Борисов предлага балкански авиолинии (обзор)

В понеделник министър-председателят заминава за Прищина

Премиерът и Денис Звиздич обсъдиха инфраструктурните проекти

Премиерът Бойко Борисов и председателстващият Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич обсъдиха създаването на регионална авиокомпания, която да свързва столиците на балканските държави. Това съобщиха двамата пред журналисти в сградата на Министерския съвет.

Денис Звиздич е на официално посещение в България от четвъртък по покана на Бойко Борисов.

Българският премиер посочи, че е възложил на министъра на транспорта да разгледа темата за полети между 4 - 5 държави от региона, които нямат свои авиокомпании. „По другите инфраструктурни проекти - магистрали и жп пътища се работи”, посочи той. „Всяка една държава по трасетата трябва да положи максимални усилия да завърши своите участъци”, допълни Борисов.

Премиерът обяви, че е оптимист, а нещото което много го радва, е че политическият елит на Балканите разбрал, че единственият път е към ЕС и НАТО. „Премиерът Звиздич отговори какви мерки и какво са свършили нашите колегите от Босна и Херцеговина. Много е трудно и егоистично, но се надявам с общи усилия да убедим колегите в Европа, че не можем да казваме, че след 20 години ще приемем държавите от Западните Балкани. Трябва да им дадем перспектива и то реална”, подчерта Борисов.

„Преди година изглеждаха невъзможни разговорите на най-високо ниво между лидерите на Западните Балкани, които водим в момента. Трябва да се работи много бързо и да използваме тази инерция, която създадохме за тези няколко месеца”, подчерта Борисов.

В понеделник Борисов заминава на еднодневно работно посещение в Косово, където ще разговаря с колегата си Хашим Тачи. Очаква се премиерът да направи опит за туширане на напрежението между Прищина и Белград.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика