Борисов слага край на играта за кабинета

В четвъртък Радев връчва мандата

Коалиционният съвет между ГЕРБ и ОП е по формула 3:3

Бойко Борисов слага точка на играта за кабинета във вторник, научи “Труд”. Дотогава преговарящите екипи от ГЕРБ и “Обединените патриоти” имат време да изчистят текстовете на коалиционното споразумение. В последния работен ден на седмицата бъдещите партньори във властта си размениха чернови на документа с финални корекции. В него липсва основното - разпределението на министерските постове. То ще стане във вторник в присъствието на бъдещия премиер Бойко Борисов. Двете формации ще определят постовете в новия Министерски съвет на лидерска среща.

Вече е договорено политиките да се съгласува на коалиционен съвет, чийто формат е 3:3. В ръководния орган влизат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на парламентарната група Цветан Цветанов, а третият представител се очаква да бъде посочен от бъдещия премиер. Изборът ще е между Владислав Горанов и Томислав Дончев. “Обединените патриоти” ще бъдат представени в коалиционния съвет от председателите на трите партии във формацията - Красимир Каракачанов (ВМРО), Валери Симеонов (НФСБ) и Волен Сидеров (”Атака”).

Още в първия ден на новата работна седмица президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните партии. В понеделник той ще разговаря с “Обединените патриоти”, ДПС и “Воля”. Очаква се във вторник на разговор да бъде поканено ръководството на групата на БСП, а в сряда - ГЕРБ. Мандатът ще бъде връчен в четвъртък, а седмица по-късно, на 4 май трябва да бъде представено новото правителство.

От ГЕРБ и ОП отричат да са обсъждали официално имена на министри. Преди дни обаче Владислав Горанов обяви в сутрешен блок, че този път образователното и здравното министерство остават при тях заради многото критики, които партията отнесла в предишния мандат. За здравен министър се коментират шефът на ВМА ген. Николай Петров и бившият председател на здравното комисия в парламента Даниела Дариткова. В образователното министерство възможни номинации са служебният министър проф. Николай Денков и бившата шефка на образователната комисия в НС Милена Дамянова.

Сигурно е че на старите си постове в правителството се връщат Владислав Горанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Ивайло Московски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика