Борисов решава да ходи ли на откриването на "Турски поток"

Снимка: фейсбук/ Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов е получил покана да присъства на церемонията по официалното откриване на "Турски поток" от турския президент Реджеп Ердоган. Това заявиха за "Труд" от пресслужбата на Министерския съвет. "Има покана, но все още не е потвърдена", коментираха още от "Дондуков" 2.

Поканата е била изпратена дни преди началото на 2020 година-на 29 декември.

Както е известно, на официалната пускова церемония, която е насрочена за 8 януари, ще присъства и руският президент Владимир Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече съобщи пред ТАСС още на 1 януари, че сред основните акценти в работния план за 2020 година на Путин е точно визитата в Турция на 8 януари. Както и че освен газовите доставки, държавните ръководители на двете страни ще обсъдят ситуацията в Сирия и кризата в Либия.

Още на 27 декември турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Денмез заяви, че "въвеждането в експлоатация на "Турски поток" ще направи Турция незаменим фактор на международните пазари, тъй като газопроводите ще се движат както от изток, така и от север". Денмез обяви и мощностите на "Турски поток"-15,75 млрд. куб. м. газ за година.

В петък премиерът Борисов направи обиколка на строителството на газопровода в българската му част. И заяви, че 45 минути е летял над готов участък. Министър-председателят пое ангажимент до края на май България да е готова с проекта, както и че е готов да изпрати видеокадри на Владимир Путин от строителството. Повод за последното бе упрекът на държавния глава на Руската федерация от 4 декември м.г., че страната ни бави строителството на съоръжението. Пак в петък, по време на обиколката си, Борисов съобщи, че на 8 януари у нас пристига зам.-държавният секретар на САЩ. Това означава, че ако Борисов приеме поканата на Ердоган за церемонията, ще трябва да съчетае в един ден домакинство на високия гост от Вашингтон с визита в Турция и разговори с руския президент Владимир Путин и с турския държавен глава.

Коментари

Задължително поле