Борисов обсъди двустранните отношения с премиера на Кабо Верде

Снимки: Министерски съвет

Имаме много сериозни намерения за инвестиции в Кабо Верде в сферата на бизнеса, особено на туризма, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва. Голям интерес има в ИТ сектора, България е водеща и призната в това отношение, както и в сферата на управление на туризма, посочи Борисов. „Като за първо посещение в България на премиера на Кабо Верде, имаме реално свършена работа, а в следващите месеци можем да засилим това“, каза още премиерът.

„И в момента има студенти от Кабо Верде, надяваме се повече студенти да завършват висшето си образование в България“, посочи той. „Кабо Верде има много близки отношения с ЕС и ЕНП. Тя е истинска демократична страна в тази част на света“, обясни Бойко Борисов.

„Страната е пример как би могло в един момент да се спре с непрекъснатите помощи за Африка, а в същото време миграционният поток оттам, особено през Либия-Италия, придобива огромни размери“, подчерта той. „С подобна политика може хората от Африка, с наша помощ и инвестиции в образование и икономика, да се задържат на своя континент. Това са над 300 млн. души, които „чукат на вратата ни“, ако не се вземат мерки“, заяви Бойко Борисов.

„Надявам се в следващите месеци и години да работим активно в тази посока“, каза още той.

Би било прекрасно България да бъде добър модератор и посредник в следващите месеци, защото ще има доста събития между Европа и Кабо Верде в рамките на годината, обяви премиерът Борисов.

Бихме искали да работим в посока на привличане на повече инвестиции от България. Заинтересовани и отворени сме да приемем български инвеститори в различни сфери, особено в сферата на туризма, каза от своя страна премиерът на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва след срещата с премиера Бойко Борисов.

„Туризмът представлява 25% от БВП на Кабо Верде, имаме годишно нарастване с около 20%“, изтъкна той. „Кабо Верде се приготвя да функционира като трамплин за европейските страни към Африканския континент, за европейски бизнес инвестиции“, заяви премиерът.

„Предлагаме стабилност, доверие и предвидимост, така че е много нисък рискът за хората, които решат да инвестират в страната ни“, обясни той. „Инвеститорите не биха били неприятно изненадани и не би трябвало да се страхуват за инвестициите си“, коментира премиерът на Кабо Верде.

„Подчертаваме този свой интерес, защото други европейски държави вече инвестират в Кабо Верде и постигат печалба“, каза още той.

Коментари

Задължително поле