Борисов: Оценката на баварския премиер е по-меродавна от тази на някои партийни централи

Снимки: Пламен Стоименов

Зьодер: В тежки времена България се доказва като стабилен европейски партньор

Оценката на премиера на една от икономически най-мощните провинции, моторът на Германия, е по-меродавна от тази на някои партийни централи. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг в Министерския съвет с баварския министър-председател Маркус Зьодер.

Борисов посочи, че двата основни ангажимента на страната ни в ЕС са факт. Финансовата стабилност - огромен фискален резерв, траен икономически растеж, под 5% безработица, добро място за инвестиции, каза българският премиер. Запознах го с това, което правим по Шенген - 100% решен миграционен проблем. Нашият проблем е с Гърция, с Турция нямаме проблем, сега ние се пазим от Шенген, заяви Борисов.

За пример в Европа сме. Мисля, че сме на първо място в Европа, което прави чест на колегите от МВР, по задържани, арестувани, дадени на съд и вече с присъди каналджии, каза още българският премиер. Той благодари на Европейската комисия за отпуснатите средства за засилване на охраната по границите.

В тежки времена България се доказва като стабилен европейски партньор, каза Маркус Зьодер. България показва колко силна и стабилна е тя и колко силни, важни и значими са усилията за запазване на сигурната в границите на ЕС. България също получи подкрепа от ЕС за защитата на външната граница, но тя и със собствени средства вложи много усилия, за да осигури именно защитата на тази външна граница, каза още Зьодер.

Двамата премиери подписаха съвместна декларация за намерение между България и Бавария за сътрудничество в областта на сигурността и противодействието на престъпността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика