Борисов призова общините да съдействат за спокойствието и сигурността на гражданите в условия на бежанска криза

Бойко Борисов във Варна. Снимки: ГЕРБ

Необходима е толерантност, а общините със силите, които имат, да съдействат за спокойствието и сигурността на гражданите в условия на бежанска криза, заяви в курортния комплекс „Албена“ по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България премиерът Бойко Борисов, предаде "Фокус".

Министър-председателят Борисов участва в юбилейната пленарна сесия. Той коментира приоритетите в взаимодействието между централна и местна власт. Няколко теми бяха акцент в изказването на министър-председателя.

Първата бе свързана с бежанския поток, който залива Европа заради войните в различни точки на света и прииждащите емигранти от Сирия, Афганистан, Иран и други страни. Това положение премиерът определи като критично. По думите му през вековете е имало много неправди и сега те дават резултат. Към това се добавят и проблемите, свързани с климатичните изменения и последствията от тях, които пряко рефлектират върху живота на хората.

Борисов подчерта, че за момента работещото споразумение с Турция за бежанския поток спасява България и Европа. Той допълни, че е много важно максимално бързо ратифициране на споразумението с Афганистан, защото е проблем прииждането от там на емигранти на групи.

Проблемът с бежанския поток Борисов определи като „изключително сложен“, давайки за пример Италия, където по думите му той е придобил чудовищни размери. В целия този контекст е необходимо обединение, защото и нашата страна плаща цената за онова, което се случва в света, подчерта Борисов.

Той коментира също проблемите между самите страни членки на Общността, справянето на отделните общини в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, както и някои приоритети в работата занапред.

Кохезията в Европейския съюз (ЕС) върви лека полека към закриване, заяви Бойко Борисов.

Премиерът Борисов посочи, че следващата заплаха за Общността след бежанския поток е, че „в Европа вече няма пари“ като към това се добавя проблемът с разединението между отделните страни членки и техните лидери по темата за бежанската криза и възможностите за справяне с нея.

По думите на Борисов в ЕС вече са нарушават основни принципи на политиките, като той даде за пример строенето на стени на отделни граници между страни от Общността.

В национален мащаб, премиерът призова представителите на местите власти да бъдат много прецизни в своята работа по отношение на управление на средствата за справяне с бежанския поток у нас.

Бойко Борисов акцентира в своето изказване и върху проблеми вътре в страната. Един от тях е използването на възможностите от Националната програма за енергийна ефективност.

По думите му малки общини се справят много по-добре и усвояват средства много по-ефикасно в сравнение с големи общини. Като абсурдна социална политика той определи тази ситуация, защото оползотворяването на възможностите е част от грижата за хората, независимо към коя партия принадлежат или симпатизират. Борисов припомни, че годишно държавата осигурява в рамките на програмата по милиард и половина лева, така е планиран бюджетът и трябва да се действа експедитивно и отговорно, защото програмата има своите предимства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България