Борисов очаква договорът за добросъседство с Македония да мине приоритетно в двата парламента

В България съществува широк политически консенсус относно подписването с Република Македония на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Недвусмислен израз на желанието за отваряне на нова страница в отношенията между двете държави е категоричната подкрепа на парламента, изразена в единодушно приетата от народните представители на 27 юли т. г. декларация. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери.

Министър-председателят посочи, че подписаният днес Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество е база за трайно и устойчиво изграждане на приятелски и добросъседски отношения. Той изрази очакване документът, който дава перспектива за сътрудничество, основано на европейските ценности, да бъде разгледан приоритетно и ратифициран от парламентите на двете страни.

„След сключването на Договора очакваме конкретни стъпки за неговото прилагане, които нагледно да покажат както на гражданите на нашите две страни, така и на европейските ни партньори, наличието на воля за укрепване на отношенията ни на нова основа”, каза българският министър-председател като подчерта, че парламентът е трибуната, която може да предложи работещи решения.

„Договорът е една добра перспектива за добросъседство между двете държави. Видна е разликата във всички отношения между страните-членки на ЕС и останалите държави. Искрено ви подкрепяме за ЕС и НАТО“, отбеляза премиерът Борисов. По време на срещата той благодари за отправената покана към председателя на Народното събрание Димитър Главчев за посещение в Република Македония.

Министър-председателят посочи, че в Европа също приветстват подписването на Договора. По думите му документът отваря нови възможности пред страните за бизнес, икономика, развитие на инфраструктурата.

„Критици има навсякъде. Но истината е, че ако направим Коридор номер 8, свързвайки с Дунавската стратегия, с Черноморската стратегия, ще отворим региона си навсякъде“, заяви още премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България