на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Борисов: Най-точната оценка за правителството е решаването – практически и веднага, на натрупани от десетилетия проблеми (СТЕНОГРАМА) "Да спрем да се тричаме вътрешно", призова премиерът

Първото заседание на кабинета "Борисов 3" Снимка: Пламен Стоименов

Намаляването на административната тежест върху бизнеса и гражданите зависи колкото от правителството, толкова и от местната власт. Това е коментирано на днешното заседание на Министерския съвет по повод готвените мерки за намаляване на бюрокрацията, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят Бойко Борисов е подчертал, че е необходимо да се използват всички инструменти за съвместна работа с общините за разрешаване на проблема.

„Публично, в присъствието на Националната здравноосигурителна каса, на кметовете ще водим този дебат. Обясняваме, чуваме и техни мнения. Ако трябва някъде да се финансира, ще дофинансираме; важното е накрая максимум да скъсим времето на бизнесмена или на гражданина, отишъл да си изважда документ и да не го размотават по етажите. На практика, ние десетократно ще изплатим това, ако някъде се налага да финансираме, с човекочасовете, които се губят по администрации”, е казал премиерът Борисов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е подчертал, че до 15 юни трябва да е готов анализът, който ще се предостави и на бизнеса, и на Комисия по икономическа политика в парламента, за да се запознаят и те с реформите, които се предприемат за облекчаването на административната тежест.

 

Експресната стенограма от днешното заседание, публикувана от Министерския съвет:

БИСЕР ПЕТКОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, с предложените промени се облекчават процедурите по даване на достъп до пазара на труда на чужденци за получаване на синя карта на Европейския съюз по професии, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Облекчават се процедурите по регистрация на краткосрочната сезонна заетост на чужденци до 90 дни, като по-конкретно отпада изискването за представяне на документи за образование, специалност, правоспособност, професионална квалификация и опит. Уточнява се, че работодателите само декларират пред Агенцията по заетостта спазването на определени изисквания от закона. Отпада изискването към представената обосновка за краткосрочно наемане на чужденци да се прилагат копия от обяви в местни национални средства за масово осведомяване, интернет и други.

Отразени са бележките в рамките на съгласувателната процедура.

БОЙКО БОРИСОВ: С една дума, това е реформа. От почти всички браншове, с които сме срещали, браншови организации са искали това от нас. Нали така, Валери?

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Това е реформа, която не е правена 27 години и с тая реформа за 7 дена получават право гражданите на трети страни да работят в България до 90 дена. Борим се да удължим този срок през Европейската комисия, живот и здраве, но по този начин удължаваме решаваме много тежкия въпрос за туристическия сезон, от една страна, и от друга страна – за недостига на кадри не само в бранша. Това е много добро решение.

БОЙКО БОРИСОВ: Икономиката го подкрепя, предполагам?

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Самият бизнес го подкрепя и бяха много доволни от това, когато го чуха от господин Валери Симеонов. Приеха го много добре.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре.

Това означава много за бизнеса, за сектори, в които имаме недостиг на работни места, защото, за съжаление, в момента икономиката – виждате от последните изследвания – 3,5% ръст, а ни трябват работници и квалифицирана работна ръка. Така че, аз се надявам час по-скоро и много българи да се върнат от чужбина, за да може да се случи всичко това.

Аз мисля, че и това, което осигурихме с ин-витрото, също е много добра стъпка. Така че, без да се кичим с епитети какво правителство сме, мисля, че най-точната оценка е решаването – практически и веднага, на натрупани от десетилетия проблеми.

Вие видяхте, между другото, това е оценка за всички вас, за България като държава – големите, моторите на европейската икономика и развитие, действително в наше лице виждат хора амбицирани да работят за държавата си. А когато се работи добре за държавата, и Европейският съюз е щастлив от тая работа, защото и на тях вече им идва в повече, защото и при тях социалните системи са претоварени с проблеми на други държави. Ние да си свършим нашето домашно, да си довършим реформите – преди малко чухте – в съдебната система, да направим това, с което да улесним бизнеса, там, където не достигат работници, да дръпне икономиката, ред и дисциплина.

Тази българска поговорка за казана – където само при българския казан в ада няма пазач… Във вчерашния ден президентът на Франция казва: „България най-добре пази границите“. Президентът на Германия, канцлерът на Германия казват: „България най-добре пази границите“. Европейският комисар казва: „България най-добре пази границите“. И в същото време…

Преди няколко дена с Валери Симеонов си говорихме и той казва, цитирам го: „Искам да заведа парламентарните групи, да минем през цялата ограда. Ще дадем каквото е необходимо, да видят какво истинско съоръжение е”. Ние не шумим, защото това не е туристически обект да го показваме. Президентът Макрон август месец ще е в България и казва: „След като Камерън, Орбан идват и са толкова впечатлени, искам да дойда и аз да го разгледам, да видя как България се справя. Никой друг така добре не се справя”. А ние, българите, продължаваме да си създаваме всеки ден напрежение.

Аз моля вицепремиера Симеонов да организира една подобна среща, да я видят колегите депутати, да спрем да се тричаме вътрешно в България. При положение, че обикновено отвън идва натискът с лошите коментари, само във вчерашния ден всички отговорни институции и важни хора в Европа са ни дали отлична оценка. Защо трябва да си го причиняваме? Че някъде се навела оградата, ние говорим срещу предишно правителство, или защо била един ред… Симеонов ще им обясни още веднъж там на място – искахме бързо да я опънем. Те и през Берлинската стена прескачат, от Алкатрас има избягали хора. Тя не може да е 100-процентна преграда, тя служи да помогне на граничарите и военните, които са там, ако дойде маса от хора, да може да ги блокира и да ги спре.

Всеки ден питаме за поръчките МВР. Вчера и на канцлера Меркел казах: може да ги направим и през закона за националната сигурност, има такава възможност веднага да ги направим чрез директно договаряне. Но нали не е прието това, няма да го погледнете добре, няма. Ще изчакаме още седмица, две, три, колкото трябва, за да може да минат поръчките законово, прозрачно, така, както всички искаме… Да, много хора ми казаха, че трябваше с директно договаряне да стане, веднага, така е, Симеонов. Но представям си тогава пък какво щеше да се говори.

И когато вече дойдат всичките автомобили, когато термокамерите дойдат, когато цялата ограда е с датчици – и това ще стане в следващите месеци, това ще стане едно действително много надеждно съоръжение. Просто процесът е технологичен. В Европейския съюз ни разбират и казват: „Да, така трябва“. Ние тук се разправяме всеки ден и си нанасяме щети. И това не носи полза на никого. А че ще стане действително добро съоръжение…

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: То е станало. Нашето съоръжение е по-добро от унгарското. Нашето съоръжение може би е най-доброто в момента в Европейския съюз. Унгарците го правят с оградна мрежа в средата, нашите са панели – стабилно съоръжение, с бетонови основи.

БОЙКО БОРИСОВ: Те го отчитат. Ние с колегите от БСП водим спора. Навън всички го знаят.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Там, според мен, какъвто и спор да се води, става въпрос за столетни идейни деформации, според мен, а не за същностна критика, основателна.

И по тая причина, просто ви информирам, днес, в качеството си на вицепремиер аз ще сезирам главния прокурор, за да може госпожа Йончева да дава обяснения как така тя фиксира точно между кои гранични пирамиди е била едноредова, пък къде нямало камери и т. н. Това си е абсолютно изказване в ущърб на държавните интереси. И аз ще искам тя да си получи заслуженото.

БОЙКО БОРИСОВ: Продължаваме нататък.

Очаквам в най-скоро време да ми подготвите това, което Министерството на икономиката, данъчните и финансите работим по гарантиране по горивата. Аз там виждам действително огромен резерв за бюджета. Работим денонощно, дал съм им дал срок това да бъде променено с наредби и промяна на закона. Вече е идентифициран проблемът, запознали сме колегите.

Това, което сме говорили – как да преодоляваме бюрокрацията, да помагаме на бизнеса, Министерството на финансите вече си го направи. Докъде стигнахме?

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: В частта за горивата вече текстовете са готови. Предстои изменение на два закона и няколко наредби. Започва обществено обсъждане, качваме ги съвсем скоро.

БОЙКО БОРИСОВ: Не съвсем скоро, днес да стане, искам да го приключим това, да знам, че 100% всеки литър се контролира и не може да се…

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Разбрах Ви. Разчитайте.

А по другата тема – на 15 юни трябва да сме готови с анализа и трябва да бъде предоставен на бизнеса, на Вас, както и на Икономическата комисия, за да се запознаят и те с реформите, които се правят от Министерството на икономиката относно облекчаване на административните тежести.

БОЙКО БОРИСОВ: Тук с вицепремиера Симеонов искам да направите веднага, щом е готово това, да поканим и да се срещнем с кметовете и общините. Да подготвим необходимото и да използваме всички инструменти на съвместната си работа с общините, да ги накараме да спазват това, което имаме като програма за борба с бюрокрацията – документите, които се вадят от едно учреждение, в общините. И там със Сдружението на общините, ако трябва, с всички кметове, точка по точка: този си документ така трябва да бъде направен, онзи документ – така трябва да бъде направен. Ще поканите медиите да присъстват през цялото време, за да могат те да ни съдействат после по контрола. И ще видите, че поне 10-15 документа и сега, по сега действащото законодателство ние можем да ги правим като държава и общини, като администрация, без да товарим хората с дни наред да чакат и да ходят от гише на гише. Петнадесети – промяна на наредбите, за да можем да излезем и да кажем: Ето, един месец сме работили по тези теми, така изглеждат, така звучат, това трябва да се изпълнява. И някоя община или държавна администрация ако не го изпълнява… Ние общините не може да ги санкционираме, но когато народът знае какво може да се направи без да ходиш на опашка или кои документи са длъжни от общината да си ги извадят, като отиде на гишето и му кажат: „Сега иди на следващото гише“, ще каже: „Чакай, чакай!“. Когато на хората им дадем инструмент, ще кажат: „Извинявайте, господин Х, по тази тема чухме, че се вадят и този, и този, и този документ заедно”. Като кажеш: „Не, не, не е така“, ще се чуе, ще дойде до нас сигналът, ще отидат, ще направят журналистите проверка, интервюта и накрая ще принудим с много мек и демократичен натиск всички да си свършат работата.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Добрият подход е да се бръкне в сърцето на проблема, който включва това: тези регистри, които вече позволяват служебен достъп… тоест, една администрация, вместо да иска гражданинът да й носи бележка или документ, да може в реално време да прави справка в регистъра на друга администрация. Та тези регистри, които са готови, трябва да бъдат вкарани в употреба, тоест, администрациите да се научат да ги ползват, а не да искат от гражданина да им носи документ. За тази цел съвсем скоро ще направя предложение пред колегите от Министерски съвет да задължим всички администрации от всякакъв тип да дадат ясна справка за услугите, които са базирани на регистрите, които вече са готови и позволяват служебен достъп.

Но поучени от опита в предишни години, ние всъщност имаме много записи в законодателството, където принуждават една или друга администрация и да предоставя интегрирани услуги, и да предоставя услуги с определено качество, и какви ли не други хубави неща. И установявам с горест, че много често подобно законодателство не се спазва. Затова, освен всякакъв вид положителни и насърчителни мерки, според мен трябва да бъдат предвидени и санкционни такива. Тоест, една публична администрация, ако не си изпълнява ангажиментите, предвидени в законодателството по отношение и на улесняване на административното обслужване, и по отношение на предоставяне на интегрирани услуги, да има възможност да й бъде ограничавана или спирана субсидията до момента, в който не се научи да предоставя такава услуга.

БОЙКО БОРИСОВ: И за да не кажат, че има намеса в разделение на властите, публично, в присъствието на Националната здравноосигурителна каса, на кметовете водим този дебат, обясняваме, чуваме и техните мнения. Ако трябва някъде да се финансира, ще дофинансираме; важното е накрая бизнесменът или гражданинът като отиде максимум да му скъсим времето, в което да си изважда документа, за който е отишъл, и да не го размотават по етажите. На практика, ние десетократно ще изплатим това, ако някъде се налага да финансираме, с човекочасовете, които се губят по администрации.

Зная, всички работят. Просто, понеже ми се иска да стане веднага, затова 15 юни ми се вижда далечен срок , но нека да ги доизпипат. Искам да знам по седмици кое как се движи, за да може, когато го обясняваме на хората, да не си мислят, че губим време. Винаги съм казвал: имаме прекрасен шанс и вътре в страната, и извън нея да направим добри неща, и това се очаква от нас.

По този повод – на нито едно място, понеже тук какви ли не писма се написаха до Брюксел, до къде ли не – на нито едно място не съм попитан за коалицията или за коалиционни партньори. Навсякъде казаха: Много сме радостни, че има стабилно правителство и България ще работи. Една дума не съм чул! Очаква се от нас много – и от хората, и от Европейския съюз. Имаме реалния шанс да го свършим. Всеки ден, всеки час ни е важен. Не искам, а и не е нужно на нас да ни се дават 100 дни. Всички сте достатъчно опитни, за да знаем какво се иска от нас, екипите са комплектовани, на максимална степен да се работи.

С „Дондуков“ какво става? Сега чета, че има протести за велоалеите. Боиле?

БОИЛ БАНОВ: Така трябва, господин премиер. Обществото е разнопосочно, нормално е, всеки трябва да излезе със становище.

БОЙКО БОРИСОВ: А защо не ги съберете с кмета на София – и едните, които искат павета, и другите, които не искат павета, искат велоалеи – и да се постигне консенсус? Защото щели днес хора да протестират пред Министерския съвет, все едно ние сме виновни, че едните искат павета, другите не искат павета! За бул. „Дондуков“ става въпрос. Съберете ги и просто нека да се разберат. Ние искаме да го направим по-хубаво.

БОИЛ БАНОВ: Събрахме ги. Това е – едните искат павета, другите искат велоалея. Двете неща трудно се съчетават.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, а кое е правилното, според теб?

БОИЛ БАНОВ: Правилно е да се пази културно-историческото наследството и да се развива градът. Вероятно има решение и малко трябва да се помисли. Има решение и павета да има, и велоалеи да има. Въпрос на…

БОЙКО БОРИСОВ: Моля ви, седнете с кмета, с двете различно искащи да им се случват добри неща групи. Ние искаме да го направим, а накрая да излизаме виновни и да идват пред Министерския съвет, не е справедливо.

БОИЛ БАНОВ: Така е, прав сте, ще си продължим разговора. Трудно е да се намери пресечната точка на обществения интерес тук.

БОЙКО БОРИСОВ: А в същото време, искаме да направим булеварда с нова канализация, с нови трамвайни линии и с хубава настилка. И разбираме защо никога не е ремонтиран. Изглежда, че ако не правиш нищо, е по-правилно.

Моля те, Боиле, с госпожа Фандъкова съберете хората в нормална обстановка и намерете начин да се реши това.

БОИЛ БАНОВ: Ще търсим варианти, господин премиер.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Престъпници , Престъпници , вие за .. 27 .. години ограбихте България , и сега ще работи те … ха .. ха .. ха .. ха .. ха … ха … ха ….

  2. “Да спрем да се тричаме вътрешно”, призова премиерът

    А АЗ ПРИЗОВАВАМ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СПРАТ ДА ПРАВЯТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ И АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ СВИРКИ. СПРЕТЕ СЕ БЕ СВИРКАДЖИИ. ДОСТОЙНСТВО НЯМАТЕ ЛИ. НАРОД НЯМАТЕ ЛИ

  3. Боко отново показва, че е шизо ибрик… хем точната оценка били нашите проблеми, хем се хвали, че решавал чуждите..

  4. Мамка му на този дето управлява през последните десет години и натрупа тези проблеми ,,,
    Добре, че има ново правителство та да ги оправи !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.