Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО)

За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Президент е този, който трябра да е обединител на нацията, а не опозиционен лидер, който за 40 минути не е казал една добра дума за държавата. Омразата му до такава степен прелива, че не е нужно да коментирам един опозиционен лидер, и то опозиционен лидер с най-много власт в държавата. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на отбелязване на 30 години от учредяването на СДС след интервюто на президента Румен Радев по БТВ.

Само първата минута гледах и отидох да играя футбол, защото човек, който говори от името на народа - такъв няма, Левски не си го е позволил, изтъкна премиерът. От името на кого, кой ти даде правото, попита Борисов, като допълни, че президентът за него е двуличен човек. "Абсолютно двуличен, един ден хората ще разберат колко двуличен човек са избрали за президент, сигурен съм", каза Борисов.

Когато тръгна за НАТО, ми се обади, каза: "Да отида аз", отвърнах му: "Добре, отиди, разбира се, ние сме системни". 2008 година беше "златният дъжд" - светът се къпеше в пари, след това дойде финансово-икономическата криза, след това дойде управлението на Орешарски, национална катастрофа, срив на банки, ние сега изтеглихме държавата на нива, в които в златните години е била. Всички казват - повишават се инвестициите, повишава се износът в последното тримесечие. Него го е яд, че няма демократичен президент, който да не е седял на камината на Белия дом. А на него това му е предпоследната година от мандата, коментира Борисов.

Той сега си мисли, че ще се кандидатирам за президент и го навиват. Заклех се преди 15-20 години, този пост не ме интересува, каква е тази злоба? В същото време, като събере инвеститори и казва: "Колко е готино в България", хората във фейсбук му се смеят, каза премиерът. Тази злоба просто не разбирам защо е. Днес Борис Велчев го поканих да говорим за Конституцията - кое може и кое не може, да съобразим всичко с Венецианската комисия и Филип Димитров, като зам.-председател на Венецианската комисия, дойде, да го направим така, че да се приеме от Европа, да се приеме от народа и от юридическите среди. Какво лошо сме направили, попита Борисов.

Вдига се кредитният рейтинг, не пада, изтъкна премиерът. Платихме 3,7 милиарда за КТБ, която фалира по времето на управлението на БСП, които го издигнаха за президент. Прибавете 3,7 милиарда към салдото и ще видите не плюсче, а три плюсчета само от това, заяви Борисов. Всеки път си мисля, че като се обади и се разбрахме за НАТО -  да отиде той да води делегацията, да седне и той до Тръмп малко, да се покаже. Тази омраза и тази злоба, какво му направихме, попита премиерът. Цял свят ни хвалят за Ф-16 Блок 70 - най-добрият самолет, а продължава да дълбае защо не са Грипен-и, аз знам защо не са и какво го мъчи, каза премиерът.

Срещу някой друг чули ли сте го държавният глава да се изкаже - така нареченият държавен глава, за тези години, попита премиерът. Върна ли се веднъж да каже какво направи тройната коалиция, правителството на Орешарски, какви минуси, каза още Борисов.

С кое предизвиках тази злоба, една седмица да се готви да попишат цифрички, с кое? Не ни харесва? И аз не го харесвах като шеф на ВВС и как падаха самолети, хелкоптери вследствие на неговата работа, каза още премиерът.

Не може всички кредитни агенции, не може всички институции, не може мониторингът да ти свалят и ти да продължаваш да говориш само за един човек и само за една партия. И затова казвам - той не се държи като държавен глава. Един държавен глава да тръгне по студиата да се кара с партийни лидери му е под достойството според мен, заяви Борисов.

Право на президента е да инициира конституционни промени в частта за независимия прокурор. Той, докато инициира, аз съм се срещал със зам.-председателя на Венецианската комисия, председателя на Конституционния съд, пратил съм министъра на правосъдието при конституционните съдии предварително да му разтълкуват кое може, кое не - ние не правим евтин пиар, а сме свършили цялата работа. Аз съм инициаторът, извършителят на писмото до Жан-Клод Юнкер, аз съм инициаторът и извършителят да дойдат експерти на Венецианската комисия да ни напишат докладите, да ни направят анализи, да ни дадат препоръки, каза още премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика