Падналата изолация няма да спре часовете в пловдивската ПГ по битова техника

Откриха нов проблем с „Боинг 737 Макс“

Астероид удари Пуерто Рико (ВИДЕО и СНИМКИ)

Днес ще е пикът на горещата вълна, обхванала Европа

Правителството на Венецуела е осуетило опит за преврат

Бедствено положение е обявено в Котел

Ердоган: Няма индикации, че Тръмп ще наложи санкции на Турция заради С-400

Спецсъдът гледа мярката на кмета на Костенец

​Промените в Закона за енергетиката влизат в НС

Маурицио Сари е най-суеверният треньор

На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Борисов предложи Мария Габриел за еврокомисар

Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в с. Хаджидимово, Благоевградско. Завършила е езикова гимназия в Кюстендил (1997 г.), бакалавър е по български и френски език от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (2001) и магистър от Академията по политически науки в Бордо, Франция (2003). Евродепутат от ГЕРБ от 2104 г., зам.-председател на групата на Европейската народна партия и ръководителел на българската делегация на ЕНП в Европарламента.

Излъчваме най-силната кандидатура за български еврокомисар, ресорът й ще стане ясен след разговор с Жан-Клод Юнкер. Това каза на брифинг след края на правителственото заседание вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

„Днес българското правителство предложи за български еврокомисар Мария Габриел. Ще кажа няколко думи за нея. Мария Габриел е европейски депутат от 2009 година, била е член в Европейския парламент на някои от най-важните комисии, в които много е помагала на България“, поясни Захариева и уточни, че като евродепутат Мария Габриел има най-много разкрити офиси в България от нашите евродепутати.

„Оттук нататък процедурата предвижда във вторник, 16 май, Мария Габриел да има първо интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а след този разговор ще бъде определен ресорът й. След това ще се проведе изслушване в Ервопейския парламент“, каза още тя. „Пожелаваме й успешен мандат, в което сме убедени“, допълни Захариева.

Номинацията ми за ерокомисар е израз на доверие и отговорност, водещо в работата ми ще бъде обединението. Това каза след края на правителственото заседание предложената за български еврокомисар Мария Габриел. Габриел благодари на премиера Борисов и на цялото правителство за номинацията й.

„За мен тази номинация е израз на доверие и отговорност“, обясни Мария Габриел.

„Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит и отговорност – да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Така че всички заедно да продължим да допринасяме за този единен и толкова важен за нас ЕС“, каза още Габриел.

„Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали на сградата на НС „Съединението прави силата”. За мен днес тази фраза придобива значението на обединението гради бъдещето. Точно това ще отстоявам“, добави тя. По думите й България в последните години показа авторитет, вследствие на натрупания опит и действия в ЕС, чрез правителството и премиера Борисов.

„Това сега за нас е още едно предизвикателство България да продължи да бъде обединител за каузи. Образованието и опитът ми са именно това – низ от доведени успешно до край каузи – каузата за защита на земеделските производители, каузата ми за защита правата на жените и тук заедно със министър Екатерина Захариева сме допринесли за това България да подпише Истанбулската конвенция, работата ми в областта на миграцията и Средиземноморието, и като съхранител на европейските ценности“, допълни Мария Габриел.

Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България.

В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

Мария Иванова Габриел е член на Европейския парламент от делегацията на ГЕРБ в състава на Групата на ЕНП от 2009 г. Тя е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на разширяването на ЕС, Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

Като зам.-председател на Групата на ЕНП председателства Работната група „Евромед“ и работи по приоритетни въпроси като миграцията, сигурността, борбата с тероризма и радикализацията, външната политика на ЕС, Западните Балкани, правата на жените. Под нейно ръководство е изготвена Стратегическата позиция на ЕНП за Средиземноморието за мандата 2014–2019 г. Зам.-председател е на ЕНП Жени от 2012 г.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Български и френски език“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо (Франция), където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика.

Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. От 2004 до 2008 г. е асистент научен изследовател в Института по политически науки в Бордо (Франция). Преподавателската ѝ дейност е свързана с темите за процеса на вземане на решения в ЕС, политическа социология и международни отношения. В екипа е на два международни проекта – по Европейска програма Equal 2004 – 2008 „Ценности и икономика – равенството в професионалната дейност и социалната и солидарна икономика“ и Международна изследователска програма „Парламентарното представителство на национално и европейско ниво“ с ръководител Оливие Коста.

В Европейския парламент е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Комисията по външни работи, Комисията по правата на жените и равенството между половете, Подкомисията по правата на човека. Мария Габриел е сред най-активните членове на Съвместната парламентарна асамблея на ЕС и страни от Африка, Карибите и Тихия океан и на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието.

През 2016 г. Мария Габриел е ръководител на мисията на ЕС за наблюдение на
президентските избори в Габон и ръководител на две мисии на ЕС в ДР Конго – през 2011 г. на мисията за наблюдение на президентските и парламентарни избори и през 2014 г. на експертната мисия за оценка изпълнението на препоръките. Пет пъти е ръководител на делегации на Европейския парламент за наблюдение на избори – Танзания, Судан, Нигерия, Сиера Леоне и Йордания. Била е наблюдател на Европейския парламент в други седем мисии – Хаити, Чад, Киргизстан, Того, Бурунди, Буркина Фасо, Уганда.

Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)

Като член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от 2009 г., Мария Габриел работи в няколко приоритетни области: миграционната
политика на Съюза; Шенген; споразуменията за визова либерализация с трети страни; сигурността; борбата срещу тероризма и трафика на хора. Следи въпросите, свързани с Фронтекс и Системата за влизане/излизане в ЕС. Тя е докладчик по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визов режим, последните от които с Колумбия, Перу, Грузия и Украйна.

Мария Габриел е член на Специалната комисия по организираната престъпност,
корупцията и изпирането на пари (CRIM), създадена в Европейския парламент в
началото на 2012 г. и приключила работата си през 2013 г.

Комисия по външни работи (AFET)

От 2014 г. в Комисията по външни работи по въпросите на отношенията със страните от Средиземноморието, Африка, Близкия Изток, страните от Арабския полуостров. След преизбирането й за зам.-председател на Групата на ЕНП, към портфолиото й е добавен ресор „Разширяване на ЕС“ и отговаря за връзките с държавите от Западните Балкани.

Води преговори от името на Групата на ЕНП за резолюции по случаи на нарушаване на правата на човека, демокрацията и принципа на правовата държава в тези страни и по света.

Комисия по правата на жените и равенство между половете (FEMM)

От 2012 до 2014 г. Мария Габриел е координатор на Групата на ЕНП в Комисията по правата на жените и равенството между половете. Тя е докладчик на Европарламента по Директивата за жените в управителните съвети на дружествата Women on board.

През 2015 г. стартира национална кампания „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието“, която допринася България да подпише т.нар. Истанбулска конвенция за защита на жените от домашно насилие.

Комисия по земеделие и развитие на селските райони (AGRI)

От началото на първия си, Мария Габриел работи по въпросите на Общата
селскостопанска политика на ЕС. Работата ѝ е свързана с принципите за по-
справедлива, гъвкава и опростена селскостопанска политика; подкрепа за
животновъдите и пчеларите, подкрепа за малките и средни селскостопански
производители.

В периода 2011 – 2013 г. провежда обществен дебат „Земеделие и политика – връзката си ти“ в редица областни градове в България, който допринася за единна национална политика относно Бъдещето на ОСП.

От 2014 г. е председател на Работната група по Пчеларство и здраве на пчелите.

През 2015 и 2016 г. организира Европейската седмица на пчелите и опрашването в
Европейския парламент, като в изданието през 2016 г. привлича за каузата Принца на Монако Албер Втори. В рамките на специализираната седмица поставя началото на Европейски форум на пчеларите и земеделските стопани. През 2017 г. стартира национална кампания „Медена закуска“ в училищата с цел популяризиране приноса на пчелите за биоразнообразието и ползите от консумацията на мед и пчелни продукти.

Дунавска стратегия

Мария Габриел организира редица конференции в България и в Европейския парламент и отстоява Дунавската стратегия като стратегически важна за ЕС, базирана на подхода „отдолу-нагоре“. През 2012 г. организира обществен дебат „Дунавската стратегия – възможност да градим регионите в Европа“ в партньорство с Министерство на регионалното развитие и благоустройството и фондация „Ханс Зайдел“

Извънпарламентарна дейност

Централно място в извънпарламентарната дейност на Мария Габриел заемат
инициативите, насочени към младите хора. Има разкрити общо шест европейски
информационни центрове – два в София, Благоевград, Русе, Бургас и Сливен. Чрез тях организира обучения, презентации, кампании, запознаващи младите хора и всички останали граждани с предимствата от членството на България в ЕС. Сред
извънпарламентарните инициативи на Мария Габриел се отличават ежегодния
национален конкурс на европейска тематика, който организира за ученици, и
националната кампания „Читател на годината“.

Мария Габриел печели два пъти престижната награда „Евродепутат на годината“ –
през 2016 г. е носител на приза в категория „Развитие“, а през 2013 г. е удостоена с
отличието в категория „Равенство между половете“. През 2016 е удостоена с Ордена на Колумбия „Сан Карлос“ за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията. През 2015 печели наградата „Евродепутат, защитник на социална кауза“ на Европейската асоциация на агенциите по комуникации за приноса й за равенството между половете и правата на жените.

„България днес представя много, много добър кандидат за следващ комисар.“ каза председател на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер по повод номинацията на Мария Габриел за еврокомисар.

„Мария Габриел е много опитен колега в европейската сфера. Работи в Европейския парламент от 2009 година, сега е заместник-председател на най-голямото политическо семейство в парламента, така че знае за какво става дума, когато говорим за европейски
въпроси. Връзката й с България е наистина много силна. Знам това, защото
съм го видял много пъти, бил съм там. Тя познава проблемите на България. Млада е и е жена! Имаме нужда от идеите на младите жени за бъдещето на Европа. Ето защо наистина поздравявам Бойко Борисов и неговото правителство да представят Мария Габриел за следващ комисар. Тя ще свърши страхотна работа!“, заявява още Вебер във видео обръщение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Твърдо западна и бегло българска кандидатура. както обикновено, представят ни чужди на българските интереси женички. Почти съм сигурен, че нейният Габриел по име е Аарон, Шимон или Максим.

  1. абе по-добре тая, отколкото някоя от дедовите пачи….

  2. Викаш по-добре да е някой Серйожа а?

  3. Нито е Аарон, нито е Шимон. Франсоа е. От Брюксел. А Мария е от Гоце Делчев, колко точно е чужда на българските интереси?
   Инерцията е хубаво нещо, но писането по инерция обикновено е с затихващи функции.

 2. Франсоато дали е бял и рус? Щото в Брюксел е пълно шарени франсо-та. А гоцеделчевката може да е допринесла с едно-друго за Юнкер и другизаинтересувани от нея, но не е известна с нещо ЗА България.

 3. Хубаво е човек да се информира, за да звучи компетентно, когато коментира. Не за друго, а за да не се излага. Казвам го много лично, защото имам щастието да познавам работата на кандидат-комисаря ни по не до там щастливи обстоятелства обаче. Семейство, което буквално е спасило живота ми, са грузинци. Но не можехме да се виждаме толкова често, колкото искаме, заради визовия режим. Благодаря на Бога, че благодарение на нейната работа, визите за украинците паднаха наскоро и това лято ще сме всички заедно на нашето Черно море. И дори погледнато само от икономическа гледна точка (не като моята в случая от човешка), това са свежи пари за българския бизнес. Няма визи-има пари – това е простата аритметика.

 4. Този алкохолик и дърт маразматик ще определи ресора на еврокомисаря ни.Каква изумителна евродемокрация.На интервю за работа се явява пред биг боса.Изглежда пияният дядка обича освен алкохола и женски ласки.Колкото повече одъртява все по младо му се иска.КристалинА и Меглена бяха вече към „залез“,това е младо още за него.Затова и поставя условия на Бойко да бъде жена,кандидатът ни за еврокомисар и да бъде излъчен по бързо.Явно много е зажаднял за плът след пиянките си.

  1. А колко лесно е при дядя путя! Не само ресора, даже човека не избираш – дядя путя сам се е натоварил с тази нелека задача…. Хочется, а?

 5. VinagI trebe da se prilozhi nakratko semeinoto polozhenie I lichnostnia zhivot na VIP-to, ta da ne se doseshtame- tova e nai-vazhnoto, Za mene shtom e omazhena v Belgia i tolkoz vozliubena v Evrokomisiite, taa e homo-liberalka I ateistka, za chuzhda kauza raboti I to veroiatno za mnogo pari. Zhelaia I mnogoliudno semeistvo, a polit-ideologiite sa iliuzorni psevdodela

 6. Пак еврейски свине уреждат със службички.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.