Вижте как се срещнаха лидерите на Северна и Южна Корея (ВИДЕО)

Георги Петков: Дразни ме, че всички говорят за мача от 2013 година

Югът посреща с оркестър Ким Чен Ун (инфографика) 3000 журналисти отразяват историческата среща

На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Борисов и министрите обсъждат как да махнат посредниците от военните заводи (СТЕНОГРАМА)

Снимка: Пламен Стоименов

Държавата ще предприеме всички действия за придобиване на „Дунарит”, тъй като не можем да допуснем дружеството да затвори или да има някакво сътресение – това означава сътресение за целия сектор на военнопромишления комплекс, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов на днешното правителствено заседание.

Той посочи, че след придобиването на „Дунарит” ще бъдат отстранени посредниците при търговските сделки на дружеството, за да не бъде то източвано с допълнителни комисионни. По думите му, такива действия вече са предприети при останалите държавни предприятия. Като следствие от добрите резултати на „ВМЗ” е разпоредено увеличаването на фонд „Работна заплата” с 10 процента. Подобна стъпка ще се предвиди от следващата година и за съживеното от държавата дружество „Авионамс”, ако продължава да работи със сегашните темпове, каза министърът на икономиката.

„Нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд „Работна заплата” на тези предприятия, защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват”, изтъкна премиерът Бойко Борисов, застъпвайки тезата за отстраняване на посредници

Ето и цялата стенограма:

БОЙКО БОРИСОВ: Караниколов, запознай колегите със ситуацията около „Дунарит“.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Благодаря Ви.
Накратко, положението с „Дунарит“ е следното. Първо, от май месец има изискуемо вземане за 67 милиона. Другият основен проблем са обвиненията към управителите, което води до задължение да се предприемат действия за отнемане на лиценза за производство.
Не може да допуснем да има сътресения от гледна точка на изпълнителни производства, обявяване на процедура по несъстоятелност, тъй като вакуум в този сектор няма да остане – веднага „Дунарит“ ще бъде изместен от пазара от конкуренти, не говоря конкуренти в България. „Дунарит“ е изключително важна връзка между целия военнопромишлен комплекс в България.
Към момента Държавната консолидационна компания предприе действия за изкупуване на изискуемите кредити, за да не се предприемат действия срещу „Дунарит“. От тук нататък стои проблемът с отнемането на лиценза, тъй като не могат да бъдат освободени управители, въпреки техния акт, с който са си поискали освобождаване. Няма собственик в дружеството, оспорва се и собствеността въобще. Там е изключително неприятна като цяло картината. Каквото и да се случи, държавата ще предприеме всички действия за придобиване на това дружество, тъй като не можем да допуснем то да затвори или да има някакво сътресение, ще има сътресение в целия сектор на военнопромишления комплекс.
Другото, което е изключително важно – 1300 работници, техните семейства, свързаните дружества, които работят, доставки, са около 5 хиляди човека и това за регион Русе е недопустимо. Пред вас поемам ангажимент, ще направим всичко възможно да го придобием. Това не е национализация, няма такъв термин и такава възможност в нашето законодателство. Ясни са какви са възможностите.
Друго, което гарантирам. И пред работниците го гарантирам – няма повече да има посредници по търговските сделки на дружеството с цел някакви пари или комисионни да отиват тук и там.
Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Да им го обясня по-простичко на колегите.
На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните посредници, които са с по няколко работници. Даже някои назначават работници просто, за да създадат фон, че имат работници. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, след това и в бюджета като дивиденти, и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, иновации да се прилагат, а се акумулират огромни печалби без да се влага труд, само с посредничество. Така че, нашият ангажимент като правителство е не само да се запазят работните места, а и с 10% да увеличим фонд „Работна заплата“ на тези предприятия, защото всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват.
Караниколов.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Благодаря Ви.
Специално за „ВМЗ“, тъй като изключително добре се справят и мениджмънтът, и работниците, много сериозни обороти имат, много задачи имат, на три смени работят, там вече е разпоредено, предвид добрите резултати, фонд „Работна заплата“ да бъде увеличен с 10 процента.
Друго дружество, което наблюдаваме, е „Авионамс“. То беше почти фалирало, знаете, в момента го съживихме, работи, работниците си получават заплатите. Към края на годината, ако продължава така да работи, за догодина ще предвидим и там увеличаване на фонд „Работна заплата“, не зная дали с 10% ще е възможно, защото беше в много тежко състояние.
Но така или иначе, секторът върви изключително добре, хората работят, развиват се.
Това в държавните предприятия в момента сме го спрели на входа и на изхода. Купува се на пазарни цени и се продава на такива, няма посредници.

БОЙКО БОРИСОВ: Натовските хеликоптери, колко направихме вече?

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Вторият тръгна. Два.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Не е лесно, все пак дружеството беше фалирало, трябваше да осигурим средства заплатите да платим, задължения да платим. Така или иначе, си стъпва на краката при всички положения. А и клиентите са доволни, приемат. Много са. Ако се справяме добре, ще има още повече, от нас зависи. Договорът е за 160 милиона долара.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. КОЙТО Е СКЛЮЧИЛ ДОГОВОРИТЕ НА ВХОДА И ИЗХОДА НА ДЪРЖ.ПРЕДПРИЯТИЯ С РАЗНИ КЬОРСОФРАДЖИИ,НА СЪД ЗА СКЛЮЧЕНИ НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ – ИМА ТЕКСТ В НК.СТИГА ДАВНОСТТА ДА НЕ Е ИЗТЕКЛА!!!

  2. Ндаа, комисионните са големи и сакат бойко с айдуците си да цуцат директно парата. Всички други приказки са театро за лошия матриял. Но другото важно нещо е, че покрай атаките на държавата срещу военните заводи на КТБ и сега това дрънкане на бойко може да се направи извод, че той и айдуците ми еднозначно са решили и този бизнес да го цуцат, източват и ограбват.

  3. Продавали сме оръжие за 1 милиард, а 10% от тези пари прави 100 милиона, но % може и да е повече. За това може лесно да разберем апетита на бат бойко и айдуците му. Ще махнат другите лапачи, за да лапат те, па и офшорните сметки на бат бойко били бездънни. Да живей демокрацията и айдуците от герб.

  4. Тиквето и Министрите МУУУ , Мислили, мислили, па самите ТЕ, ЗАВОДИТЕ ОГРАБИЛИ…!!! МАТРЯЛЪТ Дебел Кол ще отнесе, но Во имя ТИКВАНОВО и Това ще Понесе…!!! Ситен Кец по Гол Г@зец…!!!

  5. Не бе ЧУДО, а МАТРЯЛ, дето Мамето сам Си Е Е@Л…!!! Будь Здоров, не Губи Кураж, Иде Нов Тираж.

  6. Жалко, че г-н Бойко Борисов не стана премиер още през 2009 г. От тогава до сега вече щеше да е махнал всички посредници, които източват държавните фирми и България щеше да е едно много по-добро място за живеене.

  7. Ami nali I posrednicite sa liude so semeistva, te soshto plashtat na treti I chetvrti, … Zoshto BB se lakomi sichko da minava prez nekovite smetki, toi da e saibiya na sichko, monopolist.

  8. Baм Плохо, а нам Хорошо…!!! Привет от Свободен Гарабет…!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.