Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Борисов към министрите: Обяснявайте на хората, не на БСП – там няма кой да ви разбере (стенограма)

Снимки: Пламен Стоименов

Към настоящия момент и през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването от комплексните и значими язовири, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на днешното правителствено заседание. Тя изнесе данни за наличните завирени обеми на язовирите и прогнозните снежни запаси като воден еквивалент. По думите й, наличието на повече от два пъти по-голям снежен запас ще осигури достатъчен приток в язовирите за гарантиране на водопотреблението, като в същото време има достатъчно свободен обем за поемане на водите от снеготопенето и пролетното пълноводие.

Имам чувството, че живеем в театър на абсурда през последните няколко дни. До вчера имаше въпроси дали ще прелеят язовирите, днес чувам от БСП, че са източени и са под мъртвия обем. Нито едно от двете неща не е вярно, заяви Василева.

„Отнемаме доста от времето си да се занимаваме с празнодумство. Това е политиката, която са предприели да водят – да плашат хората”, коментира министър-председателят Бойко Борисов. Хората очакват от нас да кажем какво ще се надгради в тази държава, какво по-добре ще стане, как ще преборим тези проблеми, които има, за да живеят всички по-добре, посочи Борисов и призова министрите да обясняват действията и ситуацията на хората, а не на БСП.

Ето пълния текст на стенограмата:

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Ако сме приключили по тази точка, ако позволите, господин премиер, предвид актуалните събития и всички коментари за снега, който пада на територията на страната, и в същото време – оттокът в язовирите, макар че не е в дневния ред, искам да обърна внимание на министър Василева, че в Министерството на околната среда и водите има звено, което отговаря за управлението на климата. Искам да попитам – как това звено си върши работата по управление на климата и защо имаме такова ниво на снеговалежи и в същото време такива ниски температури?
ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, звеното в министерството отговаря за политиките по изменение на климата и не би могло да управлява климата – нито то, нито който и да било от нас.
И може би, ако позволите тук, защото имам чувството, че живеем в театър на абсурда през последните няколко дни. До вчера имаше въпроси дали ще прелеят язовирите, днес чувам от БСП, че са източени и са под мъртвия обем. Нито едно от двете неща не е вярно.
Сумата от наличните завирени обеми на всички комплексни и значими язовири, които се управляват от Министерството на околната среда и водите, към 24 януари е 3,474 млрд. куб. м и представлява 54% от сумата на общите им обеми. Сумарният завирен обем на язовирите с питейно битово предназначение представлява 70,3% от общия им обем. Сумарният завирен обем на язовирите с основно предназначение за напояване представлява 46,2% от общия им обем, а при енергийните язовири сумарният завирен обем е 1,875 млрд. куб. м или 55,5% от общия им обем.
По данни от Националния институт по метрология и хидрология прогнозните снежни запаси като воден еквивалент към настоящия момент са средно за страната 1,9 пъти по-големи в сравнение с миналата година, в Родопите – 2,7 пъти по-големи спрямо миналата година, в Стара планина – 1,5 пъти по-големи.
В заключение, към настоящия момент и през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването от тези язовири.
Наличието на повече от два пъти по-голям снежен запас ще осигури достатъчен приток в язовирите за гарантиране на водопотреблението, като в същото време има достатъчно свободен обем за поемане на водите от снеготопенето и пролетното пълноводие.
ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Идеята им сега да говорят за язовирите е, защото чакат снеготопенето. Язовирите на пролет ще се напълнят и те ще твърдят, че те са ги напълнили, вероятно с кофички, защото чакаме сериозно снеготопене и наистина наливане на язовири.
БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, отнемаме доста от времето си да се занимаваме с празнодумство. Това е политиката, която са си приели да водят – да плашат хората.
Ние много работи не сме забравили, ако трябва ще се напомнят, но надали това е същността на политиката. Хората очакват от нас да кажем какво ще се надгради в тази държава, какво по-добре ще стане, как ще преборим тези проблеми, които има, за да живеят всички по-добре.
Това ги интересува хората. Насочете се и обяснявайте на тях, а не на БСП. Там няма кой да ви разбере. И не е нужно. Почнат ли те да ви разбират, това е лошо. Обърнете се и обяснявайте на хората.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. На теб който и да ти обяснява нищо не можеш да разбереш защото си неграмотен инатчия.

 2. Василева, сума ти и експерти ти обясняваха (и то не от БСП), че ако натоварването на ел.мрежата продължи, водата за ВЕЦ-овете няма да стигне. Какво ще поливаш през януари.
  Дончев, като можете да управлявате климата, пуснете малко топлото бе, всеки ден стаии по вестниците за хора, починали от студ в къщите си.
  Борисов, как ще живеят хората по-добре с тоя дълг, дето го оплюскахте за 2 години. Ще го връщат с песен, ще карат по „цъфналите“ магистрали или ще прдължат да мрат от бедност и студ.
  Обяснявайте, ама баламите зеха на намаляват.

 3. ще вдигне кръвното пак човека ще се чудим какво да правим без слънцето

 4. Току що слушам Теменужка Петкова – това е изключително неграмотно същество – обяснява как НАПРЕЖЕНИЕТО в мрежата е забележете – 220 мегавата по стандарт . Това го казва министър на енергетиката !? Е толкова са грамотни всички герберасти , които ни „управляваха“ до сега и се канят още да ни „управляват“ . Ще изясня за какво става дума – единицата за измерване на напрежението е ВОЛТ , в мегавати се измерва ел.мощност .

  1. Министърката е счетоводител, нормално е да бърка – може да си е мислила за киловолт ?! Ми тази на МВр да не е по знаеща ? Или този с разваления български от Външно ??

 5. Да живей бaй xyй!!!! Той знае всичко!!! Той може всичко!!! Той и само той ша спаси България!!! Велик е нашият прост „почетен селянин“!!!!

 6. Направихте доста за себе си, за котараците и още знайни и незнайни паразити, които също цоцат от милиардите, които откраднахте от бюджета, от еврофондовете, от заемите, които изтеглихте и от контрабандата. Сигурно можехте да направите още повече за вашата айдушка шайка, но това, че сдадохте властта не означава, че няма да крадете още милиарди. Жизнения стандарт и покупателната способност на обикновените българи е от два до 3-4 пъти по-нисък от този на страните от третия свят благодарение на бойко борисов и свинефермата герб. Това са видимите резултати от управлението на крадливата безродна свиня бойко и свинефермата му герб.

 7. „ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Ако …искам да обърна внимание на министър Василева, че в Министерството на околната среда и водите има звено, което отговаря за управлението на климата. Искам да попитам – как това звено си върши работата по управление на климата и защо имаме такова ниво на снеговалежи и в същото време такива ниски температури?“ – прочетете внимателно въпроса и си отговорете на следното – не се ли мислят ГЕРБ за повече отбогове, че ще управляват климата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.