Борисов: Най-рано пролетта ще дойде ваксината и затова трябва да се пазим

Всички застанахме с декларация зад Макрон и френския народ, осъждайки терористичните актове, съобщи за провеждащото се в момента заседание на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов във фейсбук.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2920723888155662/?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARCC3iRdsSNQbVqJPZ3yniPngMhUOTVd7BagpQyGYxpc6XxfTf2pr4jsxj7cxowPMuznJ8Rk4vh1QpZo&hc_ref=ARTnyQAgklT0VBcvLAqftDLZU6S9NS3GdqFkv2sYt5E35a4OplJp-JBVL33M7TBqdoQ&fref=nf

В своето изявление отново споменах, че това можеше да са решения още юли август и сега да сме много по подготвени като Съюз, а не сега да умуваме по различни теми, каза Борисов за общата ваксина за ЕС. Те изискват огромна структура от камиони, самолети, сух лед, фризери - добави той - Затова помолих ваксините първо да бъдат раздадени на медицинския персонал, след това на уязвимите групи хора.

Настоях да сме много прозрачни и честни с хората, защото не искам да бъдем страна в битките за успех на фармацевтичните компании за успех. Хората трябва да са добре информирани, подчерта българският премиер.

Днес, знаете, че дойде и лекарството ("Ремдесивир", бел. ред.), което купихме и което засега се смята за най-добрата терапия. Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим по един представител и всяка държава да има по един практик, теоритик, професор, който да дава възможност на политическите ръководства, преди да вземат обосновани решения, да имат точни данни. Аз ще предложа проф. Мутафчийски", обяви Борисов.

Категорично съм против пълното затваряне. Ако се пазим, няма да се налага да има забрани. Да се обърна към хората - трябва ли да се издава заповед, трябва ли да става задължително, трябва ли да се въвеждат вечерни часове, такива тежки ограничения, попита реторично министър-председателят.

Това, което днес виждате в САЩ. Изборите минават под егидата кой и какво ще направят по тази тема. Дайте да спрем да говорим има ли, няма ли. Мрат хора. Дайте да се пазим. Има доказани неща, маска, дезинфекция, дистанция. По-малко празненства, по-малко струване на хора.  Виждате какво става по света. Защо трябва да налагаме ограничения, за да се пазим и да не умират хора и да не ка задръстени болниците, добави той.

Най-рано пролетта ще дойде ваксината и затова трябва да се пазим. Колапсът на европейските финанси е виден, България все още е добре и нашите меки мерки да работи икономиката и парите за бизнеса, дават ефект. Разпоредил съм утре на моите депутати да разгледат възможността за ДДС на ресторантите да е 9% и за храната по къщите, съобщи още Борисов.

Бизнесът трябва да работи, но затова е нужен ред и спазване на дисциплина и дистанция. Нека да няма нужда да се затваряме фитнесите и фризьорските салони, да се затварят ресторанти. Трябва да се самоконтролираме, каза още премиерът.

Затова ви моля да пазим лекарите, за да няма много хора в болниците и да не изнемогнат. Затова нека да спазваме мерките, да носим маски и дистанция", каза още Бойко Борисов.

Участието му в онлайн заседанието на Европейския съвет продължава.

Коментари

Задължително поле