Борисов отговаря на "Труд": Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

Амбициите на елитите на държавите от Западните Балкани трябва да са свързани с това колкото се може по-бързо да покриват критериите за членство в Европейския съюз. Това заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос от репортера на "Труд" Биляна Веселинова относно изработването на пътна карта за европейската интеграция на Западните Балкани, след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел.

Присъединяването на Западните Балкани ще стане въз основа изпълняването на критериите за всяка отделна държава от региона, допълни на свой ред Меркел. „За нас е важно това присъединяване да стане на основа на изпълняване на критериите. Ние можем да отваряме глави и да водим преговори, но съответната държа трябва да покаже резултати“, каза тя.

"Най-щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика", каза още премиерът Бойко Борисов. „С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство“, коментира Борисов. Българският премиер благодари за подкрепата относно газовия хъб „Балкан“.

„Нищо повече за Западните Балкани в случая не подхожда от Берлинския процес, той за радост е започнал 3-4 години преди това“, обясни Борисов и допълни, че финансирането на магистрали, жп линии, пристанища ще спомогнат за свързаността на Балканите, да дойдат инвеститори, да се развие туризма, да останат младите хора. „За един процес финансирането гарантира успеха му. В случая имаме сериозно ангажиране на ЕС и в лицето на немския канцлер“, каза той.

По думите му е важно да бъде продължена работата на Естонското председателство. „Дигиталната икономика, киберсигурността, общата европейска отбрана – това са все процеси, които са много важни. Поставяме си за цел да работим активно по бюджета, по селскостопанската политика, която е изключително важно. Така да направим, че темата за Западните Балкани да продължи и след това. Най-щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика и ще направим всичко възможно да нормализираме отношенията с големите ни съседи. Европа има нужда от мир, от спокойствие, тогава тя е най-доброто място за живеене“, поясни премиерът Борисов и благодари на канцлера Ангела Меркел за посещението.

По повод кохезионната политика и мнението на Меркел, Борисов я е попитал за мнението й. "Тя ме попита как работи това за нас. Обясних, че всичко хубаво, което сме направили и пътища, жп линии, образование и още сме направили благодарение на кохезионната политика. Тогава тя ми каза: Щом е така, трябва да остане", заяви Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика