Борисов към иранския външен министър: Войната в Сирия трябва да бъде спряна от дипломатите, а не от армиите

Премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф обсъдиха възможностите за задълбочаване на икономическите отношения между двете страни и обстановката в Близкия Изток, съобщиха от правителствената информационна служба. На среща в Министерския съвет те отбелязаха, че активизирането на политическия диалог през последните две години благоприятства развитието на контактите между бизнес организациите в България и Иран и приветстваха провеждането на двустранен бизнес форум в София днес.

Министър-председателят запозна подробно външния министър с проектите за изграждане на пътна, железопътна, газова и дигитална инфраструктура на Балканите. Той подчерта, че постигането на тази свързаност, която е приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, е едно от най-важните условия за развитие на държавите и икономиките в този регион.

„Коридорите дава възможност за връзки, търговия, бизнес, туризъм между Европа и Азия“, посочи Борисов, но изтъкна необходимостта от мир и стабилност, за да бъде реализиран потенциалът на възможностите.

„Това, което ни трябва, е мир. Моята политика е изградена изцяло върху постигането на мир и стабилност“, каза българският премиер. Борисов изрази загриженост от нарастването на напрежението в региона на Близкия Изток и изрази надежда, че въпреки различията, Иран и другите страни ще намерят допирни точки за консултации с цел изход от кризата.

„Войната в Сирия трябва да бъде спряна от дипломатите, а не от армиите“, подчерта Борисов като обърна особено внимание върху хуманитарните последици от подобни конфликти.

Борисов и Зариф изразиха подкрепа за Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и подчертаха необходимостта от неговото изпълнение от всички страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика