Борисов: Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция, трябва да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна

Реджеп Ердоган и Бойко Борисов Снимка: Архив

Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна. Това каза министър-председателят Бойко Борисов при представянето на българската позиция за предстоящото заседание на Европейския съвет, съобщиха от МС. Той посочи, че макар темата за преговорите с Турция да е извадена от дневния ред на заседанието поради непостигането на съгласие между държавите-членки, принципното мнение на България е за потвърждаване на ангажимента за прилагане на договореностите с Турция и за продължаване на преговорния процес със страната.

„Споразумението между ЕС и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани. Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяване на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони”, подчерта министър-председателят като отбеляза, че миграционният натиск по българо-турската граница е намалял благодарение и на усилията на турската страна.

Борисов посочи също, че вече 140 афганистански граждани са изведени от България, на други 200 афганистанското посолство подготвя документите за обратното им връщане. Тези процедури протичат по международно признатия ред, при спазване на всички конвенции и директиви и при спазване на правата на човека, каза министър-председателят.

 

Стенограма от обсъждането на тази точка в дневния ред на днешното заседание на МС:

Точка 35

Доклад за одобряване позицията на Република България за участие в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 15 декември 2016 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Освен че точката за Турция, както казаха и на останалите Съвети, е извадена от дневния ред на Европейския съвет, искам да знаете позицията каква е, още веднъж да се чуе.

България ще настоява за потвърждаване ангажимента за прилагане на договореностите с Турция. Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес с Турция. Споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани. Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяването на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони.

Изрично това го подчертавам, защото, знаете, австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна. Гунев може да ни каже какъв е натискът върху границата в последните 15-20 дни.

ФИЛИП ГУНЕВ: То е благодарение и на техните усилия, защото колкото ние успяваме да спрем на границата, гледаме статистиката – горе-долу те също толкова предотвратяват да влязат. Така че, усилието е взаимно на границата.

БОЙКО БОРИСОВ: Това исках точно да се чуе, да се отчете, че на практика ние имаме по няколко човека. Разбира се, продължаваме – и гранична полиция, и армията, всичките усилия, които полагаме. Важно е да знаете, че вече 140 афганистански граждани по нормалния демократичен, законен път са изведени от България. В момента имаме 200, на които афганистанското посолство обработва пасаваните. Така че, на базата на европейското споразумение и след нашия разговор с премиера на Афганистан, на практика всички рискови групи биват извеждани от България. Повтарям – по международно признатия ред, спазвайки всички конвенции, директиви, разпоредби и с абсолютно изведен приоритет спазване на правата на човека.

Коментари

Задължително поле