Борисов към Нинова: Вкараха Меркел в мигрантската криза, както вас - за козичките

Парламентът обсъжда консенсусно решение по предложение на премиера

Предлагаме решение на Народното събрание в две точки – възлага на Министерския съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави-членки на ЕС. Второ - в срок до 30 септември МС да предостави предложенията на България за реформа на Дъблинската система, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание.

Алтернативното предложение - на групата на ГЕРБ, е НС да подкрепи позицията на България, изразена на Европейския съвет на 28-29 юни и да възложи на МС да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с Реформата на общата европейска система за убежище.

Има един безспорен факт - че към днешна дата България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите, има почти нулев натиск и е давана за пример, заяви премиерът Бойко Борисов по време на дебатите за проекторешенията.

И едните, и другите сме били неподготвени - то затова се казва криза, затова разцепи Европа, каза още Борисов. Когато никой в Европа не искаше да си говори с Турция, ние успяхме да подпишем споразумение, припомни той.

Борисов обяви, че вчера е получил писмо от италианския премиер Джузепе Конте с молба да приеме мигранти, пристигнали с кораб и е отказал.

Удивително ми напомня канцлерът Меркел на вас. Със същите трикове я вкараха нея в процедурата за мигрантите, както вас с козичките, обърна се Борисов към Нинова. Тогава имаше мощна хибридна атака - даваха по телевизията как труп на удавено дете изплува на брега на Средиземно море. Така и вашите депутати ви заведоха в едно село под карантина и отидохте да галите козичките, заяви Борисов.

Премиерът предложи два варианта за решения. Първият е парламентът да гласува, че правителството няма право да подписва двустранни споразумения за мигранти, както предлага БСП. Вторият е да гласува, че кабинетът няма право да предприема каквото и да било по тази тема без санкцията на НС.

Борисов предложи прекъсване на заседанието, по време на което да се формулира консенсусен проект за решение на сбирка на председателския съвет. Предложението беше прието и председателят Цвета Караянчева обяви 5-минутна почивка.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика