Борисов: Хубав бой няма (обзор)

Христо Иванов се обедини с Радев и БСП, твърди премиерът

Понеже ми е много мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши, категоричен е министър-председателят

Извънредна пресконференция свика премиерът Бойко Борисов в Гранитната зала на Министерски съвет. В началото той подчерта, че Камен Донев му е приятел, че харесва монолозите му, след което направи 45-минутно изявление. Ето и част от акцентите в него.

За сценариите и сценаристите

Понеже ми е много мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши. Искам да го предотвратя, доколкото мога.

Има сценарий за спиране на евроатлантическия път на България. Първата част на този сценарий беше протестът на медицинските сестри преди няколко месеца в парламента, когато десетки служители на НСО не са се справиха. Втората част се случи с дебаркирането на Христо Иванов като Христо Ботев със знаме в ръка на плажа край Росенец. На този плаж Ахмед Доган не е бил, следователно не са се налагали такива действия, които на всичкото отгоре се снимат. Кой нормален човек би допуснал да прави такива неща - да хвърля знамето, докато го снимат.

Случилото се е добре обмислен сценарий, който иска да попречи на европейския път на България. Тази вечер ще получим добри новини от Европа. Христо Иванов протестира с тези, които го къпаха, те го изкъпаха, а той отива да ги подкрепя. Иванов действа заедно с президента Румен Радев, който контролира охранителите от НСО. За разлика от много политици, които са по протестите, никога не съм ходил нито в зимните, нито в летните сараи, допълни премиерът.

Защо сега се прави този сценарий, а не се е направи, когато ДПС бламираха кворума в парламента и заедно с БСП искаха вот на недоверие на правителството.

За охраната и охраняваните лица

Валери Симеонов още през 2018 г. настояваше да се свали охраната на Ахмед Доган. Охраната на Пеевски е назначена заради конкретна заплаха. Става дума за случая от 2015 г., когато имаше стрелба с гранатомет по колата на Алексей Петров. Тогава организаторите планирали и убийството на Пеевски. Същите бяха наели апартамент и ми дадоха схемата, с която със снайпер е трябвало да бъде ликвидиран, със снайпера от апартамента. Темата за охраната на Пеевски и Доган не е моя тема. Сигурен съм, че те двамата ще си поемат охраната. Но президентът Радев да поеме отговорността за това сваляне.

Охрана сложихме и на Иво Прокопиев, когато дойдоха сигнали. В парламента ще сменим изцяло правомощията на НСО. Те трябва да останат да пазят само тримата - държавния глава, председателя на парламента и премиера.

ДПС подкрепи президента Румен Радев на президентските избори през 2016 г. Мустафа Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента. Но тогава темата за охраната нее стояла. Защо? Защото са били удобни.

В момента искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно. Винаги съм имал ясна подкрепа от ДПС по важните национални въпроси, които са свързани с евроатлантическата ориентация. Пример е подкрепата на ДПС за гласуването на изтребителите Ф-16, когато не стигаха гласове на ГЕРБ, а много проруски партии искаха да провалят тази стратегическа сделка.

Никога не съм посещавал нито летните, нито зимните сараи на Доган, за разлика от някои политици.
За юмруците, боя и банковия съюз 

Цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Хубав бой няма. Като си свиеш юмрука трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И след това, като седнеш да вечеряш, не ядеш хубаво. Щипе ти. И да победиш, пак боли. Бой хубав няма и то в условията на най-тежката пандемия, която се развива и предстои.

Чакаме новини за членството на България в Банковия съюз днес след 20.00 ч. Днес е важен ден, цел ден ще се работи. Цялата ярост идва за това, което ако успеем, ще се случи - вече няма да могат да се фалират банки, да с помпат, надуват и след това да се фалират. Няма да могат да се теглят пари кеш, без да светнат и в Европа. Ще паднат лихвите по кредитите, ще се вдигне кредитният рейтинг и ще сме на мястото на най-успелите, в сърцето на ЕС.

За арестите и преврата

Какъв преврат? Никой не е отишъл при президента, а при негови функционери, при които e видно, че има нарушение. Оставете ги, нека си завършат. Ако са виновни, да си понесат вината. Мен за всеки сигнал ме разкарват като панаирджийска мечка да ме снимат и не съм казал една дума. Прокуратурата влиза в сградите на Министерски съвет, защото и министерствата са към МС и ги извлича един по един, казали ли сме дума? И аз го научава от медиите. И аз гледам министърът ми с белезници в ареста. Видях в най-важната служба на МВР ГДБОП как ги наредиха по земята. И веднага поисках оставките на всички тези хора и ръководители. Иво Спиридонов е 20 години офицер, който е работил с мен, прекрасен офицер, но пое отговорност за това, което се е случило в службата му. Имаше и оставки. Каква е разликата между министрите, кметовете, висшите полицаи и президентски съветник?

Ръководството на службата се опитвало да постави капан на правителството

Охрана по суша и вода около „Росенец“ поиска шефът на НСО

“Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал сушата и водатоа около “Росенец” да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември”. Това обяви на втора за днешния ден пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. Той бе категоричен, че от НСО се опитват да поставят капан на правителството.

“Какво излиза? Че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го построили и измислили? В единия ден Радев призовава НСО да правят каквото считат за правилно, на другия ден изпращат това писмо. Сутринта говорих за сценарий, ето неговото продължение”, допълни министър-председателят.

“Писмото е подписано от началника на НСО, който е назначен от президента. Целта е това писмо да бъде разпространено да всички институции, включтелно МВР, “Морска администрация” и Военното министерство”, отбеляза премиерът.

НСО е пряко подчинена на президента. Тя се ръководи на 100% от президента Радев. На 8 юли той поиска да се свали охраната на Ахмед Доган, а на 9 юли влиза искането на НСО до силовите ведомства за увеличаване на охраната, обясни премиерът Бойко Борисов на втора извънредна пресконференция по казуса.

Искането е да не се допускат плавателни средства на 500 метра в акваторията около парк “Росенец” за периода от 10 юни 2020 г. до 15 септември 2020 г. Искат да се пази суша и вода от лодки, от НСО, обясни Борисов.

Това писмо по Закон задължава институциите да оказваме съдействие на НСО, поясни вицепремиерът Красимир Каракачанов. “Аз също смятам, че това е капан. Кого охраняваме?”

“Каква е целта? След като получат писмото, всички служби трябва да го изпълнят. Такъв е законът. Съответно подчинените на Каракачанов трябва да изкара военни кораби. Как звучи - за патриота... за неговата партия.”, попита Борисов.

“Младен Маринов изкарва гранични катери и започва с мегафони да казва: “Моля напуснете!”. Изпълнява закона, в същото време от лодки чакат и снимат. Морска администрация и Росен Желязков - също. И какво излиза, че правителството брани Ахмед Доган. Добре ли са го конструирали и измислили, коментира Борисов.

Заради жълтите сайтове той подчерта, че от 6 до 18 юли се провежда международното военно учение “Бриз” и ако някой види кораби в акваторията, да не си мисли, че става въпрос за охрана на “Росенец”.

Минути след брифинга на премиера, президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев и я получи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика