Борисов: Стабилното развитие на отношенията с Турция е приоритет за България

Премиерът разговаря с турския евроминистър Йомер Челик

Стабилното и устойчиво развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика. Това беше потвърдено по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и министъра по въпросите на ЕС на Турция и главен преговарящ Йомер Челик. Констатирано беше, че връзките между двете държави се основават на принципите на добросъседство, взаимно уважение и ненамеса вътрешните работи, информира пресслужбата на МС.

По време на разговора Бойко Борисов подчерта, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие, търговия. „Активният и конструктивен диалог на различни равнища през последни месеци допринася за създаване на положителна атмосфера в двустранните отношения“, заяви още българският премиер.

Бойко Борисов и Йомер Челик дадоха висока оценка на усилията на двете страни за справяне с миграционния поток, като отчетоха положителния ефект от Споразумението между ЕС и Турция по миграцията, довели до реално намаляване на броя на нелегалните мигранти, влизащи в ЕС.

Българският премиер и турският министър констатираха и интензивното икономическо сътрудничество между двете страни и изразиха съгласие, че има още възможности за развитие на двустранните връзки в секторите енергетика и енергийна инфраструктура, инвестиции, животновъдство, транспорт, туризъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика