Борисов се срещна с екипажа на българския хеликоптер, който ще помага при потушаването на пожари в Македония

Снимки: Пресцентър МС

Българската делегация в Македония, водена от премиера Бойко Борисов, се срещна с екипажа на българския военен хеликоптер, който тази сутрин кацна на летището в Скопие.

Борисов вчера обеща на колегата си Зоран Заев, че ще му помогне за потушаването на бушуващ на 30 км от Скопие пожар, и днес хеликоптерът кацна в Скопие. Официалната българска  делегация се срещна  с българските  военни, които пристигнаха в Скопие директно от Черна гора, където също помагаха в гасенето на горски пожари.

На летището Бойко Борисов бе посрещнат от два екипажа – македонски и български. Македонците обясниха, че в момента горят около 400 хектара борова гора в местността Македонски брод и че срещу стихия ще се борят двата екипажа. Македонските военни благодариха на българския премиер Бойко Борисов за съдействието.

Македонският оперативен координационен център за защита от горски пожари предложи правителството да поиска международна помощ за гасенето на горските пожари от въздуха. В момента от огън са обхванати борови гори в районите на седем населени места. В гасенето се включиха десетки военнослужещи. Ситуацията се усложнява от високите дневни температури, достигащи до 40 градуса, от силния вятър и липсата на дъжд.

Огнената стихия засегна и южната ни съседка Гърция, където в момента бушуват пет горски пожара. Пламъците изпепеляват гори на остров Спесес, в областта Атика, където е и столицата Атина, а също и на полуостров Пелопонес, съобщават гръцките медии.

Електронните издания алармират, че пожарникарите са прекарали тежка нощ, тъй като и петте пожара са извън контрол, а някои от огнищата са в близост до вили. Гасенето на огъня е затруднено от силния вятър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.