Борисов обсъди споразумение за реадмисия с ръководителя на изпълнителната власт на Афганистан

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с ръководителя на изпълнителната власт на Ислямска република Афганистан д-р Абдула Абдула. Двамата обсъдиха състоянието на двустранните отношения и изразиха готовност за тяхното развитие, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Борисов подчерта ангажираността на България към възстановяването и развитието на Афганистан, но изрази загриженост във връзка с нарастващия миграционен поток от страната.

Борисов благодари за оказаното съдействие от афганистанска страна при подготовката на документите на афганистанските граждани с неуреден статут на територията на България, които са пожелали доброволно да бъдат върнати в родината си. Той постави и въпроса за подписването на споразумение за реадмисия между България и Афганистан, което да създаде правна основа за трайно разрешаване на подобни случаи. Постигнато беше съгласие министрите на вътрешните и на външните работи на двете страни да започнат активна работа по подготовката на документа.

По време на разговора д-р Абдула благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за дейността на българския контингент в Афганистан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят