Борисов: С икономическите възможности на Запада може да има траен мир (ВИДЕО)

dav

Днес България отново беше дадена за пример за справянето с миграцията. Българите забравиха какво беше, но в Европа това е първият и основен проблем. Нашето мнение се търси от президентите и премиерите, които сами виждате заявяват срещи. Трябва да се концентрираме. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии в Мюнхен, където се провежда конференция по сигурността.

„Споделихме своите възможности в тази сфера. Повишаване отбранителните способности на страната, новите самолети, които България закупи, реорганизацията и подготовката на армията, международните учения, които се провеждат у нас, в страната, в Черно море, имаше много интереси и за това, което направихме и по отношение на някои руски дипломати. Отново затвърдих позицията си, че съм против флотилия в Черно море, че мирът и разбирателството, енергийните проекти, от една страна съм съгласен, че правят страните зависими, но ние правим интерконектора с Гърция, който ни дава абсолютна диверсификация. В същото време Балкански поток дава възможност и за работа и с Русия, и с Турция, и с други държави в региона. Много ясно трябва да се разделят нещата. Взаимноизгодните бизнеси и интереси за държавите трябва да се поддържат и да се спазват правилата, европейските ценности и да не се шпионства", каза Борисов.

"Много ми хареса заглавието на Мюнхенската конференция, а темата е "Отсъствието на Запада в горещите точки на света". Сирия, Либия, Йемен, Ирак все страни, които са в непосредствена близост до България. Това не значи присъствие на Запада с военна сила, а напротив. Имаме най-голямата икономическа мощ. С икономическите възможности, които има Запада, може да направи така, че да има траен мир", коментира премиерът.

По-късно ще започне среща и за Западните Балкани, а аз ще искам от колегите, които искат присъединяване в ЕС, да се произнесат за "Зеления пакт". Ще го приемат ли, няма ли", каза Борисов.

Според Борисов, влизайки в Зеления пакт като част от целия ЕС, България ще изпадне в много тежка конкуренция на тези, които няма да са в пакта и ще продължат да използват въглища. „Със Зелената сделка и с разрешението на ядрената енергия, България като ядрена сила и имайки ядрени реактори, закупила за 3 милиарда ядрени реактори, трябва да строи централа. Иначе след 10 години няма да има кой да покрие енергийните нужди на страната, ще трябва да внасяме ток“, посочи министър-председателят. Борисов отбеляза, че предстои страната ни да посетят втора група експерти от САЩ. „Обясних наясно целия енергиен микс – какво губим, какво печелим, какво сме направили, как сме защитили, когато е трябвало. Действам с много голяма увереност, защото съм прав“, заяви категорично министър-председателят Бойко Борисов.

За разлика от предишни правителства и премиери, аз нищо не съм скрил нито в Белия дом, нито в Брюксел, заяви той.

Премиерът Борисов коментира и обвинението на Антон Кутев от БСП, който каза, че министър-председателят е подслушвал президента: " Той не познава закона. Това, че някой се омазал, изведнъж да ме замесват мен. ДАНС и МВР работят по свои закони. Аз не само, че нямам достъп до срс-та, никой ме е и питал, а и нямат и право. Тези неща се разрешават от Съда. Някой е цопнал някъде, но това не е моя вина".

"С този прокурор се разбрахме да размаже всичко живо, което си е позволило да цапа въздух, земя и вода", каза Борисов.

"Когато партията на Радев мен ме подслушваше в тоалетната, аз не обвиних никого и стискам зъби. Какво общо имам сега аз. Когато разбрах за случая с президента ми стана крайно неприятно, това пречи на стабилността, заяви той.

"Тук има много важни среща, България е уважавана и търсена. Трябва да се концентрирам. Неестествено е това да се воюва между институциите", каза премиерът.

Коментари

Задължително поле