарда лева и ги вкараш в бюджета.

 15. Нали е ден за размисъл? Във 24 часа Цецка и в деня на размисъл пак плачи и се моли. Цецке ти не си виновна? Виновен е този който те командва. А защо лъжеш? Аз съм патриот но ще гласувам за РАДЕВ. Марешки не виждаш ли, че си подкупен. Не с пари, понеже доста грабиш, но Бойко ти разреши да търгуваш нелегално с ТУРЦИЯ. И ще му дадеш глася си. Дай му, но не ни призовавай,, защото скоро ще пресечем корупцията ви.

 16. “ В бюджета бързо трябва да влязат 2 милиарда от конфискации на „усвоявано“. Без това България няма да мръдне от блатото на кражбите и лъжите. ГЕРБ го очаква съдбата на НДСВ. Най-близките му хора ще го предадат докато пропеят първии петли. Но за разлика от библейската история, начаса ще го забравят.“ Да, 2 млрд в държавната каса и за хората ще са добре, може да се окажат и повече, а също така връщане на окраденото държавно имущество преди 26 г да не се забравя.. Важно е ние хората да не забравим “най-близките“хора на герб и подобните му и да има съответно наказание и възмездие за деянията им..не говорим за отваряне на българската граница и предоставянето на територията на България на кой плаща повече парета/траншеи:(

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.