На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Борисов към министрите: Обяснявайте на хората, не на БСП – там няма кой да ви разбере (стенограма)

Снимки: Пламен Стоименов

Към настоящия момент и през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването от комплексните и значими язовири, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на днешното правителствено заседание. Тя изнесе данни за наличните завирени обеми на язовирите и прогнозните снежни запаси като воден еквивалент. По думите й, наличието на повече от два пъти по-голям снежен запас ще осигури достатъчен приток в язовирите за гарантиране на водопотреблението, като в същото време има достатъчно свободен обем за поемане на водите от снеготопенето и пролетното пълноводие.

Имам чувството, че живеем в театър на абсурда през последните няколко дни. До вчера имаше въпроси дали ще прелеят язовирите, днес чувам от БСП, че са източени и са под мъртвия обем. Нито едно от двете неща не е вярно, заяви Василева.

„Отнемаме доста от времето си да се занимаваме с празнодумство. Това е политиката, която са предприели да водят – да плашат хората”, коментира министър-председателят Бойко Борисов. Хората очакват от нас да кажем какво ще се надгради в тази държава, какво по-добре ще стане, как ще преборим тези проблеми, които има, за да живеят всички по-добре, посочи Борисов и призова министрите да обясняват действията и ситуацията на хората, а не на БСП.

Ето пълния текст на стенограмата:

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Ако сме приключили по тази точка, ако позволите, господин премиер, предвид актуалните събития и всички коментари за снега, който пада на територията на страната, и в същото време – оттокът в язовирите, макар че не е в дневния ред, искам да обърна внимание на министър Василева, че в Министерството на околната среда и водите има звено, което отговаря за управлението на климата. Искам да попитам – как това звено си върши работата по управление на климата и защо имаме такова ниво на снеговалежи и в същото време такива ниски температури?
ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, звеното в министерството отговаря за политиките по изменение на климата и не би могло да управлява климата – нито то, нито който и да било от нас.
И може би, ако позволите тук, защото имам чувството, че живеем в театър на абсурда през последните няколко дни. До вчера имаше въпроси дали ще прелеят язовирите, днес чувам от БСП, че са източени и са под мъртвия обем. Нито едно от двете неща не е вярно.
Сумата от наличните завирени обеми на всички комплексни и значими язовири, които се управляват от Министерството на околната среда и водите, към 24 януари е 3,474 млрд. куб. м и представлява 54% от сумата на общите им обеми. Сумарният завирен обем на язовирите с питейно битово предназначение представлява 70,3% от общия им обем. Сумарният завирен обем на язовирите с основно предназначение за напояване представлява 46,2% от общия им обем, а при енергийните язовири сумарният завирен обем е 1,875 млрд. куб. м или 55,5% от общия им обем.
По данни от Националния институт по метрология и хидрология прогнозните снежни запаси като воден еквивалент към настоящия момент са средно за страната 1,9 пъти по-големи в сравнение с миналата година, в Родопите – 2,7 пъти по-големи спрямо миналата година, в Стара планина – 1,5 пъти по-големи.
В заключение, към настоящия момент и през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места и напояването от тези язовири.
Наличието на повече от два пъти по-голям снежен запас ще осигури достатъчен приток в язовирите за гарантиране на водопотреблението, като в същото време има достатъчно свободен обем за поемане на водите от снеготопенето и пролетното пълноводие.
ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Идеята им сега да говорят за язовирите е, защото чакат снеготопенето. Язовирите на пролет ще се напълнят и те ще твърдят, че те са ги напълнили, вероятно с кофички, защото чакаме сериозно снеготопене и наистина наливане на язовири.
БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, отнемаме доста от времето си да се занимаваме с празнодумство. Това е политиката, която са си приели да водят – да плашат хората.
Ние много работи не сме забравили, ако трябва ще се напомнят, но надали това е същността на политиката. Хората очакват от нас да кажем какво ще се надгради в тази държава, какво по-добре ще стане, как ще преборим тези проблеми, които има, за да живеят всички по-добре.
Това ги интересува хората. Насочете се и обяснявайте на тях, а не на БСП. Там няма кой да ви разбере. И не е нужно. Почнат ли те да ви разбират, това е лошо. Обърнете се и обяснявайте на хората.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. На теб който и да ти обяснява нищо не можеш да разбереш защото си неграмотен инатчия.

 2. Василева, сума ти и експерти ти обясняваха (и то не от БСП), че ако натоварването на ел.мрежата продължи, водата за ВЕЦ-овете няма да стигне. Какво ще поливаш през януари.
  Дончев, като можете да управлявате климата, пуснете малко топлото бе, всеки ден стаии по вестниците за хора, починали от студ в къщите си.
  Борисов, как ще живеят хората по-добре с тоя дълг, дето го оплюскахте за 2 години. Ще го връщат с песен, ще карат по “цъфналите” магистрали или ще прдължат да мрат от бедност и студ.
  Обяснявайте, ама баламите зеха на намаляват.

 3. ще вдигне кръвното пак човека ще се чудим какво да правим без слънцето

 4. Току що слушам Теменужка Петкова – това е изключително неграмотно същество – обяснява как НАПРЕЖЕНИЕТО в мрежата е забележете – 220 мегавата по стандарт . Това го казва министър на енергетиката !? Е толкова са грамотни всички герберасти , които ни “управляваха” до сега и се канят още да ни “управляват” . Ще изясня за какво става дума – единицата за измерване на напрежението е ВОЛТ , в мегавати се измерва ел.мощност .

  1. Министърката е счетоводител, нормално е да бърка – може да си е мислила за киловолт ?! Ми тази на МВр да не е по знаеща ? Или този с разваления български от Външно ??

 5. Да живей бaй xyй!!!! Той знае всичко!!! Той може всичко!!! Той и само той ша спаси България!!! Велик е нашият прост “почетен селянин”!!!!

 6. Направихте доста за себе си, за котараците и още знайни и незнайни паразити, които също цоцат от милиардите, които откраднахте от бюджета, от еврофондовете, от заемите, които изтеглихте и от контрабандата. Сигурно можехте да направите още повече за вашата айдушка шайка, но това, че сдадохте властта не означава, че няма да крадете още милиарди. Жизнения стандарт и покупателната способност на обикновените българи е от два до 3-4 пъти по-нисък от този на страните от третия свят благодарение на бойко борисов и свинефермата герб. Това са видимите резултати от управлението на крадливата безродна свиня бойко и свинефермата му герб.

 7. “ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Ако …искам да обърна внимание на министър Василева, че в Министерството на околната среда и водите има звено, което отговаря за управлението на климата. Искам да попитам – как това звено си върши работата по управление на климата и защо имаме такова ниво на снеговалежи и в същото време такива ниски температури?” – прочетете внимателно въпроса и си отговорете на следното – не се ли мислят ГЕРБ за повече отбогове, че ще управляват климата.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.