Борисов предлага на Нетаняху съвместно производство на бойни дронове

В сферата на високите технологии ще разговаряме дали не можем да направим съвместно производство в областта на отбраната, особено в това силно и модерно оръжие, което са дроновете, обяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с израелския си колега Бенямин Нетаняху преди срещата им в Тел Авив.

Нашите военни пилоти и пилотите на Израел провеждат в България седмици наред въздушни боеве, обясни Борисов и допълни, че партньорството между двете държави се простира още в сферите на медицинската апаратура, на фармацията, на земеделието.

Българският премиер съобщи още, че през септември се очаква да бъдат открити два идентични паметника за спасяването на българските евреи - в Тел Авив и в София.

"За мен Израел е изключително важен фактор за сигурността и стабилността в Близкия изток. С израелския министър-председател Бенямин Нетаняху днес ще обсъдим възможността за съвместно производство в областта на отбраната", заяви българският министър-председател, съобщиха от правителствената информационна служба.

В своето изказване премиерът Бойко Борисов отбеляза, че отношенията между Европейския съюз и Държавата Израел невинаги са били на нужната висота, като изрази надежда, че мирните споразумения, в които Държавата Израел е страна, ще се подпишат. „Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика. България може да се похвали с успешно сътрудничество с Държавата Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и др.“, обясни Борисов. Той сподели, че обмяната на добри практики между двете страни е особено успешна в сектор „Сигурност“ и като пример българският премиер изтъкна съвместните учения на български и израелски пилоти.

Министър-председателят Бойко Борисов бе категоричен, че в днешно време на България и на българския народ им се налага да взимат много тежки решения, но историята помни едно такова решение, което би могло да се определи като подвиг. „Със спасяването на българските евреи от депортация, нашата страна се е опълчила на една страшна машина, каквато по онова време е била фашистка Германия“, подчерта премиерът. Той благодари на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за думите му, че Израел никога няма да забрави геройството на българския народ.

„Ние винаги ще бъдем признателни на България, чиито граждани са лягали на релсите, за да предотвратят депортацията на българските евреи. Оценяваме високо вашите усилия за борбата с антисемитизма, радикалния ислям и тероризма“, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер изтъкна, че неговата страна през годините винаги е усещала подкрепата на България в международните отношения. По думите на Бенямин Нетаняху, наличието на активен политически диалог между него и министър-председателя Бойко Борисов се отразява благоприятно и върху взаимоотношенията между двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика