Борисов: Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки, но ние се справяме

„Все още няма пълно съгласие по Многогодишната финансова рамка и Пакета за възстановяване, така че продължаваме работата по този въпрос“, заяви министър-председателят Бойко Борисов, след като взе участие във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет. „Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите членки. Ние успяваме да се справяме поне засега с парите, но се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, за да  отпушат европейските плащания до държавите членки“, добави Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

По отношение на основната тема на Съвета днес – пандемията, премиерът отбеляза, че в рамките на дискусията е била докладвана ситуацията в различните държави членки. Българският министър-председател отбеляза, че има няколко страни, в които са въведени много тежки мерки, но данните сочат, че това не води задължително до успех. Борисов напомни, че т.нар. локдаун се отразява негативно на психиката и на здравето на хората, които са затворени по къщите си. „Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви,  парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум“, заяви премиерът.

Относно антигенните тестове министър-председателят посочи, че България е подготвена, заделени са 15 млн. лв. за тяхното закупуване. „Целта е когато стигнем платото и малко тръгнем надолу, да знаем цялата картина каква е“, добави Борисов. По думите му антигенните тестове са важни  и за улесняването на пътуването между европейските държави. „След като ЕК дава толкова препоръки по темата, това ще бъде едно от нещата, които ще улесняват движението за пътуващите. Този общ подход и признаването на тестовете е изключително важно нещо, което колегите приехме“, заяви министър-председателят.

По темата за ваксините премиерът Борисов изрази благодарност към Европейската комисия за бързата й работа и за създаването на необходимите инструменти. Министър-председателят напомни, че страната ни участва в пълното портфолио ваксини, съобразно европейската солидарност. „Много добре работи експертният съвет, който се създаде към ЕК, където от една страна на ниво министри на здравеопазването, от друга страна – националните ни здравни инспектори участват и обменят абсолютно пълна информация относно начина, по който се лекува, начина, по който се карантинира”, добави Борисов.  „Огромна работа е свършила Европейската комисия, по всички наши предложения има вече точни решения, точно разписани“, посочи премиерът. Той приветства усилването на Европейската агенция по лекарствата , което по думите му ще осигури пълно спокойствие и сигурност на европейските граждани. „Ваксините ще бъдат безплатни, доброволни и сертифицирани”, категоричен беше Борисов.

След края на видеоконференцията премиерът Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на която обсъдиха резултатите от дискусиите на европейските лидери днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България