Бизнесменът Христо Янев е намерен мъртъв в дома си в Свиленград

Глас насън ми каза: Рисувай с пръсти! Проф. Божидар Димитров дал кураж на украинката Светла

Цвета Караянчева е начело на парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония

Готвачите на Мишлен правят от пиле мляко Висшата кулинария ще е подчинена на екологията през следващите десетилетия

Алберт Попов в топ 20 на Световната купа

Песков: Строителството на „Турски поток“ е реален принос към енергийната сигурност на европейския континент

Драгомир Стойнев в Бургас: Днешните искания на протестиращите са точно това, което поставяме във „Визия за България”

Македония няма договор за екстрадиция с Унгария, с който да поиска Никола Груевски да й бъде предаден

Шофьор на „Голф“ прави дрифт по жълтите павета, полицията го арестува (ВИДЕО)

Банско отново е курорт №1 в България

Димитър, изборът на Спилбърг Сънародникът ни триумфира във филм със 7 предварителни номинации за „Оскар”

Янита Янчева задобрява в игрите Сървайвърката и половинката й показаха секси тела

Дъното на Марианската падина чака нови гости (ИНФОГРАФИКА) Американец и англичанин ще картографират океанските дъна

Еманюел Макрон участва в церемония по полагане на венци пред мемориала на жертвите на войните

Андреа: Важното е, че България има успял спортист, а не кое е момичето до него

Борисов към бизнеса: Вдигнете заплатите! (обзор) Надделяхме в битката с контрабандата, похвали се премиерът

„Като дойде петък, няма разминаване по „Витошка“. Кафе няма празно!“, коментира Борисов по време на срещата „Бизнесът и правителството в един отбор“.

Седми сме по усвояване на еврофондове

Премиерът Бойко Борисов призова бизнеса да вдигне заплатите, за да не бягат българите на Запад. Апелът бе отправен по време на срещата “Бизнесът и правителството в един отбор”.

“Нашите българи отиват във Франция, Италия да работят като готвачи и сервитьори. Може ли да си направим така заплатите, че да си остават българите тук? Може със сигурност”, заяви Борисов. Той припомни, че в момента безработицата е на критичните 6 процента. “Голяма част от тях са хора, които не искат да работят”, коментира министър-председателят.

“Като дойде петък, няма разминаване по “Витошка”. Кафе няма празно! Добре, зле, зле – колко да сме зле? В София не можеш да се разминеш”, констатира Борисов и добави, че така е и в големите градове.

Премиерът каза, че правителството е заделило 700 млн. лв. от Бюджет 2018 за повече доходи във всички сфери, докато миналата година сумата бе 150 млн. лв.

„Над 100 закона променихме, за да намалим бюрокрацията. Няма да се спирам върху цифрите и върху всичко останало, защото вие го усещате“, обърна се към бизнеса Бойко Борисов. Той призова всички заедно да работят за създаване на усещане за справедливост.  Снимки: Цветан Томчев
„Над 100 закона променихме, за да намалим бюрокрацията. Няма да се спирам върху цифрите и върху всичко останало, защото вие го усещате“, обърна се към бизнеса Бойко Борисов. Той призова всички заедно да работят за създаване на усещане за справедливост. Снимки: Цветан Томчев

“Променяме над 100 закона, за да облекчим административната тежест, но няма да се спирам върху цифрите. Облекчаваме бизнеса по всякакъв начин, за да се взимат работници от Беларус, Молдова, а всъщност нашите българи отиват в други развити държави”, заяви премиерът. Той не пропусна да отбележи и успехите в битката с контрабандата. “ Когато преди 2 години поехме управлението, контрабандата на цигари беше 34%, а бюджетът с 2 милиарда по-малко, сега по данни на тютюневите компании, тя е под 7%. Смятайте колко милиарда на година черни пари са отивали не в сивия сектор, а в черния сектор, защото това са черни пари”, коментира Борисов.

Той подчерта, че в битката с контрабандата били обединени усилията на данъчни, митници, прокуратура.
Борисов каза, че излишъкът в бюджета се пази за кофинансиране. Иначе “лесно може да го направим 2% дефицит и да се разплатим”, обясни той.

“В момента сме седми по усвояване на еврофондове в ЕС, но това вече не е новина. Тази статистика не я даваме ние, дават я Евростат и другите агенции. Най-важното е, че инвестициите отиват при хората. Някои други правиха инвестиции, които ще се изплатят след 2000 години – говоря за “Цанков камък”, същото важи и за АЕЦ “Белене”, където потънаха 3 млрд. лв. Сега правим къщички за оборудването, обвиваме го с фолио”, коментира Борисов.

Отношенията с Турция

“Какви атаки за добросъседството ни с Турция понесохме, но само в България в момента няма натиск от Турция. Старая се с колегите да поддържаме максимално добри взаимоотношения, защото сме на такова място, че ако има война в Европа, руските ракети ще паднат над България. Действително е много сложно да се проведе политика на добри отношения с всички, ако вземеш страна – ставаш цел”, коментира премиерът Бойко Борисов.

 

Министър Николай Петров е разтревожен от растящия брой болнични

Повече пари за здраве през 2018 г.

Не е нормално да се превръщаме в държава на инвалиди

02-5-%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0%d0%b9-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2Министър Петров не скри притеснението си от пробойните в системата на здравеопазването.
“Ще има сериозно увеличение на бюджета на Здравната каса”, съобщи на форума здравният министър Николай Петров. Той не пожела да каже колко точно ще е това увеличение, но ден по-рано надзорът на НЗОК гласува малко над 3,8 млрд. лв. да са парите за здраве за следващата година. Бюджетът на НЗОК за 2018-а ще се увеличи с 407 милиона лева спрямо планираните за тази година разходи.

Увеличаването на парите за здраве “хем означава доверие в аванс, хем е притеснително, защото следват въпросите “дали можем да гарантираме, че системата не е вече пробита”, коментира Петров. Той съобщи, че има сериозен ръст на болничните листове, което разбираемо притеснява бизнеса. Здравният министър подчерта, че данните навяват и съмнения, че не всички от пациентите, на които са издадени, са били болни.

“Има драстичен ръст на болничните листове, което няма как да не се отразява на бизнеса. От друга страна има проблем по отношение на продължителната нетрудоспособност и инвалидизацията в различна степен. Ще се върви към промяна в регламентите, така че да се дефинира ясно медицинската експертиза и експертизата на нетрудоспособността. Не е нормално България да се превръща в държава на инвалиди!”, коментира Николай Петров.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев:

Брутният вътрешен продукт на страната може да стигне 100 млрд. лв.

02-2Брутният вътрешен продукт на страната може да стигне 100 млрд. лв. още през тази година, обяви пред бизнеса вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му данните за страната за окуражаващи – експортът на България през последните 15 години се е увеличил 6 пъти, безработицата е по-ниска от предкризисните нива, а страната ни е седма в ЕС по усвояване на евросредства.

“Трябва да предвижим мислите на правителството на едно ниво напред, не за образованието според съвременните стандарти, а какви нужди ще има пазарът на труда в страната след 10 -15 години”, уточни Дончев. Според него има борба между държавите не само за привличане на публични и частни инвестиции, но и за качествен човешки капитал, който е един от фактори за конкурентоспособност.

“Тежките демографски предизвикателства в страната се дължат на неособено доброто ни представяне на европейския пазар на труда. Човек избира къде работи и живее не само заради заплатата”, уточни Дончев. По думите му икономически растеж от 4% е добре, но по-добре е 7 или 8%.

“Трябва да мислим в какво и как инвестираме”, подчерта още вицепремиерът.

 

Джордж Маргонис, управител на Филип Морис България:

Допринасяме с половин милиард лева към бюджета

02-11Допринасяме с половин милиард лева към бюджета на страната и сме загрижени за България. Затова си сътрудничим с охранителните органи в борбата с незаконната търговия на цигари, както и имаме програми за развитие на тютюнопроизводителните райони. Това обяви Джордж Маргонис, управител на Филип Морис България по време на форума. Според него тютюневата индустрия у нас претърпява голяма трансформация.

“Преминаваме към бъдеще без дим, а това означава, че ще предлагаме продукти с тютюн, които не горят, а само се нагряват”, коментира той. По думите му българското правителство е осигурило добра фискална и регулаторна среда, за да може продуктите на компанията да достигнат и до българския потребител.

 

Левон Хампарцумян, член на УС на Българския форум на бизнес лидерите:

В една лодка сме с правителството

02-10“В една лодка сме с правителството. Като макрорамка сме пораснали през последните години, не защото копаем полезни изкопаеми, а защото у нас има много предприемчиви хора, които създават новото богатство. Ролята на държавната администрация е да не им пречи”. Това заяви на срещата Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите и изпълнителен директор на “Уникредит Булбанк”.

“България сега е с 5,6 пъти по-голяма икономика, отколкото през 1990 г. Тогава страната беше с 10 милиарда долара брутен вътрешен продукт и 10 милиарда външен дълг, докато в момента той е 20% от БВП на страната”, уточни той. Според Хампарцумян икономическите показатели на България дават основание за оптимизъм и за тази, и за следващите няколко години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Борисов,вдигни останалите пенсии,нали ни обеща?! Минималните и инвалидните ги оправи,изпълни си обещаното!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.