Борисов: Над 300 000 са запазените работни места по схемата 60/40 (Обзор)

В Търговище 22 фирми са получили помощ, запазени са над 6000 работни места

Над 300 000 са запазените работни места в страната чрез държавната помощ по схемата 60/40. Това е заявил премиерът Бойко Борисов при посещението си в стъкларския холдинг в Търговище в четвъртък, съобщиха от общинската управа в града. 

Министър-председателят е придружаван при визитата си от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков,  кмета на Търговище д-р Дарин Димитров, областния управител Митко Стайков.  

Холдингът в Търговище е бил сред първите подкрепени с държавна помощ и в него са запазени всичките близо 3 000 работни места, стана ясно при посещението. 

Пред домакините си Борисов е коментирал, че за най-засегнатите от кризата сектори: "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", мярката е трансформирана на 80/20. 

„Така над 700 фирми ще бъдат подпомогнати с общо 43,5 млн. лв. Малките и микро предприятията са получили безвъзмездно близо 110 млн. лв., а до средните предприятия ще достигне ресурс от 200 млн. лв.”, съобщават от общинската администрация в Търговище.

Кметът д-р Димитров пък е изтъкнал, че в община Търговище по схемата 60/40 са запазени 6 320 работни места. 22 са фирмите, получили финансова помощ. Сред тях са както големи производители, като заводите за стъкло, така и средни и малки предприятия от различни браншове.

„Безработицата в община Търговище се запазва на ниво от малко над 6 на сто, каквито бяха и данните преди пандемията от COVID-19”, посочил кметът. 

При посещението е коментирана и нуждата от осигуряване на средства  за ремонт на отсечката от изхода на Търговище към Шумен, тъй като се явява свързваща към новоизграждащия се участък на магистралата „Хемус”. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони