Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Борисов създаде Варненска четворка Доказали сме, че търсим развитие, а не спорове, каза премиерът

На форума във Варна вчера присъстваха (от ляво на дясно) премиерът на Гърция - Алексис Ципрас, президентът на Сърбия - Александър Вучич, българският министър-председател - Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе. Снимки: Цветан Томчев

ВАРНА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА “ТРУД”

“И да не вземете да напишете, че в Евксиноград се е родила нова Вишеградска четворка”, обърна се вчера премиерът Бойко Борисов към журналистите след приключване на четиристранната среща България, Румъния, Гърция и Сърбия. Той не скри опасенията си: “На европейците ще им настръхнат косите”.
От залата услужливо го посъветваха: “Кажете, че вече е създадена нова Варненска четворка, която ще работи за стабилността не само на Балканите, а и на Европа”.

“Обсъдихме най-тежките проблеми в Европа. От Балканите излъчваме мир, стабилност, просперитет. Говорихме за развитие на бизнеса, на туризма и за общите ни проекти. На времето през 2002 или 2003 г. бе разписана пътната карта, по която ние уверено тръгнахме към ЕС. Сега между нас е президентът на Сърбия и ние знаем, че нейното място е в ЕС. Всички ние полагаме усилия, за да може процесът да бъде ускорен. Мисля, че това ще е в полза на мира на Балканите”, каза след четиристранната среща в “Евксиновград” премиерът Бойко Борисов.

“С Алексис сме приели председателството на ЕС като наше общо дело. Редкият шанс след нас да са Сърбия и Румъния, които ще направят Дунавската и Черноморската стратегия. Разбрали сме се на Балканите да няма велики и ще направим всичко възможно за мира и стабилността на Балканите. Не са малък пазар четирите държави. Нашата политика не е срещу някого, искам да направим така, че ЕС да не мисли за нас. Доказали сме, че търсим развитие, а не спорове”, каза още Борисов.

“Обединихме се около тезата, че естественото продължение на проекта, който обявихме в Кавала за свързването на Егейско с Черно море и Дунав е с Белград. Даваме възможност за ново развитие на региона”, продължи премиерът. Той благодари на президента на Сърбия Александър Вучич и на премиерите на Гърция и Румъния Алексис Ципрас и Михай Тудосе.

“За нас мирът и стабилността са най-важни. Сърбия се намира на пътя към Европа и съм много благодарен на България, Гърция и Румъния за подкрепата. Смятам, че можем да направим много за нашите граждани. Благодарен съм, че днес ме изслушаха по много труден въпрос – това е референдумът в Каталуния. Испания не призна референдума в Косово, но ЕК прояви двоен стандарт. Понякога ние сърбите се питаме защо трябваше да ставаме жертви на този стандарт. Ние ще се борим срещу този двоен стандарт, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той покани Борисов, Ципрас и Тудосе в Белград.

Алексис Ципрас изрази задоволството си, че се намира във Варна, град свързан с гръцката история. “Трябва да се справим с много сериозни предизвикателства. Обсъдихме идеята българското председателство на ЕС да бъде по същество Балканско председателство. Дискутирахме как можем да съживим дневния ред от Солун 2002 г. за разширяване на ЕС. Очевидно ние ще поканим на бъдещи срещи и други лидери на ЕС. Обсъдихме в рамките на българското председателство на ЕС да бъде проведена среща на върха за Западните Балкани”, съобщи Ципрас. Той заяви, че обединението на Кипър е едно от съществените предизвикателства пред ЕС.

Михай Тудосе бе категоричен, че партньорството между четирите държави е стратегическо. “Вярвам, както каза г-н Борисов, че този екип не е срещу нещо или срещу някого, а целта му е само да умножим възможностите и да работим за стабилността на Балканите.”, заяви Тудосе.

На заседание на правителствата на двете държави
Три варианта за Дунав мост 3 обсъждат България и Румъния

Преди заседанието в „Евксиноград“ премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница.
Преди заседанието в „Евксиноград“ премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница.

Три варианта за Дунав мост 3 са обсъдени по време на съвместното заседание между правителствата на България и Румъния в резиденция „Евксиносград” във Варна. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с колегата си Михай Тудосе. Първият вариант е Русе-Гюргево, вторият – Никопол-Турну Мъгуреле, а третият – Силистра-Кълъраш.

„Първият проект е при Русе, защото с дни има опашки, които пречат и на бизнеса и на туризма. Там има 45 км по права линия до Букурещ. В момента проектираме пътя Русе-Велико Търново и оттам да стъпим на „Хемус”, заяви Борисов. Той обясни, че е възложено и проучване за отсечката до Никопол – колко биха стрували жп линия и скоростен път в тази част, където Стара планина е висока.

„Колегата предлага и тези 200 км от Констанца до Варна и Бургас да се изградят и да има магистрала”, каза още Борисов.

Той подчерта че е оптимист за проекта за изграждане на трети мост на Дунав, тъй като „имаме ТОЛ система и концесионирането ще даде възможност за набиране на средства, с които да се изплащат таксите към евентуални инвеститори.”

„И в трите проекта има финансова и търговска логика и те не се бият един друг. Затова трябва всеки от тях да се стартира, когато има готовност. Няма нужда да се изчакват другите. Убеден съм, че трети мост ще даде голям тласък на бизнеса и на туризма.”, каза още премиерът.

Преди заседанието в „Евксиноград” той и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница. Граничният пункт е построен по проект, финансиран с 6 млн. евро от Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България, която се администрира от Букурещ. От българска страна бе изграден 17 км път, който да свърже нашата територия с румънския общински център Липница. Българското шосе обаче бе с две платна, а румънското с 4 и заради разликата в параметрите пътят остана затворен дълго време.

След откриването на новото ГКПП Борисов седна зад волана на джипа на НСО, качи в него румънския си колега Михай Тудосе и двамата тръгнаха за Евксиноград.

Румънският премиер прогнозира:
Догодина влизаме в Шенген

“България и Румъния са “осъдени” да бъдат заедно и за Шенген”. Това заяви в “Евксиноград” по време на общата пресконференция с Бойко Борисов румънският премиер Михай Тудосе. Той бе категоричен, че двете държави имат сигурни граници с добра охрана и няма причина до година да не бъдат приети в Шенген.
Борисов подчерта, че България е на трудно място по отношение на границите заради дългата сухопътна граница с Турция. “Направихме ограда, вече имаме нулева миграция и с волята на Турция, разбира се. Сега в ЕС отчитат, че се справяме с миграцията и нямаме пропуски. Нашата политика е да подпомагаме максимално и Гърция по този въпрос. България пази и Румъния и достатъчно надеждно се справяме. Влезли сме заедно в ЕС, имаме пълно разбирателство по нашата обща европейска политика”, заяви Борисов.

Премиерът припомни, че страната ни се справя много по-добре от други шенгенски държави с външни граници. “Всички са признали, че се справяме най-добре и с това, което днес подписахме и за бедстващите кораби и сътрудничество в Черно море, само допълваме тази картина”, обяви Борисов.

Има проект за дрениране на р. Дунав
Северната ни съседка подкрепя хъба „Балкан“

Румъния подкрепя европейския газов хъб “Балкан”. “Не случайно първият работещ конектор на България беше изграден с Румъния. Разбрахме се и при бедствия да си помагаме с енергийни системи, за да не бедства населението. Това коментира след съвместното заседание на българското и румънското правителство в “Евксиноград” премиерът Бойко Борисов. Работим и по проект да дренираме река Дунав, но това изисква да се издигнат диги и от двете страни на течението”, допълни той. По думите му има някои проблеми с Румъния за хъб “Балкан”, които следващия месец ще бъдат решени.

Забранили сме да се мерим кой е по-велик
Борисов: За нас има само една дума – Мир

“Забранили сме се да се мерим кой е по-голям и по-велик. За нас има само една дума – МИР. Няма как да не сме притеснени на фона на случващото се в Европа. Няма как да забравим Кьолн, Барселона, Лондон”, подчерта премиерът Бойко Борисов по време на съвместната пресконференция с румънския си колега Михай Тудосе.

“В Европа стават сериозни събития. Ето например референдума в Барселона и реакцията на Мадрид. Затова нашата основна линия е да има мир на Балканите. Да живеят хората спокойно. Вижте какво става – всеки ден атентати, един ден са в новините и отиваме на следващия. Мирът и спокойствието не се оценяват, а трябва да се радваме, когато няма такива неща”, каза още Борисов по повод атаките в Европа.
Той подчерта, че при българското председателство на ЕС едно от важните неща, за които ще работим, е въпросът за Дунавската и Черноморската стратегия да добие реални параметри.

Стремеж към големите пазари
Изнасяме месо и зеленчуци за Китай

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе са обсъдили идеята за създаване на Търговска къща, чиято цел е двете страни да излязат на големите пазари. Борисов даде пример с Китай. “Там можем да изнасяме пресни зеленчуци и охладено месо”, подчерта той и припомни, че страната ни е изнасяла селскостопанска продукция преди години за същия пазар.
Пазарът е неизчерпаем и ние можем да си партнираме заедно с частния бизнес, правейки две търговски къщи в следващите години, каза още премиерът.

Той разказа, че с Михай Тудосе са обсъдили и проблема с работната ръка. “И в Румъния има дефицит на работна ръка. В България безработицата падна до 5 % и без работа са хората, които не искат да работят. Не можем да си позволим непрекъснато да внасяме работна ръка”, категоричен бе Борисов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. А ние подскачахме по площадите да вкараме селтака желев в президентството, агентите кат марков и берон в парламентя, а импотента фифилота заедно с доган в министерството…

  2. Туй докато централноевропейците с визия си градяха бъдещето…
    Пп. В това време на власт бяха безродния урод луканов, а сетне “за бога братя не купувайте”…

  3. Това добре НО какво става с коридора Бургас -Вльора и ж.п. линията София -Скопие,питам аз?

  4. И админчо се вразуми, та да пусне нещичко се реши…защото чичко паричко зорко следи какво админчо ще реши

  5. Покрай сите боклуци кои Америка прибира и някой безспорен талант като Дон Педро / Майор Петров /се побира…!!! Будь Здоров, от Америка с любов / не меняй лицо и не трогай яйцо /

  6. И кога комуниста Борисов ташаците си чеше …Америка Дон Педро във вярност вречеше…Будь Здоров.

  7. Филип Идиота беше на блестящ Алекс креатура.който каза ” здраво да ви го тура” и като Дон Педро продължи да си кърка до зори

  8. Блестящ Алекс добави. ..” в натура” …имаше и един Косьо, що беше пидалче без гащи и босо …с Филип идиота да се гушка…уж бил яка пушка

Отговорете