Шефът на КЕВР: Топлоенергията няма да поскъпне двойно

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Двойно се увеличили делата за убийство в Апелативния съд Търново Тромавата конкурсна система води до голяма натовареност на съдиите

Кметът на Павликени стана заместник-председател на НАЛАС

Борисов остава в капана „Натура 2000“ (обзор) Заповедта за забрана на строителство в защитената зона "Калиакра" остава в сила

Заповедта за забрана на строителство и обработване на земя в защитената зона „Калиакра“ е в сила до изработването на нова

Заповедта за забраната на строителство и обработване на земя в защитената зона „Комплекс Калиакра“ ще продължи да действа до изготвянето на нова. Това съобщи министър Нено Димов на извънредна среща в Министерски съвет, която премиерът Бойко Борисов свика, след като жители на морска Добруджа блокираха общината и пътища и се стигна до сблъсъци с полицията.

Срещата между правителството и заинтересованите по казуса страни продължи два часа, но журналистите не бяха допуснати до залата и трябваше да гледат дебата на телевизор в кафето на Министерски съвет.

„До края на седмицата ще бъдат определени четири работни групи за земеделие, строителство, енергетика и акватория, които да работят по казуса „Калиакра“. Те ще предложат и проект на План за управление на защитената зона. Проблемът обаче не е толкова в самата заповед, колкото в изработването на плана за управление на екозоната и определянето на границите на земите“, коментира екоминистърът Нено Димов.

Премиерът Бойко Борисов разпореди да започне веднага действие по Плана за управление на защитена зона „Калиакра“. „Не в офиса, а там на място – залив по залив, нива по нива, бостан по бостан да разясняват и обсъждат“, уточни министър-председателят.

„Всички трябва да са на терен“, отсече премиерът. „Да обикалят от залив на залив и да се срещат с хората. Страхът и слухът обикалят много бързо. Когато на хората им кажат от София, че ще им вземат всичко – от бостана до лодката, те се плашат и имат право. За това всички на терен и да започнат да ходят от нива на нива. Трябва да се намери правилното решение и мирното съжителство между тези, които защитават природата и хората, които живеят там“, категоричен беше Борисов.

„Засега не се налага да премахваме инсталациите, заради които бяхме осъдени“, посочи екоминистърът. “Хората, които ще търпят загуби от спазване на правилата в защитената зона, ще бъдат компенсирани. След изготвяне на точна кадастрална карта ще се прецени кои ще получат други земеделски парцели, и кои – други обезщетения“, каза още Нено Димов.

Борисов напомни, че ако не решим какво правим със заповедта, започват да текат санкции от ЕК, който ще са в размер на милиони евро. Според съда на ЕС България е нарушила евродирективите с допускането на вятърните електрически централи на фирмите „АЕС Гео Енерджи“ ООД, „Дисиб“ ООД и „Лонгман Инвестмънт“ ООД, „Калиакра уинд пауър“ АД, „ЕВН Енертраг Каварна“ ООД и „Вертикал – Петков и с-ие“ ООД, както и на съоръженията на голф курорта „Трейшън клифс“.

„Не съм съгласен, че повече от 34% от територията на България трябва да бъде защитена. Средният процент на защитените зони в Европа е 18%, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

За защитената зона "Калиакра" (маркираните площи на картата) трябва да бъде изготвен адекватен план за управление.
За защитената зона „Калиакра“ (маркираните площи на картата) трябва да бъде изготвен адекватен план за управление.

 

Нина Ставрева, кмет на Каварна:

Протестите в района на Каварна бяха заради липсата на информация

03-4-1„Основната причина за протестите в нашия район беше липсата на информация, очаквам прецизиране на текстовете в Плана за управление на защитените зони“, коментира Нина Ставрева, кмет на Каварна.

„Разбирам, че ще коментираме заповедта от 28 юли и ще търсим разумното решение дали да бъде отменена или да издадете нова с по-ясни детайли, но една от основните ни теми трябва да бъде съдържанието на интегрирания план за управление. В него има непрецизирани текстове”, посочи Ставрева. Като пример тя даде селата Топола и Божурец, където е посочена надморска височина 0 м. „Очаквам прецизиране на текстовете. Хората в Каварна, Шабла и Балчик и до днес не знаят кои са ясните очертания на земите“, каза още тя.

 

Димитър Канариев, Асоциация „Българско Черноморие“:

Процедурата, по която е изготвен планът, е порочна

03-4-2Процедурата, по която е изготвен Планът за управление на защитена зона „Калиакра“ , е порочна, заяви Димитър Канариев, председател на Национална асоциация „Българско Черноморие“. „Процедурата ще бъде обжалвана и призовавам учените също да поемат своята отговорност и да се започне един конструктивен диалог, за който ние сме отворени и да се изготви един правилен план“, допълни той. По думите му буди огромно учудване как науката си позволява да прескочи и да не се съобрази с българското законодателство. В Наредбата за изготвяне на планове за управление на защитени територии пише категорично, че преди започване на всякаква работа за разработване на планове се провеждат семинари, работни срещи и други форми на участие на заинтересованите страни, каза Канариев.

 

Главата на Зеления октопод плаши с нови санкции

Тома Белев и компания заложили още 225 екобомби

_mg_6587Докато съдбата на добруджанци е заложена на карта, известният като главата на Зеления октопод Тома Белев, който е пряк виновник за проблема „Калиакра“, призова на срещата при премиера Борисов министерството на околната среда да ускори максимално процеса по обявяване на защитената зона „Комплекс Калиакра“. Белев, който е лидер на „Зелени Балкани“, организация която от години „топи“ в Брюксел всеки инвестиционен проект, настоя МОСВ да се извини на учените на БАН, тъй като е допуснато благодарение на тяхно възлагане на обществена поръчка за изготвяне на плана, учените да бъдат унижени и то за грешка, допусната в тяхно прессъобщение със сгрешени режими за временна забрана.

„От всички 350 зони, ние имаме приети едва 125, а ни остават 225 зони, за които нямаме заповед. Няма как да се приема план за управление, докато няма заповед на министъра“, настоя Белев. Той предупреди, че се подготвят нови наказания от ЕК. Белев обвини двама директори на РИОСВ, един министър, пет-шест експерта, „едни 20 човека, които се облагодетелствали през годините“, довели до наказания и чудене какво да правим.

Срещу наглостта на Белев и компания изригна дори и председателят на „Партия на зелените“ Валентин Симов във фейсбук.

„Имало едно време един философ, съсипал той парк Витоша, а сега иска да съсипе и Северното Черноморие! Искал експерти да присъстват на срещата с министър-председателя, аланкоолу къде бяха експертите когато чертаехте границите на Натура 2000, що не ги поканихте тогава?“, написа Симов.

Още по темата

 1. МОСВ официално: Заповедта за Калиакра остава до подготвяне на нова, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел

 2. Премиерът за крайморска Добруджа: Започвате от утре по плана – залив по залив, нива по нива

 3. Live Борисов за Калиакра: Брюксел очаква да консултират текстовете по заповедта, така че да мине възможно най-бързо

 4. „Да спасим Крайморска Добруджа“ към прокуратурата: Отървете хората и бизнеса от рекета на „зелените“ НПО!


 5. Становище на Гражданска инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" Предадете ли добруджанци, предавате всички българи!

 6. Live Бойко Борисов обсъди случая „Калиакра” с еврокомисар Кармену Вела Решението на Съда на ЕС трябва да се изпълни, българските власти трябва да намерят подходящите мерки

 7. Премиерът Борисов за екорекетьорите: Яйцата на „грабливите птици“ се люпят при нас (обзор) Търсят се обезщетения за хората в крайморска Добруджа

 8. Борисов в капана на „зелените“ и тройната коалиция Кървавите сблъсъци пред община Балчик провокирани от „еколози”

 9. Бойко Борисов се среща с добруджанските кметове С бързата си реакция премиерът предотврати Дуранкулашки бунтове 2017, казват протестиращите

 10. След нареждането на премиера Министър Димов отмени заповедта за защитена зона „Комплекс Калиакра“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Заради тоя бухал Белев и неговото хленчене не се зачитат интересите и желанията на хората от региона

 2. Заради зелените терористи, които саботират явно правителство и държава сме на това дередже! Сега ще плащаме и заради тях, и техните интереси!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.