Борисов и Цветанов на консултации при президента. Плевнелиев: От вчера страната е в политическа криза

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и шефът на парламентарната фракция на партията Цветан Цветанов отидоха на консултации при президента Росен Плевнелиев.

Двамата се появиха в залата в президентството към 9,30 ч и около минута изчакаха появата на държавния глава. "Да не сме подранили", пошегува се Борисов.

След като дойде, Плевнелиев благодари на Борисов и Цветанов. Преди да започнат консултациите, президентът направи кратко изявление. В него той подчерта, че от вчера страната е в политическа криза. В консултациите с парламентарните партии той ще дебатира какви са вариантите за излизане от нея.

"Конституцията задължава държавния глава да стартира консултации с всички парламентарно представени политически сили преди връзването на мандатите за съставяне на правителство в рамките на НС. Точно това правим. Точно така действахме при предишните две кризи в рамките на моя мандат и опираме се на здравата основа на Конституцията, на върховенството на равенството и на закона. В днешната консултация с Вас ще дебатираме по следните важни теми: първо, възможно ли в съществуващото НС да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство; второ, ако това не е възможно - какви са потенциалните разумни дати или период за избори и трето, какво още има да свърши НС - важно, неотложно и съществено за държавата, преди да се стигне до предсрочни парламентарни избори, ако се стигне до такива", каза Плевнелиев

Очаквайте подробности

Коментари

Задължително поле