Борисов погва дерибеите в ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов обяви в балотажа, че ще се забрани един и същ човек да се кандидатира повече от три пъти за кмет.

Лидерът на ГЕРБ започва чистки в градовете със загуби

Премиерът свиква новите кметове на инструктаж

На прицел са структурите Бла­гоевград, Русе и Ямбол

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов погва дерибеите в ГЕРБ в градовете със загубени кметски места. В четвъртък той свиква в централата на ГЕРБ в София новоизбраните кметове и се очаква да започне чистка на провалилите се местни партийни ръководства.

На прицел са структурите в Благоевград, Русе и Ямбол, където освен провала на вота има и тежки проблеми, свързани със самозабрава на досегашните градоначалници. В Ямбол кандидатът на ГЕРБ Димитър Иванов дори не стигна до балотаж, а досегашният кмет Георги Славов също от ГЕРБ се яви като независим. Подобни разправии имаше и в Русе. Там партията заложи на директорката на училище Диана Иванова, но бившият кмет Пламен Стоилов до последно създава проблеми. За кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който се бореше за трети мандат, Борисов обяви, че причината да се стопи преднината му след първия тур била, че „играл ръченица с пари на челото”. „Хората в Благоевград дадоха гласа си ГЕРБ да е първа партия, наказаха тези, които не са се държали прилично”, поясни в нощта след балотажа Борисов.

В неделя той каза, че ще се забрани един и същ човек да се кандидатира повече от три пъти за кмет. В централата на партията лидерът на ГЕРБ отсече: „Нима не сте ме чули - на конгреса, на конференцията, когато събирах партията и им говорех, че в някои от структурите на страната са се превърнали в дерибеи. И точно в тия градове загубихме. Ние сме си направили нашите изводи. Сега ще вземем решение - повече от три пъти кандидат за кмет няма да има”.

Ръководството на ГЕРБ, избраните кметове на партията и общинските ръководители ще се съберат на Национална среща в НДК, за да направят анализ на изборните резултати и отчет на политическата дейност. Това съобщи на пресконференция административният секретар Цветомир Паунов.

Той беше категоричен, че от гледна точка на ГЕРБ кампанията за местния вот е била позитивна, както са обещали в началото й.

„Който има намерение да касира изборния резултат, да се обърне към българския съд”, коментира заявката на ИК на Мая Манолова вицепремиерът Томислав Дончев. Той отбеляза, че МВР и прокуратурата работят по сигнали за купуване на гласове, но по-интересно било кой и откъде е взел парите.

„Изборите свършиха - няма нужда от повече пропаганда, време е за работа и анализи”, добави той. По думите му на този вот се е утвърдило като норма парламентарно представени политически сили да се крият зад инициативни комитети.

От софийската структура на ГЕРБ подчертаха, че в столицата купеният вот не може да обръща резултат. За циганския вот цитираха данни от протоколи на ЦИК, според които Мая Манолова е удвоила резултата си на балотажа в кварталите „Христо Ботев”, „Факултета” и „Филиповци”.

„Абсурдно е и твърдението на инициативния й комитет за социологическа завера в изборния ден по отношение на резултатите от балотажа”, категоричен беше Елен Герджиков, председателят на Столичния общински съвет в предходния мандат.

„На национално ниво цифрите показват, че през 2015 г. ГЕРБ са имали 130 кметове на общини, от които 22 на областни центрове”, отбеляза Цветомир Паунов. През 2019 г. - 140 кмета, от които 17 са на областни града. В 163 общини ГЕРБ е първа политическа сила и има с 80 повече общински съветници в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика