Борисов: Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа

Бойко Борисов

Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа, няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти, каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция, свързана със старта на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана” на ГКПП „Капитан Андреево”, предаде „Фокус“.

„Ключово беше заседанието в Братислава. Там всички колеги от ЕП и ЕК вече си дадоха ясна сметка, че без много бързи и ефикасни действия модата да се говори за ЕС ще се разрасне. Няма по-хубаво място за живот, по-успешен модел от ЕС, затова всички потоци на мигрантите са към Европа“, заяви премиерът.

„Няколко години България се бореше сама и изпълняваше стриктно своите ангажименти. Не бива да се приема, че днешното стартиране на агенцията е насочено към Турция. Това трябва да е знак към всички в Европа, които си мислят че споразумението с Турция не трябва да се спазва. Над 3 милиона стоят на 40-50 км от тук. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти, още повече в Европа, където неправителствените организации наблюдават всяко действие. Турция трябва да остане стратегически партньор на Европа“, коментира българският министър-председател.

„Знам колко е модерно да се говори срещу мюсюлманството, но и Йордания, и Либия да станат наши партньори“, допълни той, като отново подчерта необходимостта всички държави да настояват САЩ и Русия да намерят изход от ситуацията в Сирия.

„Да намерят дори най-лошия мир, за да могат тези хора да се върна там“, каза още той.

„Благодаря на ЕК, че снощи преведоха първите 180 милиона лева от транша, който в Братислава всички колеги гласуваха да дойдат за България. Но средствата не само са недостатъчни, ние имаме милиони километри граници в ЕС. Нямаме шанс да се защитим, ако в тази посока надолу – изток няма мир, каквито и сили да сложим тук, виждате колко момчета има тук от много страни“, коментира премиерът.

„Стотици милиони похарчихме за заграждения, но ги направихме с ясното съзнание с ръководството на турската държава, че това ще помогне и на двете страни. След съвета в Братислава ЕС вече не е същия. Той показа, че може да бъде бърз, ефективен, консолидиран, с необходимата солидарност и най-вече да прилага мерки на терена“, заяви още премиерът Борисов.

По думите му е много важно споразумението за реадмисия с Афганистан да проработи, защото то ще даде възможност и за други споразумения, които могат да се направят така че да помогнат и на другите страни като Италия и Гърция.

„За нас не е важно само България да спасим, важно е да спаси всички нас в Европа, продължавайки да бъдем хуманни, има официални ГКПП-та, начин, по който миграцията, която бяга от войните да се отрегулира. В България почти не минава седмица, в която да не залови и екстрадира търсен терорист. Сиреч рискът, заплахата е огромна и ние не можем да си позволим да не бъдем бдителни“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България