Борисов разговаря с шефове на General Electric и Google в Търговската камара на САЩ

Снимка: Цветан Томчев, специален пратеник на "Труд" във Вашингтон

Премиерът Бойко Борисов ще проведе важни разговори с висши ръководители на американските компании AT&T, AES, Citibank, IBM, General Electric, Google, Facebook, Merck, MetLife, Motorola Solutions, UPS и др. в рамките на посещението си във Вашингтон. Малко след срещата с американския президент Доналд Тръмп, която започва в 14.00 часа местно време (21,00 часа българско, б.р.), Борисов ще се включи в бизнес-среща по покана на Търговската камара на САЩ – AmCham и Американската търговска камара в България. На нея ще се обсъдят въпроси от взаимен икономически интерес, бизнес климата у нас, както и възможностите за нови американски инвестиции в България, уточниха от прессофиса на Американската търговска камара на САЩ.

Срещата в AmCham анонсирана преди дни и от Н.Пр. Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, която съобщи, че от Вашингтон имат готовност да изпратят екип от енергийни експерти, които да помогнат за развитието на България като енергиен център на Балканите. Експертите ще посетят АЕЦ "Козлодуй" и "Белене", както и хранилищата за газ в страната. Точно General Electric са най-големият производител на турбини в света и от там вече заявиха интерес към АЕЦ "Белене" с евентуално участие в реализацията на проекта като инженер и доставчик на турбините.

Сградата на Търговската камара на САЩ е разположена срещу Белия дом. Във форума ще участват и президентът на AmCham Оливие Маркет и изпълнителният й директор Петър Т. Иванов. Българският министър-председател ще бъде посрещнат от Майрън Брилиънт, изпълнителен вицепрезидент по международните въпроси на Търговската камара на САЩ, както и от Марджъри Чоринс, старши вицепрезидент по европейските въпроси на Камарата. Търговската камара на САЩ е най-влиятелната бизнес-организация в страната с над 3 милиона компании-членове.

Фокус на срещата са инвестиционните възможности в България и благоприятният бизнес-климат в страната, който подпомага директните чуждестранни инвестиции у нас. Делегацията от Американската търговска камара ще представи опитът на американския бизнес в България, значението на инвестициите от САЩ и тяхната важност както за заинтересованите страни, така и за местната икономика.

Преките чуждестранни инвестиции показват въздействието на американската икономика върху инвестициите от България в САЩ. В числово изражение данните са следните: общият обем на ПЧИ от САЩ за 2017 г. е в размер на 848 милиона щатски долара. За същия период български компании са инвестирали 28 милиона щ.д. в САЩ. Продажбите на чуждестранни компании по предварителни данни от САЩ в България са за около 2,4 милиарда долара за 2017 г.

Износът на стоки от България към САЩ също показва положителна тенденция. Изнесли сме стоки за близо 659 милиона щ.д., и сме внесли от САЩ стоки за едва 382 милиона щ.д.

Като любопитна подробност е и фактът, че България изнася едва 1.5% от общия обем стоки от ЕС към САЩ в рамките на директния износ, но ако се приспадне вътрешно-европейските вериги на доставката, тогава този обем се почти утроява до 4% от всички български стоки изнасяни за САЩ, показват данните на AmCham. Подобна е е и със САЩ: директният износ от САЩ за България е 0.8% от общия обем стоки за България, а когато се отчете и износа през трети страни от ВС, тогава обемите нарастват до 2.1%.

Коментари

Задължително поле