Борисов преговаря с емира на Дубай

В третия ден от официалното си посещение в ОАЕ премиерът Бойко Борисов ще се срещне с министър-председателя на ОАЕ шейх Мохаммед бин Рашед Ал Мактум. По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на сътрудничеството в стратегически области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите.

Освен министър-председател на ОАЕ от 2006 г. Мохамед бин Рашид Ал Мактум е емир на Дубай. Негова е инвестиционната компания "Dubai Holding". Богатството му се оценява от списание "Форбс" на $ 13,7 млрд. Неговата лична яхта е трета по големина в света. Запален е по конните наддавания. Известен е и със своите огромни благотворителни дарения. На 19 май 2007 г. обявява плановете си да даде 10 млрд. долара за създаване на образователната Фондация „Мохамед бин Рашид ал-Мактум" - едно от най-големите благотворителни дарения в историята. Шейх Мохамед е заявил, че дарението има за цел да преодолее недостига на знания в арабския регион спрямо развития свят и да подобри стандарта на образованието и научните изследвания в региона.

Мактум стои зад строителството на изкуствените острови под формата на палма Палм Джумейра, на хотела Бурж Ал Араб и на небостъргача Бурж Халифа.

След срещата си с емира на Дубай Борисов ще отлети за Кайро, където ще разговаря с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси.

Коментари

Задължително поле