Грабител рецидивист влиза за две години в затвора

Марк Жирардели: С новия кмет на Банско мислим в една посока за развитието на ски зоната

Росен Желязков: Предлагаме промени в Закона за автомобилните превози в сряда

Стево Пендаровски: Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия

Арестуваха 30-годишен шофьор, счупил с пистолет стъклото на друг водач след спречкване в Силистра

Събраха над 36 000 лева от Коледния благотворителен бал на кмета на Велико Търново Даниел Панов Средствата ще бъдат вложени за изграждане на покрита сцена на Летния театър на старата столица

Любо Ганев разкри саботаж на Инженера

Президентството: Точна информация за причините за катастрофата на НСО следва да бъде предоставена от компетентните органи

Захариева: България подкрепя задълбочаването на партньорството между ЕС и ЧИС

“Юнайтед“ и „Интер“ чакат „Лудогорец“

Заловиха наш крадец, издирван в Белгия

Нескопосани крадци станаха за смях в интернет (ВИДЕО)

Проф. д-р Ханс Беарбоом стана „Доктор хонорис кауза” на МУ-София

Аварийни екипи от цялата страна ще запушват течовете във водопровода на Перник

Осем БГ модни икони получиха смокинов лист

Борисов пред работодателите: Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара

Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото. Защото вие като работодатели знаете, че исканията винаги са повече от моженето и което вие си позволявате. Затова има избори, всеки може да каже тогава какво предпочита. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на конкурса „Мистър и Мисис Икономика 2016“, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание „Икономика“, съобщи за „Труд“ правителственият информационен център.

„Искам да ви поздравя, затова че вие като гръбнак на нашата икономика, банковата система, направихте доста през последните години. Неслучайно за последното тримесечие – вие и ние като държава, сме втори с 3,6 % ръст на икономиката. Това далеч не са границите на това, което може да постигнем. Докато има еврофондове да оправим инфраструктурата през това време трябва да създадем такава икономика, която да може да издържа тези огромни апетитни желания на всички, ползвайки парите на данъкоплатците, да харчат“, каза премиерът.

По думите му „надали има някой, който да не иска да се вдигат пенсиите колкото може повече“. „И аз съм „за“ и неслучайно за всеки празник ние даваме по над 50 млн. лв. – общо над 200 млн. лв. за последните две години. Но това го правим, когато видим сметката и че има устойчив процес. Ако сега сме сигурни, че през 2017 г. ще има тази устойчивост, разбира се, не 300, 600 лв. ще станат. Кой от нас не го иска? Всеки го иска. Но дали я има устойчивостта? В последното тримесечие ръстът на икономиката се вдига – така ли ще бъде и следващото тримесечие? Не трябва да бързаме просто“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът посочи, че въпреки прогнозите, това тримесечие, за тази година има 3,460 млрд. лв. бюджетен излишък. „Веднага апетити да ги изхарчим. Но ние имаме да плащаме. Днес взехме решение и платихме за АЕЦ „Белене“, за да тръгнем с руснаците на чисто. Тези, които се занимават с енергетика, знаят за безумните договори с американските централи, за които платихме 1,2 млрд. И въпреки всичко не дадохме да се вдигне цената на тока. Няма и да се вдигне“, допълни Борисов. „Знаете какво се случи с КТБ при предишното правителство. Благодарение на фонда и на банките, които са тук, се разплатиха 3,7 млрд. „живи“ пари на вложителите до 100 000 евро. И всичко това тази година. За съжаление, обстановката е такава – ние никога не сме доволни от себе си. Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара. Рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила. А ние изминалата година се опитвахме да договаряме правила – бизнесът да е на светло, да плаща данъци, да се събират приходи и с тях да се работи“, отбеляза министър-председателят.

Той посочи, че са събрани над 3 млрд. лв. допълнително от контрабанда. „Под 8% е контрабандата на цигари в момента. Даваме най-добрите показатели в Европа. И това е благодарение и на работата на прокуратурата, и на службите, и на данъчни и на митници, и приходни агенции“, каза премиерът. „Аз не мога лесно да накарам партията да вдигне ръка и да каже- вдигайте пенсии, вдигайте заплати, всичко да се вдига сега, за да могат да се спечелят изборите. Защото финансовият министър казва „Добре, аз съм съгласен да го направим, но след това няма да ме каните за министър и не те съветвам и ти повече да се кандидатираш за премиер“. Устойчивостта ще бъде нарушена. Никой не се вслушва в разума, никой не се вслушва във финансистите и икономистите“, заяви Борисов.

Премиерът изброи постигнатото от правителството и усилията, които бяха положени в изграждане на пътната инфраструктура, пречиствателни станции и по отношение на енергийната ефективност. Той отбеляза и постигнатият ръст в туризма. Министър-председателят заяви, че за него връченият му днес от премиера на Унгария орден е приел от името на всички, които денонощно пазят границата – „всички наши граничари, полицаи и военни“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Той да благодари, че благодарение на популма си стоя на власт…

    1. Тиквата да покаже как се живее със 160лв/м и тогава ще му повЕрваме, че това е популизъм.

  2. Банкянското селянче да си оди при неговите работодатели. Тези се назобиха достатъчно.

  3. Популиста вика дръжте популистите. Бойко тъпото по стара негова традиция се занимава само със сплетни и интриги, защото е слабоумен глупак, който освен да краде и да се дупари на шефовете си от САЩ и ЕК не може. Но пък самочувствие не му липсва.

  4. Тиквата вече е разкрит дори и от жителите на Факултето

  5. От уважение към титлата ,която имате ще ви наричам ВИЕ но трябва да знаете и да запомните ,че популист като Вас страната ни не е виждала до днес Прегледайте си само изявленията които сте правили по повод и без повод и ако имате малко чувство за преценка ще се убедите какво е популизъм във висша степен на съществуване на това понятие.

  6. Да живеЙ бaт’бoko бaнkянckaтa тиkвa!!! А вие, дето го плюете – да го „фaнeтe за шлифepa“!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.