Оставки по домовете. Да, моля! Идиотска дигитализация съсипва апетита ни…

Японският премиер: Ракетните изпитания на Северна Корея нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

БСП – София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков Наш дълг е да помним делата на Кирков и да не позволяваме забраната и забравата да ги изличат от паметта на българите, каза общинският съветник и председател на Районния съвет на БСП във "Възраждане" Иван Таков

Борис Джонсън: Не сме длъжни да изплащаме обезщетение от 39 млрд. паунда на ЕС ако напуснем без сделка

Гитхорн – приказният свят на водните хора И възрастни, и деца се придвижват с лодки

МВнР: Транспортни стачки затрудняват пътувания в Испания

АИКБ подкрепи Марияна Николова и поиска одит на IT сигурността в държавната администрация

Чеченец застреля бивш грузински командос в Берлин

ЦГМ: Само 7% са гратисчиите в столичния градски транспорт 240 контрольори следят за редовността на пътниците

Тръмп отрече Г-7 да е упълномощавал Макрон за преговори с Иран

Десетки пожари са избухнали през почивните дни в Гърция

БСП-София отбеляза 100 години от смъртта на Георги Кирков

Все повече млади хора страдат от дискови хернии

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в Румъния

Най-големият противопожарен самолет в света се бори с огъня в Амазонската джунгла (ВИДЕО)

Борисов и Фандъкова са вариантите за президент на ГЕРБ

Проф. Михаил Константинов. Снимка ПЛАМЕН СТОИМЕНОВ

– Проф. Константинов, две бяха най-коментираните теми през последните дни на седмицата – Берлинските преговори и посещението на премиера Бойко Борисов в Истанбул, където той пое ангажимент да играе ролята на посредник между Турция и Европа. Мнозина експерти упрекнаха Борисов за този ангажимент. Прави ли са?
– Мисля, че в случая българското правителство действа абсолютно адекватно. Все по-ясна е геостратегическата роля на България при възникналата суперкриза с преселниците от цял свят, които се опитват да се доберат до Европа. Така че действията, които са предприети, са правилни и се надяваме да имат някакъв резултат. Личното ми становище е, че трябва да се действа много по-твърдо.

– В какъв смисъл?
– Граница се пази със сила. При това с всички степени на силата. Нека си го тълкува всеки както си иска.

– Имате ли обяснение защо не получихме никаква информация от Берлинските преговори, организирани от Ангела Меркел, и защо се засилва впечатлението, че всяка държава членка се опитва да се спасява поединично от заселниците?
– Впечатлението е съвсем основателно. Факт е, че ръководството на ЕС в момента е слабо, няма стратегия, не знае какво да прави, опитва се да работи на парче и резултатът е видим. И накрая на тези хора ще им дойде акълът в главата, но дотогава ще трябва да понесем доста щети.

– Германският дипломат Клаус Шрамайер остро нападна Борисов, заявявайки, че ако от 2009 г. до сега си беше подредил държавата, нямаше да се налага да изпада в унизителната поза на молител. Не е ли така?
– Няма никакъв резон в подобна теза. Аз бих призовал германските дипломати и ръководството на Германия да преосмислят собствената си политика и действия, а не да дават акъл на една от малкото европейски държави, която има адекватна политика в момента. В желанието си да забравим двете световни катастрофи, които Германия предизвика през миналия век, сега много бързо ни тласкат към трета катастрофа.

– За каква трета катастрофа говорите? Има ли връзка между вашите опасения и факта, че Германия приема нова концепция за гражданска защита?
Абсолютно. Човек събира военновременни запаси, когато очаква две неща – или тежък природен катаклизъм, или война. В момента нямаме основание да мислим, че предстои световен катаклизъм, значи германците се готвят за война и го съобщиха на своето население. И затова аз вече имах удоволствието да кажа на българските граждани да действат по същия начин. Имам и една малка добавка – освен резервите от храна и вода хората, които имат право да носят оръжие, да си го попрегледат малко и да бъдат в готовност. Когато се очаква война, не можете да се оправите с няколко шишета вода и храна от мазето! Всеки трябва да си брани къщичката. Нещо повече, това не е право, а задължение.

– Извинете, за каква война говорите?
– Всичко е ясно, говоря за преселниците завоеватели. Просто в момента се извършва подмяна на културния и идентичния състав на Европа. Ако на някого това му харесва, на мен никак не ми харесва. И се надявам, че на достатъчен брой хора също не им харесва.

– Как мислите, ще повлияе ли усложнената геополитическа обстановка върху президентските избори в България? По-различен ли трябва да бъде профилът на бъдещия ни държавен глава?
– Очевидно оказва и поради това допреди няколко дни кандидатурата на ген. Радев изглеждаше доста стабилна и на мястото си, но сега вече не е така. Тази кандидатура успяха да я провалят. Но необходимостта от друг вид ръководство в Европа е очевидна. И промяната в ръководството ще започне още от началото на следващата година, ако, разбира се, изкараме дотогава.

– Ще бъде ли принуден Борисов от международната ситуация да се кандидатира за президент?
– В момента натискът върху Борисов да се кандидатира за президент е намалял, тъй като става ясно, че ГЕРБ няма да има проблеми. Ако обаче ген. Радев беше подкрепен от двете леви формации плюс всички, които не обичат ГЕРБ, случката щеше да бъде сериозна. Сега вече не е. Така че кандидатурата на Борисов продължава да е възможна и през септември ще чакаме да чуем кого издигат. Аз не мога да гледам на боб.

– От това, което казвате, излиза, че ГЕРБ могат да издигнат Росен Плевнелиев 2 и той ще бъде избран?
– Не. Кандидатурите на ГЕРБ, които към момента имат някакъв шанс да бъдат издигнати, са сериозни и не предвиждам да се случи това, за което питате. ГЕРБ държат четворка аса – Борисов, Фандъкова, Дончев и Николов. Това са основните кандидатури. Най-вероятно, ако не е Борисов, да бъде издигната Фандъкова.

– Не е ли рисково издигането на Фандъкова, която е един от успешните и знакови за ГЕРБ кметове. Сигурно ли е, че партията на Борисов би спечелила нов частичен вот за кмет на София?
– Мисля, че ГЕРБ ще спечелят кметски избори в София при всяко положение. София, ако забелязвате, от времето на Янчулев до сега се печели от представителите на център-дясното пространство и така ще продължи да бъде.

– Проф. Огнян Герджиков обяви, че се водят преговори със Симеон Сакскобургготски. Възможно ли е той да се окаже кандидатът на ГЕРБ за президент?
– Хайде да спрем с подхвърлянето на имена. Не мисля, че това е кандидатура, която би имала шанс. Казахме кои са двете възможни имена. Всичко зависи от това как ще се развият нещата, и то в съвсем близко време. Виждате и сухопътната атака на Турция в Сирия, която, разбира се, е със съгласието на суперсилите. Много е особено положението.

– Възможно ли на президентските избори да няма балотаж, т.е. кандидатът на ГЕРБ да спечели още на първия тур?
– Балотаж ще има. Знаете, че условията са две – или никоя да не събере повече от половината гласове на гласувалите, или да излязат да гласуват по-малко от половината избиратели по списък. А по списък избирателите са близо седем милиона, тъй като има един милион фантоми. Аз не очаквам на първия тур да излязат 3,5 млн. И по тази линия – недостатъчен брой излезли да гласуват, със сигурност ще има балотаж.

– Все по-често се чуват гласове на експерти и политици, че след президентските избори са неизбежни предсрочни парламентарни избори. Така ли е?
– В момента рязка необходимост от предсрочни парламентарни избори няма. Ако такива избори има, две-три от сегашните политически формации няма да влязат. И това е една от причините за стабилност на Народното събрание – страхът от отпадане от парламента.

– Кои са тези две-три формации, които ще отпаднат?
– Не искам да ги обиждам. Най-малките са най-заплашени.

– А реформаторите сред тези застрашени от отпадане формации ли са?
– В момента те мислят, че имат капацитет да влязат и в следващо Народно събрание, но с поведението, което демонстрират, нищо добро не ги чака.

– Казвате, че няма необходимост от предсрочни парламентарни избори. Изключвате ли възможността Борисов сам да ги предизвика, за да формира ново мнозинство, тъй като едва ли му е комфортно в сегашната коалиция?
– Не само че не го изключвам, но и съм убеден, че ако някой може да предизвика предсрочни парламентарни избори в момента, това е партията ГЕРБ и естествено Борисов.
Нашият гост
Професор Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. Доктор по математика в Института по математика и механика към БАН от 1986 г. Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г. От 1991 до 2011 г. е член на ЦИК, а в периода 2003-2009 г. е неин зам.-председател.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (21)

 1. Свинефермата герб трябва да бъде разтурена и всичките прасета в Белене, там да бъдат скопени заедно с цялата им рода. Тези боклуци са вредни и опасни за България, защото я унищожават.

 2. …и заедно с всичките им присъдружни разбойници, и най вече тия от така наречения Център-дясно

 3. Божидар Димитров президент ,Вежди Рашидов вице.

 4. Фандъкова няма никакъв шанс. Тя не е успешен кмет, а успешна послушница. Дайте да говорим истината. Тази даскалица отдавна е надхвърлила нивото си на некомпетентност !!!

 5. Как не ви омръзна да го тикате всеки ден тоя по някоя медия бе ?! Пенкилер – компетентен по всички въпроси ! Направо ми се повдига вече като му видя мутрата !

 6. Боже,пази българите от тъпи управници!!!

 7. Михаил Константинов усърдно , но и перфидно работи за герберастите .Той прави това не от любов към герберастите , а от пещерен , умопомрачителен антикомунизъм – готов е всякакви лайнари да се качат във властта на България , само не и БСП . В тази му дейност усърдно му помагат почти всички вестници , телевизии и радиа .

  1. каква БСП,бе пръдлю/пръдло/,тя съвсем замина в небитието,благодарение на Гоцката,дрисльото Станишко,а и последния пирон ви го заби тъпата Корнелка!

  2. Професорът е доказано умен човек и както останалите умни съзнават, че най-голямото бедствие за България е БСП на власт, което е многократно доказано. Най-сериозната причина поради която ГЕРБ има най-голяма подкрепа е, че те единствено могат да препятстват това да не се случи. Това отрязва шансовете на демагози като Радан, Волен, левите клонинги на БСП да натрупат капитал със заканите си да отстранят ГЕРБ от власт.

 8. Значи суха храна, вода и да смажем пушката?!

 9. По добре си смажи задника,че да не скърца като ти го нацепи Бойко за 12 път!

 10. Тоз нали е професор по горите бе. Защо се изказва „компетентно“ по всички въпроси. Що не си гледа смятането. Или е просто едно искърско алчно говедо.

  1. още по-добре,че разбира от гори,та да знаете накъде да хващате да правите землянки и да търсите мандри да крадете,само това можете!!!

 11. Колкото по-бързо се оттървем от някои фигури в обществения небесклон, толкова по-добре.
  Някои части от интервюто, някои отговори никак не съвпадат с логиката. Явно така му се иска на бъде на уважамания професор, но едва ли ще бъде така…..Има да гледаме и да си опичаме ума.

 12. Когато в началото на 2013 г. ЕК спря на Герб 1 милиард европари заради нарушения по обществените поръчки (Герб ги беше раздал на приближени фирми) по 2 програми-„Околна среда” заради нарушения през 2010 г.-2012 г. и „Регионално развитие“ заради нарушения през целия мандат на Герб 2009 г. -2013 г., с най-много корупционни нарушения бяха посочени Димитър Николов (Бургас) и Йорданка Фандъкова, и им бяха определени огромни глоби- над 700 000 лв. за Николов и около половин милион за Фандъкова, която би могла да се нарече „усмихнатото лице на корупцията № 2“. За непредубените е ясно, че те нямат качества за президент- твърде тясно партийно оцветени и марионетки на Борисов, с твърде тясно ведомствено, цехово мислене и излъчване, без широта на възгледите и отношение към националните цели, твърде обвързани с общински схеми, с нелепо присъствие като главнокомандващи. Стига вече „магарета” на Герб! Крайно време е в тези тежки времена главнокомандващият да не е партийна карикатура, а да бъде непартийна фигура, с мъжко излъчване и авторитет не само сред гласуващите за една партия.

 13. доц. Лоза твърди, 4е Константинов е горски!?!. Той е електроинженер от МЕИ-София.

 14. „Joko
  29.08.2016 в 8:58

  Фандъкова няма никакъв шанс. Тя не е успешен кмет, а успешна послушница. Дайте да говорим истината. Тази даскалица отдавна е надхвърлила нивото си на некомпетентност !!!“
  Демокрацията позволи всеки да си изкаже мислите си и да лъснат напълно неадекватните.

 15. Константинов е прав, че само ГЕРБ може да спре БСП от властта. Бедата е, че между ГЕРБ и БСП няма разлика. И едните и другите затриват България.

 16. Обичам да шибам гейберастки гъзопутки.

 17. Бойко Борисов: „Защо не се напънем и не сложим жена за президент?“ Колко му е: Напънете се, ама малко, само гледайте да не се наакате. То кандидати има на път и под път, ама такива като мин.Бъчи, Менда, „географката“ от Болярово – Цвета, танте Цуца от ловешко, Дамянова, Менда – хвани едната, та удари другата… А Й.Фандъкова не ще и да чуе да става президент. Така че, Бойко, натегни се, свали поне 20-ина килца и се готви да отсрамваш четата. То като те гледаме, вече си влезъл в ролята: приемаш паради от почетни караули в Източна България вместо Пастирката от моряци и гранични полицаи. А през това време ДанаИЛчо Митов отново се готви да обявява война на Русия. Що се го не върнеш на онези от „Козяк“? И без това си е техен човек.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.