Борисов и Заев заедно на Илинден (ОБЗОР) Двамата премиери се поклониха пред гроба на Гоце Делчев

С аплодисменти бяха посрещнати Бойко Борисов и Зоран Заев пред църквата „Св.Спас“Снимки Цветан Томчев

Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев се поклониха заедно на гроба на Гоце Делчев в църквата “Свети Спас” в Скопие.

“Послушахме Делчев, който ни каза да не си губим времето. Обединихме се и си подадохме ръце и създадохме път към развитие”, каза в словото си македонският премиер Зоран Заев.

“Подадохме ръка и извън границата на Македония и има отговор – подадена ръка. Ние сме заедно със съседите и приятелите си, официалните представители на Р България”, коментира той. Заев подчерта, че премиерът Бойко Борисов, правителството и парламентът на България показват истинска отговорност към общите цели.

Почетен караул пазеше гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас“.
Почетен караул пазеше гроба на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас“.

“Регионът е подготвен да води политики на зрялост, мъдрост и посветеност на гражданите си. Регионът се отнася европейски и заслужава да придобие правото да се развива в евроатлантическото семейство”, добави той.

По-късно, след завръщането си в София Борисов коментира: “Виждате от всички институции в Брюксел, външните министри на Германия, Франция, Швеция, Холандия, държавния департамент на САЩ дадоха пример с това, как може без посредници между две съседни приятелски държави да се подписва Договор за добросъседство на тези размирни Балкани”. Борисов благодари на вицепремиерите Екатерина Захариева и на Красимир Каракачанов, както и на всички работили активно за подписването на договора с Македония.

Президентът Румен Радев даде висока оценка на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и подчерта, че е отворена нова европейска страница в двустранните отношения.

Държавният глава призова за скорошна ратификация на Договора от парламентите на двете страни и за изпълнение на условията, заложени в него.

Наш МИ-17 гаси пожари в Македония
Отзовахме се на искането за помощ

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев се срещнаха с нашия екипаж на МИ-17, пристигнал в Скопие да гаси пожари.
Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев се срещнаха с нашия екипаж на МИ-17, пристигнал в Скопие да гаси пожари.

Наш военно-транспортен вертолет МИ-17 от авиобаза Крумово кацна в Скопие, за да се включи в гасенето на големите пожари в западната ни съседка, които вилнеят в община Македонки брод. Машината преди това бе в Черна гора, където също оказваше помощ там в борбата с огнената стихия. Помощта за Макеония бе договорена след среща на военния министър Красимир Каракачанов с колежката му Радмила Шекеринска. След като МИ-17 кацна на летище Скопие, военнослужещите от ВВС се срещнаха с министър-председателя Бойко Борисов, премиера на Република Македония Зоран Заев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Малко по-късно това, българската делегация, която бе на посещение в Македония, излетя за София. Нашият вертолет е с два екипажа. Те първо ще извършат полети за разузнаване на местността, релефа, въздушната обстановка и метеорологичните елементи. Ако условията позволяват изпълнение на заходи за водохвърляне, военнослужещите ще започнат веднага пожарогасене от въздуха. МИ-17 може да носи 3 т. вода, която изсипва чрез специална канадска система “бомби-бак”.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Абе не моем да разберам парцала Борисов, за какво евроатлантическо семейство говори? До кога ще ни занимава с тези свои откровени -д-е-б-и-л-и-з-м-и-? Националните предателства ги маскира с некви малоумни названия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.