Борисов пред учители в Пловдив: От Бузлуджа лесно се говори, но да видят какво са правили

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов се срещна с 400 учители в Пловдив. "Вие сте най-големите будители", обърна се към тях той. На срещата с учителите присъстват министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и министърът на културата Боил Банов.

"За радост, нашите деца в чужбина пак са си българчета. Стотици семейства зад граница се обръщат към нас, че искат да си дойдат, но тогава излезе страхотният проблем, че деца, родени второ и трето поколение навън, имат проблем с българския език", каза премиерът.

Според него една от причините много българи в чужбина да не искат да се върнат отново в България е, че децата им не знаят езика. Той съобщи, че е разпоредил на Министерството на образованието за догодина да бъдат отделени 2 милиона лева повече в бюджета за българските училища в чужбина. „Убеден съм, че доста повече средства ще ви трябват, основната спънка не са заплатите. В Пловдив например високотехнологични паркове осигуряват сходни с Америка възнаграждения”, даде пример Борисов и посочи, че 700 милиона лева са отпуснати за ремонти в образователната инфраструктура.

"От Бузлуджа лесно се говори, но да видят какво са правили", коментира сбирката на БСП премиерът.

Премиерът коментира и сделката с изтребителите. По думите му 2,2 милиарда лева, които са осигурени за покупката на изтребителите, ще осигурят сигурност на страната. "Аз в живота си борч не съм правил. Даже и за АМ "Хемус" парите сме ги осигурили”, каза той.

Коментари

Задължително поле