Борисов: Никога не съм подкрепял операцията на Турция, подкрепям споразумението ни за мигрантите

Снимка: Денислав Стойчев

Имаме нула миграция, що се касае за извънредни ситуации, ние сме провели учение, имаме разработени планове, обсъдихме с президента участието ни на Съвета и защитата на сухопътни граници като оперативни планове на Ес, не само на България, беше една много полезна среща, това заяви премиерът Борисов след срещата при президента, на която бяха обсъдени решенията от днешния Съвет по национална сигурност в МС.

Имаме над 5 милиарда долара стокооборот с Турция и са наши съседи, за операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза, каза премиерът.

Надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да даде резултат. Да не забравяме, че Турция е член на НАТО и може да поиска задействането на член 5, каза още той.

Искам да се спазва споразумението с Турция, ако в България влязат 50 - 100 или 200 000 мигранти не знам какво ще се случи в страната, каза Борисов. Докато Турция спазва на 100 процента споразумението с България и то работи перфектно, аз съм длъжен заради нашата сигурност, да отстоявам тази позиция. Към момента спазваме всички нормативни актове и искаме конфликтът да завърши незабавно.

Никога не съм подкрепял операцията в Турция, подкрепям споразумението ни за мигрантите, категоричен бе премиерът.

Той коментира и поисканата оставка на Борислав Михайлов. "За спортно-техническата част и това, което прави БФС, не се произнасяме, но когато страната ни е сложена на челни страници като расистка държава, не искам по никакъв начин правителството в лицето на спортното министерство да бъде ангажирано с този председател на БФС", каза Борисов.

Коментари

Задължително поле