Борисов и Захариева изпратиха съболезнования за жертвите на атаката в Сомалия

Снимка: Цветан Томчев/ Архив

Министър-председателят Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева изпратиха съболезнования до колегите си от Сомалия по повод кървавия бомбен атентат в столицата Могадишу. Атаката причини смъртта на над 90 души - невинни цивилни граждани, служители на реда, както и граждани на други страни.

"Бих искал да Ви предам нашата най-искрена съпричастност с болката на семействата и близките на загиналите и нашата пълна подкрепа и солидарност към усилията на Вашето правителство в тези трудни моменти.

Няма оправдание за жестокостта, безсмислието и безчовечността на терористичните действия, и международната общност трябва да реагира решително и безкомпромисно при такива прояви", отбелязва Борисов в съболезнователната телеграма до министър-председателя на Сомалия.

"С много голяма болка научих за кървавия бомбен атентат в столицата на Вашата страна Могадишу, довел до многочислени жертви, причинил загубата на над 90 невинни цивилни граждани и служители на реда", пише министър Захариева в телеграмата до колегата си от Сомалия.

Външният ни министър изказва дълбоки съболезнования към мъката на семействата и близките на загиналите и искрена съпричастност към усилията на правителството на Сомалия в борбата срещу подобни актове.

"За такива безчовечни действия не би могло да има никакво оправдание, за тях няма място в нашата съвременна цивилизация", заявява българският вицепремиер.

"Вярвам, че със съвместните усилия на международната общност и на Вашето правителство ще постигнем изкореняване на чудовищните прояви на тероризма, както и на условията и причините, които го пораждат", допълва Захариева.

Коментари

Задължително поле