Борисов поискал до понеделник наредба срещу дрогираните шофьори по пътищата

Премиерът Бойко Борисов е възложил на МВР да подготви нова наредба, която да облекчи проверките за наличие на наркотични вещества в кръвта на шофьорите и да направи резултатите необорими в съда. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Младен Маринов, който участва в извънредното правителствено заседание.

Новата наредба ще урежда реда за събиране и документиране на доказателства при изследванията на пътя и в болнично заведение.

„В момента изследването на пътя е с техническо средство, но за по-голяма точност на водача ще се дава талон, с който той отива в здравно заведение и по съответната технология с 99% вероятност ще се уточнява точното количество на съдържанието в кръвта на алкохол или наркотично вещество", обясни Маринов и добави: "Тази наредба ще подобри това нещо, за да може резултатите и изследванията да бъдат необорими в съдебно заседание. Премиерът даде изключително кратки срокове – до понеделник“.

Според Младен Маринов, на пътя биват установявани все повече водачи, които шофират след употреба на наркотици, което е много по-трудно доказуемо и установимо на пътя. "Много бързо се развиват нещата и наредбите остаряват бързо", отбеляза главният секретар на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България