По-висока смъртност сред мъжете в Шуменско

Руската лотария пази 3 милиарда рубли непотърсени печлби

Тристайните апартаменти в София са най-търсени Финансират до 90% от стойността

Криско с коментар за нахалните фенове Изпълнителя не е експонат, написа рапърът

Туск: ЕС никога няма да пожелае раздяла с Великобритания без споразумение

Ердоган: Путин подкрепя позицията на Турция за премахването на заплахата от терор по границата

Д-р Неделчо Тотев, председател на НСОБ: Неизплащането на надлимитната дейност ще задълбочи неимоверно кризата в болниците

Премиерът Борисов: Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина (ВИДЕО)

10 души са задържани за незаконна сеч при акцията във Велико Търново

Шест години затвор за мъж, застрелял клошар в Търново Мартин Гроздев може да обжалва присъдата в Апелативния съд

Башар Асад посети фронтовата линия за първи път

Шей Мичъл раждала в продължение на 33 часа (ВИДЕО)

Федерацията на ционистите в България с писмо до Борисов: Отстранете Тома Белев от съвета по гражданско общество към МС

Разкриха 51-годишен търновец, крал детски играчки Деянието е извършено на 13 октомври в магазин

Борисов: Отваряме път от Черно море до Адриатика (обзор) Премиерът обеща за час и половина да се стига от София до Струмица

Борисов и Заев почетоха паметта на Трайковски

След година-две ще ходим за час и половина от Струмица до София”, прогнозира премиерът Бойко Борисов след първото съвместно заседание на правителствата на Македония и България в гр. Струмица. Той и колегата му Зоран Заев дадоха обща пресконференция.

Борисов обяви, че към Коридор номер 8, който свързва Черно море с Адриатическо море вече има голям инвеститорски интерес. „Интересът да се финансира от всички е много голям, защото се вижда, че може да стане. Имаме краткосрочния план за бърз контакт през магистрала „Струма”, и се надявам през следващите години строежът на Коридор номер 8 да стане необратим“, подчерта премиерът.

Той сравни Коридор 8 с пълноводна река, по която ще преминават стоки и хора. Борисов припомни, че на 6 и 7 декември в София ще се състои среща на лидерите от Западните Балкани с представителите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Направено е доста по трасетата на Коридор 8 като отчуждаване. При повече натиск и гарантирано финансиране проектът може да се осъществи”, каза още Борисов.

„Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това. Там където се строи, не се воюва”, подчерта премиерът.

Той заяви, че сега е моментът да се използва българското председателство за поставяне на темата Западни Балкани във фокуса на вниманието на Европа. „На Балканите трябва да се пазим от думи като нова епоха и исторически. Трябва повече скромност”, категоричен бе Борисов. Той призова да забравим за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция. „Колкото по-малко велики сме, толкова по-бързо ще направим, така че доходите ни да достигнат тези в Западна Европа”, каза премиерът.

„Нашата политика не е насочена срещу трети страни, а точно обратното – всички на Балканите да получим поравно. Затова еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона”, каза Борисов. И добави: „Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще”.

Премиерът Бойко Борисов дари от името на България специализирано превозно средство за хората с увреждания в Струмица.
Премиерът Бойко Борисов дари от името на България специализирано превозно средство за хората с увреждания в Струмица.

На съвместното заседание на правителствата на България и Македония бе обсъдена подкрепата ни за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, развитието на инфраструктурата и подобряването на свързаността – транспортна, дигитална, телекомуникационна, конкретни проекти за сътрудничество в областта на отбраната, туризма, кадастъра, сътрудничеството при бедствия.

Преди заседанието на правителството Бойко Борисов и Зоран Заев положиха венци пред паметника на президента (1999-2004 г.) Борис Трайковски.

След церемонията двамата премиери се спряха да разговарят с граждани от Струмица. „Сега започваме да строим магистралата тук”, обърна се Борисов към хората. Пояснено бе, че става въпрос за отсечката Петрич-Струмица. „Айде започвайте по-бързо, че искаме работа”, реагира на думите на Борисов жител на Струмица.

Група местни скандираха „Зоки, Зоки”, както наричат Заев от времето, когато бе кмет на Струмица, а след това подеха „Бойко, Бойко”.

 

Македонският премиер изрази надежда да признаем църквата им

Наградиха Борисов с орден на Струмишката епархия

Лично епископът на Струмишка епархия Наум и свещеници посрещнаха двамата премиери. Борисов целуна ръка на всички духовници

Епископ Наум връчи орден на Борисов.
Епископ Наум връчи орден на Борисов.

Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат знаково от македонския си колега Зоран Заев пред Водочки манастир „Свети Леонтий“ над град Струмица.

Лично епископът на Струмишка епархия Наум и свещеници посрещнаха двамата премиери. Борисов целуна ръка на всички и направи път на игумена: „Тук ти си началник, ние само слушаме“.

Наум награди българския премиер с орден на епархията. „Като християнин, когато тръгвам да правя нещо важно, винаги отивам в църква или манастир. Прекръствам се, искам помощ от Господа и вървя след него. Ние не се месим в работата на църквата. Истински ще сме щастливи, ако както ние в политически план, и нашите църкви работят, помагат си, пеят заедно, проповядват заедно в името на добруването на двата народа. Благодаря на владиката Наум за гостоприемството и медалите, но най-вече за това, че благославят това, което правим”, подчерта Борисов.

Зоран Заев изрази надежда да се стигне до признаване автокефалността на македонската православна църква. „Автокефалността на МПЦ- Охридска архиепископия за нас е много важна”, подчерта той.

 

Заев припомни, че договорът за добросъседство е подписан на двата езика

Разбираме се без слушалки

Още стоят наши войници в Босна

„Има ли македонски език, господин Борисов?“, попита Антонио Кръстевски от македонската ТВ21. „Отнасям се с уважение към Вашия въпрос“, отговори Борисов. „Преди малко се срещнахме с гражданите на Струмица и абсолютно се разбирахме. Сега, както виждам, нито една от медиите не използва слушалки за превод – нито българските, нито македонските. И се разбираме. Какво по-важно има от това да се разбираме и да вървим напред и да решаваме въпросите, за които хората ни питаха. Оставил съм учените да си говорят на тази тема, сигурно имат докторати с историческите теми”, подчерта премиерът.

„Ако днес започнем да спорим кой език какъв е, тук Каракачанов е много подготвен. И вместо договор за сътрудничество между армиите ни, можеше госпожата (македонската военна министърка) да дойде тук с танковете“, пошегува се премиерът.

„Не се подвеждайте – вие сте млад човек: нито ние ще дойдем да живеем тук, нито вие – при нас. Сигурно сте гледали филма за Ратко Младич. И какво се получи? ЕС похарчи милиарди за тази война, още стоят наши войници в Босна, една нова пътечка не е проправена там”, каза още Борисов.

Македонският премиер Зоран Заев припомни, че договорът между двете страни е „подписан на двата езика и че този договор намери начин как да се говори за перспективите. Това дава шанс по-малко да говорим за миналото, повече за бъдещето. Убеден съм, че това е много голяма придобивка за всички в Македония“.

 

Какво подписахме в Струмица

Меморандум намалява цените на роуминга

Ще се намалят цените на роуминга между България и Македония. Това стана възможно след подписания Меморандум за разбирателство между министерствата на транспорта. Документът предвижда двете страни да насърчат мобилните оператори за постигането на конкретни споразумения помежду им, които да доведат до трайното намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. В момента цените на мобилните разговори между България и Македония са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и около 25 лв. на мегабайт.

Споразумение за сътрудничество при бедствия

Съгласно споразумението, сътрудничеството между двете страни ще се осъществява под формата на оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация в случай на бедствие или заплаха от такова. Разходите се поемат от страната, оказваща помощ. Страната, поискала помощ, осигурява безопасност и безплатна медицинска помощ за спасителните екипи, както и логистична подкрепа за периода на операцията.

Обменяме картографски и геодезически данни

България и Република Македония ще обменят картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Това предвижда Меморандумът за сътрудничество между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Македония, който беше подписан между двете агенции. С обмена на информация се създават и условия за свързване на геодезическите мрежи и височинните системи на България и Македония

Две споразумения за енергийно сътрудничество

От началото на 2018-та година стартират съвместни търгове за разпределение на преносни капацитети между електроенергийните оператори на двете страни. Това е регламентирано в споразумение между българския „Електроенергиен системен оператор” ЕАД и македонския МЕПСО. Използването на обща платформа ще улесни всички търговски участници. Българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз” ЕАД и Акционерното дружество за извършване на енергийни дейности Македонски енергийни ресурси „МЕР АД Скопие” подписаха споразумение за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка.

Македонски военнослужещи ще се обучават в български военни училища

Протокол за сътрудничество между министерствата на отбраната на България и Македония предвижда обучение в България на македонски механик- водачи на танк. Протоколът дава конкретни насоки за разширяване и задълбочаване на военното сътрудничество.

Министерствата на туризма подписаха протокол за сътрудничество

Двете страни се договориха да насърчават укрепването на сътрудничеството в областта на туризма и да работят за подобряване на туристическия поток помежду си. Споразумението предвижда още да се насърчават участията в туристически панаири, както и в други туристически събития.

Помагаме си и в областта на инвестициите

Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и Инвест Македония подписаха меморандум за сътрудничество. Меморандумът ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще осигури основа за развиване на тесни търговски отношения и за увеличаване на обема на двустранните инвестиции. Сътрудничество между БАИ и Инвест Македония ще осигури взаимна информационна подкрепа при осъществяването на различни видове дейности в България и Македония, които насърчават взаимното привличане на инвестиции, като бизнес форуми, изложби и панаири.

Платформа активизира отношенията между външните министерства

Документът предвижда и съвместни действия за справяне с новите предизвикателства пред сигурността в икономически, социален и политически план. Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си в областта на визовата политика, граничния контрол и миграцията.

Премиерът Бойко Борисов дари от името на България специализирано превозно средство за хората с увреждания в Струмица.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Още по темата

 1. В отговор на въпрос за признаване на езика Борисов към македонски репортер: Нито българските, нито македонските журналисти тук имат слушалки

 2. Live Борисов в Струмица: Нашето послание е – работа, скромност, без исторически претенции и гръмки фрази

 3. Съвместно заседание на българското и македонското правителство в Струмица Бойко Борисов: Коридор №8 е приоритет, той е от жизненоважно значение за региона

 4. В Струмица започна съвместното заседание между правителствата на България и Македония

 5. Обновена Борисов и Заев поднесоха венци пред паметника на Борис Трайковски (СНИМКИ) Местните скандират "Бойко, Бойко" и "Зоки, Зоки"

 6. Обновена След историческия договор между България и Македония Борисов и Заев събират министрите си в Струмица Премиерите ще поднесат цветя на паметника на президента Борис Трайковски

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Дааа,
  разликата се видя…
  Между
  Цвитанчо&Главанчо Со.
  И истинското Българско

 2. Бог отредил
  Кой какво може
  Да е свършил,
  Комай др.Борисов
  Към туй път намерил

 3. правилно от адриатическо до черно море и от егейско море до дунава!
  от драч албания,където има македонци до варна,където също има македонци
  и от солун,големия и стар град на македония до русе,където има македонци!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.